Wat doet vitamine B12 met het menselijk lichaam?

Wat doet vitamine B12 met het menselijk lichaam?
Wat doet vitamine B12 met het menselijk lichaam?

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een belangrijke vitamine die betrokken is bij vele biochemische processen in het lichaam, waaronder de celdeling, DNA-synthese en de aanmaak van rode bloedcellen. In dit artikel zullen we de biochemie, fysiologie, voedingsbronnen, deficiëntie en toxiciteit van vitamine B12 bespreken.

Biochemie

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die betrokken is bij de aanmaak van rode bloedcellen en de regulatie van de celdeling en DNA-synthese. Het is ook belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel en speelt een rol in de aanmaak van methylgroepen, die betrokken zijn bij vele biochemische processen in het lichaam.

Fysiologie

Vitamine B12 is essentieel voor de groei en ontwikkeling van rode bloedcellen en het behoud van een gezond zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot anemie, neuropathie, en cognitieve achteruitgang. B12 is ook belangrijk voor de aanmaak van methylgroepen, die nodig zijn voor de regulatie van genexpressie en epigenetische modificatie, en speelt daarom een belangrijke rol in de preventie van ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Voedingsbronnen

Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke producten, waaronder vlees, vis, eieren, melk, kaas, en yoghurt. Vegetariërs en veganisten hebben een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort en kunnen hun inname aanvullen met supplementen of voedingsmiddelen die verrijkt zijn met B12, zoals plantaardige melk, tofu en ontbijtgranen.

Deficiëntie

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot aandoeningen zoals anemie, neuropathie, cognitieve achteruitgang en verminderde groei en ontwikkeling. Personen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, ouderen en personen met aandoeningen die de absorptie van vitamine B12 beïnvloeden, zoals coeliakie en chronische gastritis, hebben een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort.

Toxiciteit

Er is geen vastgestelde toxiciteitsdrempel voor vitamine B12. Hoewel de inname van hoge doses vitamine B12 veilig lijkt te zijn, kan het leiden tot milde bijwerkingen zoals diarree of huiduitslag. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vitamine B12 variëren van 2 tot 3 microgram per dag, afhankelijk van de leeftijd en geslacht. Het is aanbevolen dat vegetariërs en veganisten hun inname van B12 aanvullen met supplementen of voedingsmiddelen die verrijkt zijn met B12.

Voedingssupplementen

Vitamine B12, of cobalamine, is vaak aanwezig in voedingssupplementen, vaak in combinatie met andere B-vitaminen. Het wordt vaak verkocht als een apart supplement, of in combinatie met andere vitamines en mineralen in multivitamine-formuleringen. Voedingssupplementen met vitamine B12 zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeder en druppels.

Bronnen en meer informatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in