Wat doet vitamine B7 met het menselijk lichaam?

Wat doet vitamine B7 met het menselijk lichaam?
Wat doet vitamine B7 met het menselijk lichaam?

Vitamine B7, ook bekend als biotine of ook wel vitamine H, is een belangrijke vitamine die betrokken is bij vele biochemische processen in het lichaam, waaronder de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten. In dit artikel zullen we de biochemie, fysiologie, voedingsbronnen, deficiëntie en toxiciteit van vitamine B7 bespreken.

Biochemie

Vitamine B7 is een co-enzym dat betrokken is bij de stofwisseling van macronutriënten. Het helpt bij de overdracht van koolstofatomen in de citroenzuurcyclus en de synthese van glucose uit niet-koolhydraten. Biotine is ook betrokken bij de synthese van vetten en eiwitten.

Fysiologie

Vitamine B7 is belangrijk voor de gezondheid van de huid, haren en nagels. Het helpt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel en speelt een rol bij de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Bovendien heeft het een rol bij de regulatie van geneeskunde en gezonde stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten.

Voedingsbronnen

Vitamine B7 is aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder eieren, melk, kaas, noten, vis, vlees, volkoren granen, groenten en fruit. Voedingsmiddelen met een hoge concentratie van biotine zijn eieren, lever, rundvlees, zalm, avocado en noten zoals walnoten.

Deficiëntie

Een tekort aan vitamine B7 is zeldzaam omdat het lichaam in staat is om biotine te produceren uit darmbacteriën. Een tekort kan echter voorkomen bij mensen met een specifieke aandoening die bekend staat als malabsorptie van biotine. Symptomen van een biotine-deficiëntie kunnen onder andere haarverlies, huidproblemen, en verminderde groei en ontwikkeling zijn.

Toxiciteit

Er is geen vastgestelde toxiciteitsdrempel voor vitamine B7. Hoewel de inname van hoge doses biotine veilig lijkt te zijn, kan het sommige mensen een milde huiduitslag of diarree veroorzaken. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vitamine B7 variëren van 30 tot 100 microgram per dag, afhankelijk van de leeftijd en geslacht.

Voedingssupplementen

Vitamine B7 is vaak aanwezig in voedingssupplementen, vaak in combinatie met andere B-vitaminen. Het wordt vaak verkocht als een apart supplement, of in combinatie met andere vitamines en mineralen in multivitamine-formuleringen. Voedingssupplementen met vitamine B7 zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeder en druppels.

Bronnen en meer informatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in