Wat doet vitamine B9 met het menselijk lichaam?

Wat doet vitamine B9 met het menselijk lichaam?
Wat doet vitamine B9 met het menselijk lichaam?

Vitamine B9, ook bekend als foliumzuur, is een belangrijke vitamine die betrokken is bij vele biochemische processen in het lichaam, waaronder de celdeling en groei. In dit artikel zullen we de biochemie, fysiologie, voedingsbronnen, deficiëntie en toxiciteit van vitamine B9 bespreken.

Biochemie

Vitamine B9 is een wateroplosbare vitamine die betrokken is bij de synthese van DNA en RNA. Het speelt ook een rol in de celdeling en groei, de productie van rode bloedcellen, en de regulatie van homocysteïne. Foliumzuur is een voorloper van tetrahydrofoliumzuur, dat betrokken is bij de productie van serotonine, melatonine en het aminozuur methionine.

Fysiologie

Vitamine B9 is essentieel voor de groei en ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap. Het helpt bij de preventie van neural tube defecten zoals spina bifida. Bovendien speelt het een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen en de regulatie van homocysteïne, een aminozuur dat betrokken is bij hart- en vaatziekten.

Voedingsbronnen

Vitamine B9 is aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder groene bladgroenten, volkoren granen, fruit, noten, eieren en lever. Voedingsmiddelen met een hoge concentratie van foliumzuur zijn spinazie, broccoli, asperges, avocado’s, sinaasappels en volkorenbrood.

Deficiëntie

Een tekort aan vitamine B9 kan leiden tot aandoeningen zoals anemie, groeiachterstand, verminderde cognitieve functie en verminderde groei en ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap.

Toxiciteit

Hoewel vitamine B9 in hoge doses veilig is, kan langdurig gebruik van hoge doses leiden tot verstoringen van het immuunsysteem, vermoeidheid, slapeloosheid en geheugenverlies. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vitamine B9 variëren van 400 tot 800 microgram per dag, afhankelijk van de leeftijd en geslacht. Voor zwangere vrouwen wordt vaak aangeraden om een hoger niveau aanbevolen dosering te nemen om te voorkomen dat neural tube defecten bij de foetus voorkomen.

Voedingssupplementen

Vitamine B9, of foliumzuur, is vaak aanwezig in voedingssupplementen, vaak in combinatie met andere B-vitaminen. Het wordt vaak verkocht als een apart supplement, of in combinatie met andere vitamines en mineralen in multivitamine-formuleringen. Voedingssupplementen met vitamine B9 zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeder en druppels.

Bronnen en meer informatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in