Over onnodige voedingssupplementen, ebooks en valse claims over afslanken

Banner of A lot of colorful medication and pills from above on grey wooden background.
Over voedingssupplementen, ebooks en andere onzin over afslanken

Je valt niet af door voedingssupplementen in bijvoorbeeld de vorm pillen in te nemen, of een abonnement te nemen op pillen, waarmee je een of andere bedrijf maandelijks sponsort. In diverse op populistische wijze geschreven artikelen, worden dit soort voedingssupplementen verheerlijkt. Er staan wel wat artikelen die kloppen, maar deze zijn bedoeld om je naar de website te lokken van de verkoper. Hier wordt je aangemoedigd voor veel geld producten te kopen, met liefst een abonnement op de afname. Zodat de verkoper gegarandeerd maandelijks geld aan jou verdient.

Adverteerders promoten valse claims over voedingssupplementen

De adverteerder geven aan, dat zijn of haar website toonaangevend is in Nederland. Je kan daar verschillende ebooks met recepten kopen plus een abonnement op nieuwe recepten, die je ook gewoon op internet kunt vinden.

Vervolgens staan er artikelen over een product met een reviews en die dit product aanprijzen, met een link naar de betaalpagina waar het kan kopen. Of een verwijzing naar het eigen product. Wat je lees zijn geen artikelen maar advertorials.

Dikke mensen en mensen die zicht te zwaar vinden zijn een doelgroep van dit soort verkopers. Er is een hele industrie die zich bezig houdt met het produceren van allerlei pillen, thee, pleisters en ebooks. Liefst creëren ze een situatie dat je maandelijkse behoefte krijgt, zodat ze je een abonnement kunnen aansmeren.

Consumentenprogramma’s en media

Voordat je iets koopt kun je bijvoorbeeld op internet zoeken naar het product. Meestal staan er negatieve commentaren op de websites van Radar (AVRO/TROS), Kassa (VARA) en de consumentenbond. Er is door media al een aantal keren geschreven over dit onderwerp. In november 2018 zijn voedingssupplementen besproken in het programma van Jort Kelder.

Vereniging tegen de Kwakzalverij

De vereniging tegen kwakzalverij voert strijd tegen kwakzalvers.

Bijvoorbeeld dat homeopathie niet bewezen is dat het werkt en niet wetenschappelijk is onderbouwd. Ze spannen zaken aan middels de Reclame Code Commissie, dat Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland niet meer mag meer beweren dat wetenschappelijk is bewezen dat homeopathie werkt.

In 2010 schreven ze een artikel dat Supplementen voor afslanken allemaal nep zijn. Ze hebben vaker over dit soort onderwerpen geschreven, zoals groene thee, konjak, kruiden en meer van dit soort producten. En ze reageren o.a. op onzinnige claims in reclames voor gewichtsverlies.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

De NVWA verbied regelmatig voedingssupplementen omdat deze middelen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ze doen onderzoek en geven de risico’s weer van voedingssupplementen. Een hoge dosis kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Weet wat je slikt. Er wordt gewaarschuwd tegen het kopen via internet. Deze aanbieders zijn niet door de NVWA te controleren.

Toezicht KOAG/KAG

Reclame-uitingen voor een medische hulpmiddelen worden in Nederland aan de Code voor de Publieksreclame voor Medische Hulpmiddelen (CPMH) getoetst. De hiermee in belaste instantie, de keuringsraad KOAG/KAG, toetst niet de geclaimde werking, maar wel of de tekst op de verpakking overeenstemt met de reclame-uitingen en de certificering. Deze raad kan bij overtredingen een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie of naar de rechter stappen. De keuringsraad heeft werkafspraken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Reclame voor geneesmiddelen, medische zelfzorg hulpmiddelen en gezondheidsproducten is toegestaan, maar vergt duidelijke regelgeving. De Keuringsraad ziet toe op naleving van die regels.

Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG)

De Keuringsraad beoordeelt reclame-uitingen voor kruidenpreparaten die niet zijn geregistreerd als (traditioneel) geneesmiddel aan de hand van de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG). Deze kruidenpreparaten vallen onder de Warenwet en daarom mogen er geen medische claims voor worden gemaakt. Gezondheidsclaims zijn wel toegestaan, maar voor het gebruik ervan gelden bepaalde regels.

Met claims op botanicals of kruidensupplementen is iets bijzonders mee aan de hand: hierover heeft de Europese Commissie nog geen besluit genomen. ​

Stichting Voedingscentrum Nederland

Het voedingscentrum publiceert regelmatig over voeding waaronder de Schijf van Vijf en over voedingssupplementen.

Gezondheidsraad (GR)

De gezondheidsraad publiceert over de Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen.

European Food Safety Authority (EFSA)

De EFSA adviseert over de wetenschappelijke onderbouwing die aan een gezondheidsclaim ten grondslag ligt. De Europese Commissie beslist of een claim goedgekeurd wordt.

M.b.t. afvallen gaat om artikel 13 claims en over de rol van een nutriënt of andere stof bij de groei en ontwikkeling en de functies van het lichaam, psychologische functies en gedragsfuncties, en afslanken en gewichtscontrole.

Als de publicaties leest, kom je tot de conclusie dat voedingssupplementen niet noodzakelijk zijn. Wij zijn van mening dat je geen voedingssupplementen nodig hebt om af te vallen.

De bij EFSA ingediende gezondheidsclaims voor botanicals staan daarom nog ‘on hold’. Deze claims mogen nog wel gebruikt worden totdat de Commissie een definitieve beslissing heeft genomen.

Als je wilt afvallen, hoeft dit geen geld te kosten.

12 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in