Wat is ketoacidose en wat zijn de symptomen?

Ketoacidose is een ernstige stofwisselingsstoornis met symptomen als extreme dorst, vermoeidheid en verwardheid.
Ketoacidose is een ernstige stofwisselingsstoornis met symptomen als extreme dorst, vermoeidheid en verwardheid.

Ketoacidose is een ernstige aandoening die vooral bekend is als een complicatie bij diabetes, maar die ook kan voorkomen bij andere gezondheidstoestanden. Deze aandoening ontstaat wanneer er een gevaarlijk hoge concentratie van ketonen, die zure chemicaliën zijn, in het bloed voorkomt.

Wat is Ketoacidose?

Ketoacidose is een metabole stoornis die optreedt wanneer het lichaam overmatig ketonen produceert. Ketonen zijn een soort zuur dat het lichaam aanmaakt als het vetten afbreekt voor energie. Dit gebeurt gewoonlijk wanneer er niet genoeg insuline beschikbaar is om glucose in de cellen te krijgen voor energiegebruik. Als gevolg daarvan gaat het lichaam over op het afbreken van vet, wat leidt tot de productie van ketonen.

Oorzaken van Ketoacidose

Diabetes en Ketoacidose

De meest voorkomende oorzaak van ketoacidose is ongecontroleerde diabetes type 1. Bij deze vorm van diabetes produceert het lichaam weinig tot geen insuline. Zonder voldoende insuline kan glucose, de primaire energiebron van het lichaam, de cellen niet binnendringen, waardoor het lichaam overgaat op het verbranden van vetten, wat leidt tot ketonproductie.

Andere Oorzaken

Hoewel minder vaak, kan ketoacidose ook voorkomen bij mensen zonder diabetes. Situaties zoals vasten, ernstige uitdroging, alcoholmisbruik, en een significante lichamelijke stress (zoals bij een ernstige ziekte of na een operatie) kunnen ook leiden tot deze aandoening.

Symptomen van Ketoacidose

De symptomen van ketoacidose ontwikkelen zich doorgaans snel, soms binnen 24 uur. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Extreme dorst en frequent urineren
 • Droge huid en droge mond
 • Hoge bloedglucosespiegels
 • Hoge ketonniveaus in de urine
 • Misselijkheid of braken
 • Vermoeidheid of zwakte
 • Verwardheid of een fruitige ademgeur

Deze symptomen kunnen snel verergeren en vereisen onmiddellijke medische aandacht, aangezien ketoacidose levensbedreigend kan zijn.

Diagnose en Behandeling van Ketoacidose

Het tijdig herkennen en behandelen van ketoacidose is cruciaal om ernstige complicaties of zelfs de dood te voorkomen. Hieronder bespreken we de methoden voor diagnose en de standaardbehandelingsprocedures voor deze aandoening.

Diagnose van Ketoacidose

De diagnose begint vaak met een evaluatie van de medische geschiedenis en symptomen van de patiënt. Artsen zullen specifiek vragen naar recente diabetesbehandelingen, medicatiegebruik en andere gezondheidsproblemen.

Laboratoriumtests

Om ketoacidose te bevestigen, voeren artsen verschillende bloed- en urinetests uit:

 • Bloedglucosetest: Hiermee wordt de hoeveelheid glucose in het bloed gemeten.
 • Ketontest: Zowel in bloed als in urine, om het niveau van ketonen te bepalen.
 • Bloedgasmeting: Om de zuurgraad (pH-waarde) van het bloed te bepalen, die kan dalen in het geval van acidose.
 • Elektrolyttest: Belangrijk voor het bepalen van natrium-, kalium- en andere elektrolytniveaus, die uit balans kunnen raken bij ketoacidose.

Behandeling van Ketoacidose

e behandeling van ketoacidose vereist meestal ziekenhuisopname, waarbij de volgende stappen worden ondernomen:

 • Vloeistoffen en Elektrolyten: Het toedienen van intraveneuze vloeistoffen helpt om uitdroging te corrigeren en de bloedglucosewaarden te verlagen.
 • Insuline Therapie: Snelle toediening van insuline helpt bij het verlagen van de bloedglucose en stopt de productie van ketonen.
 • Monitoring: Voortdurende monitoring van bloedglucose, ketonniveaus, elektrolyten, en pH is essentieel voor het aanpassen van de behandeling.

Langetermijnmanagement

Voor patiënten met diabetes omvat het langetermijnmanagement van ketoacidose een strikte controle van hun bloedglucosespiegels, regelmatig overleg met een endocrinoloog, en educatie over diabetesmanagement om herhaling van ketoacidose te voorkomen.

Preventie en Conclusie over Ketoacidose

Effectieve preventie en bewustwording zijn essentieel om ketoacidose en de gerelateerde risico’s te minimaliseren. In dit laatste deel van onze gids bespreken we strategieën voor preventie en bieden we een conclusie over het belang van begrip en management van ketoacidose.

Preventie van Ketoacidose

Een grondige kennis van diabetesmanagement is cruciaal, vooral voor personen met diabetes type 1. Diabeteseducatieprogramma’s die patiënten leren over het belang van regelmatige bloedglucosemonitoring, adequate insulinegebruik en herkenning van de symptomen van ketoacidose, zijn effectieve preventieve maatregelen.

Regelmatige Medische Controle

Regelmatige bezoeken aan een gezondheidszorgverlener kunnen helpen bij het tijdig aanpassen van insulinedoses en andere medicaties, wat essentieel is om ketoacidose te voorkomen. Deze controles bieden ook een kans om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren.

Levensstijlbeheer

Een gezonde levensstijl, inclusief een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, speelt een belangrijke rol in het management van diabetes. Deze factoren helpen niet alleen bij het stabiliseren van bloedglucosewaarden, maar verbeteren ook het algehele welzijn.

Conclusie

Ketoacidose is een ernstige medische aandoening die onmiddellijke behandeling vereist en zorgvuldig management nodig heeft. Met adequate kennis en de juiste zorg kunnen personen met risico op ketoacidose effectieve stappen nemen om deze potentieel levensbedreigende aandoening te voorkomen. De sleutel tot het beheren van ketoacidose ligt in de educatie, bewustwording, en proactieve benadering van diabetesmanagement. Door vroegtijdige herkenning van symptomen en regelmatige medische controle kan de impact van deze aandoening aanzienlijk worden verminderd.

Bij symptomen van ketoacidose, zoek direct hulp bij een huisarts. Voorkomen is beter dan genezen. Experimenteer nooit zelf met ketose; vraag altijd advies aan een specialist, zeker bij bestaande gezondheidsproblemen.

Bronnen

 1. American Diabetes Association. (n.d.). Understanding Diabetic Ketoacidosis.
 2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (n.d.). Diabetes, Endocrine and Metabolic Disorders.
 3. World Health Organization. (n.d.). Diabetes Programme.
 4. Ketoacidose en diabetes (dvn.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in