Helpt Kurkuma van JointFuel360 tegen Artritispijn? Ervaringen en Review

Vraag: Helpt Kurkuma van JointFuel360 tegen Artritispijn?
Vraag: Helpt Kurkuma van JointFuel360 tegen Artritispijn?

Kurkuma van JointFuel360 is een voedingssupplement in pilvorm, ziet eruit als medicijn, maar is het niet! Een schrijver had de vraag n.a.v. een advertentie op MSN.  De adverteerder geeft aan dat het middel, veel kwalen zou genezen. De schrijver was geïnteresseerd in onze ongenuanceerde mening. Doordat onze bevolking steeds ouder wordt en steeds zwaarder, ontstaat er door overbelasting slijtage aan het bewegingsapparaat. Gevolgen zijn artrose en gewichtspijn.

Marketing gericht op pijnklachten

Via Facebook en aanverwante media krijg je advertenties te zien, die gebaseerd zijn op je interesses. Als je interesse is gezondheid en je hebt gezocht bijvoorbeeld op het onderwerp Artritis dan, ligt hier de oorzaak dat je deze advertentie te zien krijgt.

Ingrediënten

Hier is een kort overzicht van de ingrediënten:

 • Kurkuma: een kruid dat vaak wordt gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Type II Collageen: een type collageen dat voorkomt in kraakbeen en bindweefsel en waarvan wordt gedacht dat het gewrichtspijn kan verminderen.
 • Resveratrol: een stof die voorkomt in druiven, rode wijn en sommige bessen en waarvan wordt gedacht dat het ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft.
 • Boswellia Serrata: een boom die groeit in India en waarvan wordt gedacht dat de hars ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen bij gewrichtspijn.
 • Hyaluronzuur: een stof die van nature voorkomt in het lichaam en die helpt bij het behoud van vocht in de gewrichten en het verminderen van pijn en stijfheid.
 • Zwarte peper: een kruid dat van oudsher wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en waarvan wordt gedacht dat het de opname van andere voedingsstoffen verbetert.

Hoewel deze ingrediënten potentieel voordelen kunnen hebben voor de gezondheid van gewrichten en het verminderen van gewrichtspijn, is het belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl en medische behandeling indien nodig. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je begint met het nemen van voedingssupplementen, met name als je medicatie gebruikt of een medische aandoening hebt.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies uitgevoerd naar de effecten van de afzonderlijke ingrediënten in JointFuel360 op de gezondheid van de gewrichten en het verminderen van gewrichtspijn. Hieronder staan enkele van de bevindingen:

 • Kurkuma: Er zijn verschillende studies die aantonen dat kurkuma ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen heeft. Een review uit 2017 van 14 studies concludeerde dat kurkuma kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking bij patiënten met artritis.
 • Type II Collageen: Er is enig bewijs dat Type II collageen kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en stijfheid bij mensen met osteoartritis. Een studie uit 2017 toonde aan dat een supplement met Type II collageen de pijn en stijfheid bij mensen met knie-artrose verminderde.
 • Resveratrol: Er zijn verschillende studies die suggereren dat resveratrol ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft die kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en ontsteking. Een studie uit 2017 wees uit dat resveratrol de ontsteking en pijn in de gewrichten van muizen met artritis verminderde.
 • Boswellia Serrata: Er zijn enkele studies die aantonen dat boswellia serrata ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn. Een studie uit 2018 toonde aan dat boswellia serrata effectief was bij het verminderen van pijn en stijfheid bij patiënten met knie-artrose.
 • Hyaluronzuur: Er is enig bewijs dat hyaluronzuur kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en stijfheid bij mensen met osteoartritis. Een review uit 2018 van 15 studies concludeerde dat hyaluronzuur effectief kan zijn bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van de gewrichten.
 • Zwarte peper: Zwarte peper bevat een stof genaamd piperine, waarvan wordt gedacht dat het de opname van andere voedingsstoffen kan verbeteren. Er zijn enkele studies die aantonen dat piperine de opname van curcumine kan verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste studies zijn uitgevoerd met de afzonderlijke ingrediënten en niet met het supplement JointFuel360 zelf. Er zijn nog weinig studies gedaan naar de effecten van JointFuel360 op de gezondheid van de gewrichten en het verminderen van gewrichtspijn. Meer onderzoek is nodig om de effectiviteit van het supplement te bepalen.

Het verkoopverhaal

JointFuel360 is een voedingssupplement en mag ongetest worden verkocht. Aan geneesmiddelen zit een streng keuringsproces.

Het aangeboden product  zou je genezen van tal van kwalen. Iedereen op facebook, kreeg deze advertentie te zien. De advertentie is een soort van advertorial, met een link naar de verkooppagina. Wij hebben moeite met deze advertorial, omdat deze geen informatie biedt, maar enkel een verkoopverhaal.

De advertentie gaf de volgende boodschap:

Voorheen waren mijn gewrichten gezwollen en voelde ik mij stijf en oud na het tuinieren. Na het nemen van JointFuel360 merkte ik dat mijn gewrichten na activiteiten niet meer opgezwollen waren zoals voorheen.

Het verhaal van Willem E. uit Rotterdam is een anekdotisch bewijs en kan niet als wetenschappelijk bewijs worden beschouwd. Hoewel er enig wetenschappelijk bewijs is dat kurkuma en curcumine ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij de behandeling van artritis en gewrichtspijn, zijn er meer studies nodig om de effectiviteit van JointFuel360 te bevestigen.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat supplementen niet worden gereguleerd zoals medicijnen, en de kwaliteit en veiligheid van het product kunnen variëren tussen verschillende merken en fabrikanten. Het is daarom altijd belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van supplementen en deze alleen te gebruiken na overleg met uw arts of een gekwalificeerde zorgverlener.

Ten slotte moet u altijd voorzichtig zijn bij het lezen van getuigenissen en verkooppagina’s van supplementen, omdat deze vaak worden gebruikt als marketingstrategieën. Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het evalueren van de beweringen van een product en om te zoeken naar onafhankelijke en betrouwbare bronnen voor informatie over de werkzaamheid en veiligheid van supplementen.

Het verhaal lijkt enigszins misleidend en niet erg wetenschappelijk. Ten eerste is het verhaal van slechts één persoon en kan het niet representatief zijn voor de ervaringen van anderen. Ten tweede worden er beweringen gemaakt over de effectiviteit van het supplement, maar er wordt geen bewijs aangedragen om deze beweringen te ondersteunen. Ten derde zijn sommige beweringen overdreven en suggereren ze dat JointFuel360 een wondermiddel is dat allerlei gezondheidsproblemen kan oplossen, zonder voldoende bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Het is altijd belangrijk om kritisch te blijven en gezond verstand te gebruiken bij het beoordelen van producten en behandelingen. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde arts voordat u een supplement of behandeling probeert.

Volgens een artikel in medisch contact van Henk Timmerman (Curcumine kan geen geneesmiddel zijn) is het niet bruikbaar als medicijn.

Kurkuma is niet bekend als medicijn!!

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is Kurkuma bekend, maar niet als wonder medicijn.

Zijn er bijwerkingen?

Het is mogelijk dat deze stoffen bijwerkingen hebben, afhankelijk van de dosering en de individuele reactie van een persoon. Bijvoorbeeld, hoge doses kurkuma kunnen maagklachten, diarree en misselijkheid veroorzaken. Resveratrol kan bloedverdunnende eigenschappen hebben, wat kan leiden tot bloedingen bij sommige mensen, en het kan ook interageren met sommige medicijnen. Boswellia serrata kan maagklachten en diarree veroorzaken, evenals huiduitslag bij sommige mensen. Hyaluronzuur injecties kunnen leiden tot pijn, zwelling en roodheid op de injectieplaats. Daarom is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van supplementen en deze alleen te gebruiken na overleg met een arts of een gekwalificeerde zorgverlener.

Conclusie

Het is moeilijk om te zeggen of JointFuel360 in het algemeen helpt bij het verminderen van gewrichtspijn, omdat dit afhankelijk is van de individuele omstandigheden en de oorzaak van de gewrichtspijn. Zoals eerder vermeld, zijn er enkele wetenschappelijke studies die aantonen dat de afzonderlijke ingrediënten in JointFuel360 potentiële voordelen kunnen hebben voor de gezondheid van de gewrichten en het verminderen van gewrichtspijn.

Het is altijd het beste om producten te kopen via gerenommeerde en betrouwbare verkopers, zoals apotheken, drogisterijen of erkende online winkels. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van JointFuel360 of een ander voedingssupplement, is het verstandig om het product te onderzoeken en recensies van andere gebruikers te lezen voordat u een aankoop doet.

Aanvullingen

Aanvulling 7 juli 2019:

Gebruikt u op hetzelfde moment een kruidenproduct met geelwortel (Kurkuma) en een antikankermedicijn (bijvoorbeeld tamoxifen) of een ontstekingsremmer (bijvoorbeeld sulfasalazine)? Dan kan geelwortel ervoor zorgen dat uw medicijn tegen kanker of ontstekingen minder goed werkt.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.

Bron: Medicijnautoriteit CBG 

Aanvulling 14 juli 2019:

Door de juridische constructie kunnen overheidsinstanties dit soort advertenties moeilijk aanpakken. De pagina met de aangeboden advertentie bevinden zich juridisch in het buitenland, met dito recht. De reclamecode commissie kan zich hierover wel uitspreken, echter de uitspraak is slechts een advies. Dit advies heeft wel een goede signaalwerking, want de politiek en andere instanties nemen hiervan notie.

Aanvulling 24  juli 2020:

Op de website van Jointfuel360 wordt beweerd dat het helpt te natuurlijke kraakbeen van je lichaam te herstellen. Echter kraakbeen kan niet herstellen, door het gebruik van Kurkuma. Er wordt geen bewijs geleverd, dit is een vorm van Pseudowetenschap! De websites zijn enkel gericht op de verkoop, met een marketingverhaal!

“Deze verklaringen zijn niet geëvalueerd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Dit product is niet bedoeld voor diagnose, behandeling, genezing of preventie van ziekten.”

bronnen:

 1. https://amazingerasmusmc.nl/actueel/slimme-medicijnen/
 2. https://www.bewegenzonderpijn.com/kan-beschadigd-kraakbeen-herstellen/
 3. https://www.umcutrecht.nl/nieuws/behandel-artrose-zo-vroeg-mogelijk

Aanvulling 28 juli 2020:

Op een vraag van een lezer m.b.t. de verschillen tussen de verkooppagina en de algemene voorwaarden. Hier zit i.d.d. een verschil in. Door in de algemene voorwaarden op te nemen dat de beweringen op de verkooppagina niet onderbouwd zijn en geen medisch advies geven, voorkomen ze klachten van kopers, want de algemene voorwaarden ontkrachten de verkooppagina. Niet iedereen leest de algemene voorwaarden!

M.b.t. het product geeft Jupiter Labs bij de algemene voorwaarden het volgende aan:

1. Verkooppagina

“Bekijk waarom experts houden van JointFuel360 en het aanbevelen voor het verlichten van gewrichtspijn.”

Versus de algemene voorwaarden.

De verklaringen en producten zijn niet bedoeld om een aandoening of ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen.

2. Verkooppagina

“JointFuel360 pakt ontstekingen aan en helpt het natuurlijke kraakbeen van je lichaam te herstellen voor snelle en langdurige verlichting van gewrichtspijn.

Versus de algemene voorwaarden.

De verklaringen over producten zijn niet geëvalueerd door het Europees Geneesmiddelenbureau en de gerapporteerde resultaten, indien aanwezig, hoeven niet noodzakelijk bij alle personen te voorkomen.

Aanvulling 21-9-2020

Kraakbeen kan wel herstellen. In een mail van een lezer werden wij geattendeerd, dat dit wel mogelijk is. Op Youtube is hier een uitleg van te vinden. En het artikel waar dit wordt beschreven op reumanederland.nl.

Aanvulling 16-2-2022

Glucosamine kan verlichting geven bij artrose klachten. Glucosamine is een medicijn dat bij de apotheker te koop is. Glucosamine is wetenschappelijk onderzocht en valt onder de wettelijke controle van het CBG.

 

32 REACTIES

 1. Dit is een zeer goed punt. Het verhaal van één persoon, zoals het verhaal van Willem E. uit Rotterdam, kan niet worden beschouwd als wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van JointFuel360. Wetenschappelijk bewijs wordt verkregen door middel van zorgvuldig uitgevoerde klinische onderzoeken, waarbij de effectiviteit van een behandeling wordt gemeten bij een grote groep mensen met vergelijkbare gezondheidsproblemen.

  Echter als het verhaal van Willem E. uit Rotterdam inderdaad verzonnen is, het niet alleen onethisch is, maar het ook de geloofwaardigheid van het supplement kan ondermijnen. Het is daarom altijd belangrijk om kritisch te zijn bij het evalueren van getuigenissen en claims over de werkzaamheid van supplementen en om onafhankelijke en betrouwbare bronnen te raadplegen voor informatie over de effectiviteit en veiligheid van een supplement. Daarnaast is het van essentieel belang om te onthouden dat wetenschappelijk bewijs afkomstig is van zorgvuldig uitgevoerde klinische onderzoeken, waarbij de effectiviteit van een behandeling wordt gemeten bij een grote groep mensen met vergelijkbare gezondheidsproblemen.

 2. Als fanatieke sporter ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Toen ik hoorde over Jointfuel360, een voedingssupplement dat beweerde de gezondheid van mijn gewrichten te verbeteren en pijn te verminderen, besloot ik het uit te proberen. Helaas heb ik niet veel positieve resultaten gezien en heb ik last gekregen van uitslag en darmklachten. Hoewel ik Jointfuel360 al enkele weken heb gebruikt, heb ik niet veel verschil gemerkt in de gezondheid van mijn gewrichten of de vermindering van pijn. Ik heb regelmatig last van knie- en elleboogpijn als gevolg van intensieve trainingen, maar Jointfuel360 heeft deze pijn niet significant verminderd. Ik heb ook geen verbetering gezien in mijn algehele gezondheid of atletische prestaties, zoals beloofd op de verpakking van het supplement. Naast het ontbreken van de gewenste effecten, heb ik last gekregen van uitslag op mijn huid en darmklachten sinds ik Jointfuel360 ben gaan gebruiken. Hoewel deze bijwerkingen mogelijk niet voor iedereen optreden, zijn ze een belangrijke herinnering dat voedingssupplementen niet zonder risico zijn en dat het belangrijk is om de ingrediënten en mogelijke bijwerkingen zorgvuldig te onderzoeken voordat je een supplement gaat gebruiken.

 3. Er is weinig betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek voor de werking bij mensen. Gezien de prijs die het kost, zou het ook niet proberen.

 4. Wat wel helpt is Glucosamine en dit is een geneesmiddel en kun je krijg bij de apotheek en drogist verkrijgbaar zonder recept. Mijn moeder gebruikt die van Glucosamine Pharma Nord en heeft er baat bij.

 5. In combinatie met medicijnen gevaarlijk, lees ik steeds. Welke??? Ik ben 70, heb twee compleet versleten knieën. Hurken onmogelijk, knielen idem, langdurig staan en veel lopen uiterst pijnlijk. Na ’n kleine maand slikken van 2 capsules per dag beweeg ik soepeler, heb minder pijn, gaat het opstaan vanuit zit-positie, traplopen veel lichter. Voor mij ’n klein wonder.

  • Het lijkt mij handig dat je dit aan de huisarts vraagt en je laat onderzoeken. Als bij jouw een wonder is gebeurt, dan is dit een unieke kans om dit product op zijn werking te controleren. Zou het dan toch een wondermiddel zijn?

   Er veel onderzoek is en wordt gedaan naar curcumine als therapeuticum, concludeerde een uitgebreid literatuuronderzoek in de Journal of Medicinal Chemistry dat er tot heden geen betrouwbare studies zijn die een gezondheidsvoordeel van kurkuma of aanverwante stoffen hebben aangetoond. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jmedchem.6b00975

 6. Als het zo goed is, zoals in de video, dan zouden ziekenhuizen en huisartsen dit toch voorschrijven. Van de disclaimer van deze club, zakt mijn broek af.

 7. Mijn huisarts geeft aan, dat dit een voedingssupplement is en hieraan geen medische claims mogen worden gekoppeld. Het gebruik is voor eigen risico en kan invloed hebben op je medicijn gebruik. Wat ik zelf kon doen, was afvallen en vooral blijven bewegen.

 8. het is te mooi om waar te kunnen zijn. Ze maken gebruik van dubieuze verkooptactieken. De advertenties staan vol met fake verhalen en de foto’s zijn online gekocht.

 9. Het is triest dat o… s op deze manier
  veel geld van je afpakken. Het is pure kwakzalverij. Als kurkuma zo duur was,
  zou Zuid India een van de rijkste plaatsen
  ter wereld zijn. Probeer gewoon kurkuma met zwarte peper voor het zelfde resultaat. Alleen dan ben je geen 600 Euro
  per jaar kwijt, maar hooguit 100 Euro.

 10. hallo ik heb reuma atritus en atrose en heeft als medicatie methotrexaat nu is de vraag mag ik jolnt fuel erbij gebruiken of wat raad u mij aan gr

 11. Heb je de kleine lettertjes gelezen, je krijgt je geld moeilijk terug. Ik neem wel ibuprofen achtige pillen. Werkt en is goedkoop !

 12. Er is kraakbeen weg en dit veroorzaakt pijn. Je kan het ontlasten door bijvoorbeeld af te vallen en je beenspieren sterker te maken, Normaalgesproken groeit kraakbeen niet terug.

 13. Heel jammer dit, ik dacht echt een middel te hebben gevonden waardoor ik niet zoveel troep hoef te slikken, maar als ik het zo lees, kan ik dit wel op mijn buik schrijven. Echt spijtig. Ik hoop dat er nog andere natuurlijke alternatieven zijn?.

 14. Je leest op websites dat ze allemaal aan een soort van universiteit hebben gestudeerd. Ze zijn orthomoleculair therapeut of drs of pyscholoog. En experts om je op legitime wijze te beroven van je geld. Je hebt een paar pillen die niet werken en je bent een illusie rijker !!

  #Kurkuma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in