Helpt Kurkuma van JointFuel360 tegen Artritispijn? Ervaringen en Review

Vraag: Helpt Kurkuma van JointFuel360 tegen Artritispijn?
Vraag: Helpt Kurkuma van JointFuel360 tegen Artritispijn?

Kurkuma van JointFuel360 is een voedingssupplement in pilvorm, ziet eruit als medicijn, maar is het niet! Een schrijver had de vraag n.a.v. een advertentie op MSN.  De adverteerder geeft aan dat het middel, veel kwalen zou genezen. De schrijver was geïnteresseerd in onze ongenuanceerde mening. Doordat onze bevolking steeds ouder wordt en steeds zwaarder, ontstaat er door overbelasting slijtage aan het bewegingsapparaat. Gevolgen zijn artrose en gewichtspijn.

Marketing gericht op pijnklachten

Via Facebook en aanverwante media krijg je advertenties te zien, die gebaseerd zijn op je interesses. Als je interesse is gezondheid en je hebt gezocht bijvoorbeeld op het onderwerp Artritis dan, ligt hier de oorzaak dat je deze advertentie te zien krijgt.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt

Wij proberen een goed oordeel te vormen, maar dit is moeilijk omdat er geen wetenschappelijk bewijs is, dat kurkuma helpt tegen artritis. De disclaimer (werking) staat haaks tegenover de reclame boodschap, waarin ze wonderen verkopen.

Kurkuma doet echter wel iets in je lichaam, het beïnvloed de werking van medicijnen. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de werking. Kurkuma heeft een ontstekingsremmende eigenschappen.

Wij doen nu zelf een literatuuronderzoek op internet  naar de werking van Kurkuma. Als wij zoeken op internet komen wij voornamelijk verkoopwebsites tegen, maar geen bewijs in de vorm van een wetenschappelijk onderzoek. Graag bezoeken wij de website tegen kwakzalverij, die een objectieve kritische mening heeft over voedingssupplementen en alternatieve geneeswijze.

JointFuel360 is een voedingssupplement en geen medicijn

JointFuel360 is een voedingssupplement en mag ongetest worden verkocht. Aan geneesmiddelen zit een streng keuringsproces.

Het aangeboden product  zou je genezen van tal van kwalen. Iedereen op facebook, kreeg deze advertentie te zien. De advertentie is een soort van advertorial, met een link naar de verkooppagina. Wij hebben moeite met deze advertorial, omdat deze geen informatie biedt, maar enkel een verkoopverhaal.

De advertentie gaf de volgende boodschap:

Voorheen waren mijn gewrichten gezwollen en voelde ik mij stijf en oud na het tuinieren. Na het nemen van JointFuel360 merkte ik dat mijn gewrichten na activiteiten niet meer opgezwollen waren zoals voorheen.

Volgens een artikel in medisch contact van Henk Timmerman (Curcumine kan geen geneesmiddel zijn) is het niet bruikbaar als medicijn.

Valse claims van JointFuel360 m.b.t. Wetenschappelijk bewijs

JointFuel360 schrijft dat het wetenschappelijk is bewezen en dat experts dit aanbevelen. Echter de disclaimer staat hier haaks op.

In de disclaimer staat o.a. vermeld:

 1. Er is geen garantie dat uw artritis wordt geëlimineerd.
 2. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft de uitspraken op deze website niet geëvalueerd.
 3. IK BEGRIJP DAT DEZE WEBSITE SLECHTS ILLUSTRATIEF IS VOOR WAT MOGELIJK HAALBAAR IS MET HET GEBRUIK VAN DIT/DEZE PRODUCT(EN) EN DAT HET HIERBOVEN BESCHREVEN VERHAAL NIET LETTERLIJK MOET WORDEN GENOMEN.

Als je dit alles bij elkaar combineert ontstaat er bij mij een beeld, dat ik tegenstrijdige informatie lees. Wij kunnen niet vaststellen of het product werkt.

Kurkuma is niet bekend als medicijn!!

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is Kurkuma bekend, maar niet als wonder medicijn.

Conclusie

Ik zou Kurkuma van JointFuel360 niet kopen, omdat er geen wordt bewijs geleverd, enkel een stukje verkoop tekst. Duidelijk is wel dat Kurkuma  iets doet in je lichaam, maar er is te weinig bewijs wat het nu echt doet.

Op het moment dat er voldoende bewijs is dat het werkt en er een goedkeuring is van de FDA of het Europees Geneesmiddelenbureau, dan kun je het in overweging nemen om het te kopen.

Waar wij mee zitten is dat er heel weinig bewijs is over de werking van Kurkuma. Op (verkoop) websites wordt dit wel benoemd, maar wij kunnen (nog) geen bewijs vinden. Het is lastig zo, om een goed oordeel te geven. Bij twijfel over de werkzaamheid, moet je het niet kopen.

Het is een voedingssupplement geen geneesmiddel!! Als je vragen heb, adviseren wel je  om contact op te nemen met de huisarts. Dit is een deskundige die je goed adviseert en kan doorverwijzen naar een specialist.

Daarnaast staat de disclaimer haaks op de beweringen op de website.

Aanvullingen

Aanvulling 7 juli 2019:

Gebruikt u op hetzelfde moment een kruidenproduct met geelwortel (Kurkuma) en een antikankermedicijn (bijvoorbeeld tamoxifen) of een ontstekingsremmer (bijvoorbeeld sulfasalazine)? Dan kan geelwortel ervoor zorgen dat uw medicijn tegen kanker of ontstekingen minder goed werkt.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.

Bron: Medicijnautoriteit CBG 

Aanvulling 14 juli 2019:

Door de juridische constructie kunnen overheidsinstanties dit soort advertenties moeilijk aanpakken. De pagina met de aangeboden advertentie bevinden zich juridisch in het buitenland, met dito recht. De reclamecode commissie kan zich hierover wel uitspreken, echter de uitspraak is slechts een advies. Dit advies heeft wel een goede signaalwerking, want de politiek en andere instanties nemen hiervan notie.

Aanvulling 24  juli 2020:

Op de website van Jointfuel360 wordt beweerd dat het helpt te natuurlijke kraakbeen van je lichaam te herstellen. Echter kraakbeen kan niet herstellen, door het gebruik van Kurkuma. Er wordt geen bewijs geleverd, dit is een vorm van Pseudowetenschap! De websites zijn enkel gericht op de verkoop, met een marketingverhaal!

“Deze verklaringen zijn niet geëvalueerd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Dit product is niet bedoeld voor diagnose, behandeling, genezing of preventie van ziekten.”

bronnen:

 1. https://amazingerasmusmc.nl/actueel/slimme-medicijnen/
 2. https://www.bewegenzonderpijn.com/kan-beschadigd-kraakbeen-herstellen/
 3. https://www.umcutrecht.nl/nieuws/behandel-artrose-zo-vroeg-mogelijk

Aanvulling 28 juli 2020:

Op een vraag van een lezer m.b.t. de verschillen tussen de verkooppagina en de algemene voorwaarden. Hier zit i.d.d. een verschil in. Door in de algemene voorwaarden op te nemen dat de beweringen op de verkooppagina niet onderbouwd zijn en geen medisch advies geven, voorkomen ze klachten van kopers, want de algemene voorwaarden ontkrachten de verkooppagina. Niet iedereen leest de algemene voorwaarden!

M.b.t. het product geeft Jupiter Labs bij de algemene voorwaarden het volgende aan:

1. Verkooppagina

“Bekijk waarom experts houden van JointFuel360 en het aanbevelen voor het verlichten van gewrichtspijn.”

Versus de algemene voorwaarden.

De verklaringen en producten zijn niet bedoeld om een aandoening of ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen.

2. Verkooppagina

“JointFuel360 pakt ontstekingen aan en helpt het natuurlijke kraakbeen van je lichaam te herstellen voor snelle en langdurige verlichting van gewrichtspijn.

Versus de algemene voorwaarden.

De verklaringen over producten zijn niet geëvalueerd door het Europees Geneesmiddelenbureau en de gerapporteerde resultaten, indien aanwezig, hoeven niet noodzakelijk bij alle personen te voorkomen.

Aanvulling 21-9-2020

Kraakbeen kan wel herstellen. In een mail van een lezer werden wij geattendeerd, dat dit wel mogelijk is. Op Youtube is hier een uitleg van te vinden. En het artikel waar dit wordt beschreven op reumanederland.nl.

Aanvulling 16-2-2022

Glucosamine kan verlichting geven bij artrose klachten. Glucosamine is een medicijn dat bij de apotheker te koop is. Glucosamine is wetenschappelijk onderzocht en valt onder de wettelijke controle van het CBG.

 

30 REACTIES

 1. Er is weinig betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek voor de werking bij mensen. Gezien de prijs die het kost, zou het ook niet proberen.

 2. Wat wel helpt is Glucosamine en dit is een geneesmiddel en kun je krijg bij de apotheek en drogist verkrijgbaar zonder recept. Mijn moeder gebruikt die van Glucosamine Pharma Nord en heeft er baat bij.

 3. In combinatie met medicijnen gevaarlijk, lees ik steeds. Welke??? Ik ben 70, heb twee compleet versleten knieën. Hurken onmogelijk, knielen idem, langdurig staan en veel lopen uiterst pijnlijk. Na ’n kleine maand slikken van 2 capsules per dag beweeg ik soepeler, heb minder pijn, gaat het opstaan vanuit zit-positie, traplopen veel lichter. Voor mij ’n klein wonder.

  • Het lijkt mij handig dat je dit aan de huisarts vraagt en je laat onderzoeken. Als bij jouw een wonder is gebeurt, dan is dit een unieke kans om dit product op zijn werking te controleren. Zou het dan toch een wondermiddel zijn?

   Er veel onderzoek is en wordt gedaan naar curcumine als therapeuticum, concludeerde een uitgebreid literatuuronderzoek in de Journal of Medicinal Chemistry dat er tot heden geen betrouwbare studies zijn die een gezondheidsvoordeel van kurkuma of aanverwante stoffen hebben aangetoond. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jmedchem.6b00975

 4. Als het zo goed is, zoals in de video, dan zouden ziekenhuizen en huisartsen dit toch voorschrijven. Van de disclaimer van deze club, zakt mijn broek af.

 5. Mijn huisarts geeft aan, dat dit een voedingssupplement is en hieraan geen medische claims mogen worden gekoppeld. Het gebruik is voor eigen risico en kan invloed hebben op je medicijn gebruik. Wat ik zelf kon doen, was afvallen en vooral blijven bewegen.

 6. het is te mooi om waar te kunnen zijn. Ze maken gebruik van dubieuze verkooptactieken. De advertenties staan vol met fake verhalen en de foto’s zijn online gekocht.

 7. Het is triest dat o… s op deze manier
  veel geld van je afpakken. Het is pure kwakzalverij. Als kurkuma zo duur was,
  zou Zuid India een van de rijkste plaatsen
  ter wereld zijn. Probeer gewoon kurkuma met zwarte peper voor het zelfde resultaat. Alleen dan ben je geen 600 Euro
  per jaar kwijt, maar hooguit 100 Euro.

 8. hallo ik heb reuma atritus en atrose en heeft als medicatie methotrexaat nu is de vraag mag ik jolnt fuel erbij gebruiken of wat raad u mij aan gr

 9. Heb je de kleine lettertjes gelezen, je krijgt je geld moeilijk terug. Ik neem wel ibuprofen achtige pillen. Werkt en is goedkoop !

 10. Er is kraakbeen weg en dit veroorzaakt pijn. Je kan het ontlasten door bijvoorbeeld af te vallen en je beenspieren sterker te maken, Normaalgesproken groeit kraakbeen niet terug.

 11. Heel jammer dit, ik dacht echt een middel te hebben gevonden waardoor ik niet zoveel troep hoef te slikken, maar als ik het zo lees, kan ik dit wel op mijn buik schrijven. Echt spijtig. Ik hoop dat er nog andere natuurlijke alternatieven zijn?.

 12. Je leest op websites dat ze allemaal aan een soort van universiteit hebben gestudeerd. Ze zijn orthomoleculair therapeut of drs of pyscholoog. En experts om je op legitime wijze te beroven van je geld. Je hebt een paar pillen die niet werken en je bent een illusie rijker !!

  #Kurkuma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in