Wat is wetenschappelijk bewijs in het kader van supplementen?

Wat is wetenschappelijk bewijs in het kader van supplementen?
Wat is wetenschappelijk bewijs in het kader van supplementen?

Wetenschappelijk bewijs is de informatie die is verzameld door middel van wetenschappelijk onderzoek, zoals klinische studies, observatieonderzoeken en experimenten, om de effectiviteit, veiligheid en betrouwbaarheid van een product, behandeling of theorie te beoordelen. Het is de basis voor de medische praktijk en de gezondheidszorg. Wetenschappelijk bewijs is van groot belang omdat het de basis vormt voor de ontwikkeling van effectieve en veilige behandelingen en medicijnen.

Verschillende soorten wetenschappelijk bewijs

Er zijn verschillende soorten wetenschappelijk bewijs, zoals observational studies, randomized controlled trials, en systematische reviews. Observational studies beschrijven gegevens die zijn verzameld door het observeren van mensen in hun natuurlijke omgeving. Randomized controlled trials zijn onderzoeken waarin mensen willekeurig worden toegewezen aan een behandeling of een controlegroep.

Systematic reviews zijn een samenvatting van de resultaten van meerdere onderzoeken, met inbegrip van meta-analyses, waarbij data van verschillende studies worden geanalyseerd om een algemene conclusie te trekken.

Voorwaarden voor wetenschappelijk bewijs

Een van de belangrijkste eigenschappen van wetenschappelijk bewijs is dat het reproduceerbaar is. Dit betekent dat andere onderzoekers de resultaten van een studie moeten kunnen reproduceren door dezelfde experimenten te herhalen met dezelfde methoden en resultaten te verkrijgen. Dit helpt om de betrouwbaarheid van de resultaten van een studie te verifiëren.

Beoordeling op kwaliteit van het onderzoek

Wetenschappelijk bewijs moet ook worden beoordeeld op de kwaliteit van de studie. Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van een studie beïnvloeden, zoals de grootte van de studie, de duur van de studie, en of de studie gerandomiseerd en dubbelblind was. Studies met een grotere grootte, een langere duur en gerandomiseerde, dubbelblinde ontwerpen zijn meestal van hogere kwaliteit en geven meer betrouwbare resultaten dan kleinere, kortere studies of studies met een niet-randomiseerd of niet-dubbelblind ontwerp.

Er zijn ook verschillende gradaties van wetenschappelijk bewijs, zoals level I, II, III en IV. Level I bewijs, zoals gecontroleerde gerandomiseerde studies, is het sterkste bewijs, terwijl level IV bewijs, zoals expert opinie, het zwakste bewijs is.

Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hanteert strenge protocollen om het wetenschappelijk bewijs voor supplementen te beoordelen. Dit proces omvat de evaluatie van bestaand onderzoek, waaronder klinische studies, laboratoriumonderzoek en populatiegebaseerde studies.

De EFSA beoordeelt niet alleen de resultaten van deze studies, maar ook de kwaliteit en relevantie van het onderzoek zelf. Deze uitgebreide beoordeling zorgt ervoor dat alle goedgekeurde gezondheidsclaims voor supplementen gebaseerd zijn op solide wetenschappelijk bewijs. Het doel is om consumenten te beschermen en ervoor te zorgen dat zij toegang hebben tot betrouwbare informatie over de supplementen die zij consumeren.

Wetenschappelijk onderzoek stopt niet

Het is belangrijk om te weten dat geen enkele studie het einde is van de discussie, en dat wetenschappelijk bewijs zich ontwikkelt en verandert in de tijd. Nieuwe studies kunnen oude bevindingen bevestigen of ontkrachten, en het is belangrijk om het gehele plaatje van wetenschappelijk bewijs in overweging te nemen bij het nemen van beslissingen over de gezondheidszorg.

Wat is geen wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende dingen die geen wetenschappelijk onderzoek zijn, zoals:

  • Anekdotische of persoonlijke verhalen: Hoewel persoonlijke verhalen of anekdoten interessant kunnen zijn, geven ze geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van een product, behandeling of theorie.
  • Natuurlijke of alternatieve geneeswijzen zonder wetenschappelijke onderbouwing: Hoewel sommige natuurlijke of alternatieve geneeswijzen effectief kunnen zijn, moeten ze worden onderzocht met wetenschappelijke methoden om hun veiligheid en effectiviteit te beoordelen.
  • Geruchten of ongefundeerde beweringen: Geruchten of beweringen die geen wetenschappelijk bewijs hebben, zoals ongefundeerde gezondheidsclaims, moeten worden beschouwd als onbetrouwbaar en niet als wetenschappelijk bewijs.
  • Pseudo-wetenschap: Pseudo-wetenschap is een set van beweringen, methoden of theorieën die zich voordoen als wetenschappelijk, maar die niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Het is belangrijk om te onthouden dat wetenschappelijk onderzoek een systematische en methodische aanpak vereist, waarbij de gegevens worden verzameld, geanalyseerd en gevalideerd volgens wetenschappelijke normen. Als een bewering of theorie niet is onderzocht met wetenschappelijke methoden, kan het niet als wetenschappelijk bewijs worden beschouwd.

Waar vind je wetenschappelijk bewijs

  1. PubMed
  2. Cochrane Library 
  3. National Library of Medicine.

Deze openbare bronnen bieden toegang tot wetenschappelijke studies en onderzoeken, evenals systematische reviews en meta-analyses.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in