Detoxen van je lichaam werkt dit, of is dit kwakzalverij ? Ervaringen

Detoxen van je lichaam werk dit, of is dit kwakzalverij ? Ervaringen + Review
Detoxen van je lichaam werk dit, of is dit kwakzalverij ? Ervaringen + Review

Detoxen is inmiddels een modewoord geworden om producten te verkopen, die je lichaam zouden reinigen van afvalstoffen en/of gifstoffen. Veel gebruikte methoden om te ontgiften, zijn o.a. detox pillen, druppels, darmspoelingen en een detox dieet. Deze supplementen zouden je lichaam reinigen van afval stoffen. Althans dit probeert een verkoper je te laten geloven. Dit zien wij als een vorm van kwakzalverij!

Lees dit artikel dan eerst, voordat je besluit om te gaan detoxen!

Wat is Detoxen ?

Ontgifting of detoxen is een soort alternatieve geneeswijze die tot doel heeft het lichaam te ontdoen van niet-gespecificeerde giftige stoffen, waarvan voorstanders beweren dat ze zich in het lichaam hebben opgehoopt en ongewenste effecten op korte of lange termijn hebben op de individuele gezondheid. (Zie bijvoorbeeld Nuubu Detox Patches)

Activiteiten die vaak worden geassocieerd met ontgifting omvatten diëten, vasten, uitsluitend consumeren of het vermijden van specifieke voedingsmiddelen (zoals vetten, koolhydraten, fruit, groenten, sappen, kruiden of water), darmreiniging en chelatietherapie.

Er is geen Wetenschappelijk bewijs!

Wetenschappers en gezondheidsorganisaties hebben het concept van ontgifting bekritiseerd vanwege de ondeugdelijke wetenschappelijke basis en voor het gebrek aan bewijs voor gemaakte claims[1]. De Britse organisatie Sense About Science heeft sommige detox-diëten en commerciële producten beschreven als “een verspilling van tijd en geld[2]

Dara Mohammadi vat “detoxen” samen als “een zwendel, een pseudo-medisch concept ontworpen om je dingen te verkopen”, en Edzard Ernst, emeritus hoogleraar complementaire geneeskunde, beschrijft het als een term voor conventionele medische behandelingen voor verslaving die “is gekaapt door ondernemers, kwakzalvers om een nepbehandeling te verkopen[5].

Voedingscentrum

Het voedingscentrum stelt: Al deze vormen van ontgiften hebben niet genoeg wetenschappelijke onderbouwing dat ze daadwerkelijk werken.

Detox dieten

Detox diëten zijn dieetplannen die beweren ontgiftende effecten te hebben. Het algemene idee suggereert dat het meeste voedsel verontreinigingen bevat: ingrediënten die onnodig worden geacht voor het menselijk leven, zoals smaakversterkers, kleurstoffen, pesticiden en conserveermiddelen.

Wetenschappers, diëtisten en artsen, betwisten vaak de waarde en noodzaak van “detox-diëten”, vanwege een gebrek aan ondersteunend feitelijk bewijs[3] of redenering. In gevallen waarin een persoon aan een ziekte lijdt, kan het geloof in de werkzaamheid van een detox-dieet leiden tot vertraging of het niet zoeken naar een effectieve behandeling[4]. Normaal gesproken is een detox dieet niet schadelijk, maar het helpt mensen niet.

Detoxen is het modewoord om rotzooi te verkopen

Overal zie je de term Detox naar voren komen. Een fabrikant, gooit wat stoffen bijelkaar en noemt dit detox middel. Hij product dit volgens “Hazard Analysis and Critical Control Points”(HACCP) maatstaven. Eén van zijn verkoopargumenten is geproduceerd volgens strenge HACCP maatstaven. Echter deze stoffen detoxen je niet, wel wordt je bankrekening gedetoxed. Het geld wat je blijkbaar niet nodig hebt, eindigd op de rekening van de verkoper.

Detoxen Marketing door de verkoper.

Via SPAM email ontvangen wij vaak emails, met als onderwerp “ONTGIFTEN VAN HET LICHAAM BLIJKT CRUCIAAL VOOR WIE WILT AFVALLEN”. De mail bevat teksten zoals: “Onderzoekers zijn enthousiast over een nieuwe methode om je lichaam te stimuleren zichzelf te reinigen, wat een dieet enorm goed ondersteunt bij het afvallen”.

En de zogenaamde bewezen effecten zijn:

  • Verwijdert gifstoffen uit het lichaam
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Gewicht verliezen
  • Meer energie
  • Goed voor huis en nagels
  • Vertraging van het verouderingsproces
  • Geen opgezwollen buik
  • Vermindert nare geurtjes

Echter de verkoper levert geen bewijs leveren. Soms verzint de verkoper bewijs, zoals Professor X, expert inzake moleculaire biologie, met wat plaatjes erbij van personen in witte jassen. Onder het verkoop verhaal staan testimonials van gebruikers, waarbij het allemaal heeft geholpen en dat leven hierdoor is gewijzigd. Kort om te mooi om waar te kunnen zijn.

Wat doet je lichaam zelf?

Je lichaam is één grote detoxmachine, die het lichaam zelf reinigd. De lever en je nieren ontgiften je lichaam. Zij houden je lichaam gezond. Je hebt geen pillen en dergelijk nodig!

Conclusie

Detoxen van je lichaam is klinklare onzin. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Bewijs dat er wel is, is slecht onderbouwd. Advies is niet kopen!

Als je twijfelt, raadpleeg dan de huisarts of medisch specialist.

Referenties


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Detoxification_(alternative_medicine)#cite_note-senseaboutscience.org.uk-2
[3] Detox zin of onzin? | Lees verder op Huisarts.nl
[4] Detox program led to kidney patient’s death, court told (smh.com.au)
[5] You can’t detox your body. It’s a myth. So how do you get healthy? | Health & wellbeing | The Guardian

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in