Wat zijn voedingssupplementen en welke claims mogen worden gebruikt

Wat zijn voedingssupplementen en welke claims mogen worden gebruikt
Wat zijn voedingssupplementen en welke claims mogen worden gebruikt

Er is een markt gecreëerd voor middelen om af te vallen. Dit soort middelen worden voedingssupplementen genoemd en mogen zonder keuring worden verkocht. De werking van deze supplementen hoeft niet te worden bewezen.

Een geneesmiddel, waaraan een bepaalde werking is toegeschreven, moet worden getest en goedgekeurd door het College ter beoordeling van medicijnen[1]. Er wordt gekeken naar de werkzaamheid van het medicijn en de eventuele bijwerkingen. Medicijnen mogen alleen worden door drogist of apotheek[2].

Wat is een voedingssupplement

Een voedingssupplement[3] is een product dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding en een geconcentreerde bron van vitaminen en mineralen of andere bioactieve stoffen vormt. Het product bestaat meestal uit pillen of capsules, soms ook druppels, poeders of drankjes[4].  Supplementen mogen geen bestandsdelen bevatten die de geneesmiddelenwet[5] ziet als geneesmiddel.

Rol NVWA

De NVWA[6] houdt toezicht op de productie, samenstelling en etikettering van voedingssupplementen en kruidenpreparaten.

De middelen die worden verkocht, zijn pillen, druppels, drankjes en poeders. Er zijn talrijke websites, waaronder bol.com die deze middelen promoten. Via affiliate marketing worden de producten aan mensen verkocht, ongeacht of het werkt of niet. De websites die dit product via affiliate marketing promoten en verkopen, verdienen hier fors aan.

Een gedeelte van voedingssupplementen wordt buiten toezicht van de NVWA verkocht via affiliate marketing en via reclames via socialmedia. Je herkent deze reclames bijvoorbeeld aan een wondermiddel om rug of knieklachten te verminderen.

Claims over voedingssupplementen

Er mogen geen medische claims worden gebruikt op etiketten en in reclame voor supplementen[7]. Dit verbod geldt zowel voor reclame richting consumenten en bedrijven als naar beroepsgroepen in de gezondheidszorg.

Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen en mogen dus geen medische claim bevatten. Ze mogen wel een gezondheidsclaim voeren, zolang deze is te bewijzen.

Voor voedingssupplementen gelden de standaardeisen voor etikettering van levensmiddelen. Daarnaast gelden extra eisen. Op de etiketten van voedingssupplementen moet onder meer staan[8]:

  1. een gebruiks- en doseringsadvies
  2. de aanduiding ‘voedingssupplement
  3. de naam, aard en hoeveelheid van de voedingstoffen

Gezondheidsclaims

De definitie van gezondheidsclaims staat in Verordening (EG) nr. 1924/2006 (verder genoemd de claimsverordening). Volgens de claimsverordening zijn alleen gezondheidsclaims toegelaten die wetenschappelijk zijn onderbouwd en begrijpelijk zijn voor de consument[9].

Referenties

[1] https://www.cbg-meb.nl/
[2] https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2020/supermarkten-mogen-geen-medicijnen-verkopen-zonder-toezicht
[3] https://wetten.overheid.nl/BWBR0014814/2014-12-13
[4] https://www.nvwa.nl/onderwerpen/voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten/regelgeving-voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten/overzicht-regels-voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten
[5] https://wetten.overheid.nl/BWBR0021505/2020-04-01
[6] https://www.nvwa.nl/
[7] Verbod op medische claims | Claims levensmiddelen | NVWA
[8] Voedingssupplementen maken of verkopen | Ondernemersplein – KVK
[9] Gezondheidsclaims: correct gebruik | Claims levensmiddelen | NVWA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in