Guarana Extract: Voordelen, Gebruik en Bijwerkingen

Guarana Extract: Voordelen, Gebruik en Bijwerkingen
Guarana Extract: Voordelen, Gebruik en Bijwerkingen

Guarana, ook bekend onder de wetenschappelijke naam ‘Paullinia Cupana’, is een klimplant die van nature voorkomt in het Amazonegebied van Zuid-Amerika. Deze plant staat vooral bekend om haar zaden, die een rijke bron zijn van cafeïne. Guarana extract wordt vaak gebruikt in energiedrankjes en voedingssupplementen vanwege de stimulerende eigenschappen die het biedt.

Wat is Guarana Extract?

Het extract van de Guarana plant wordt voornamelijk geproduceerd uit de zaden. Deze zaden bevatten ongeveer twee keer zoveel cafeïne als koffiebonen, waardoor het een krachtige natuurlijke stimulans is. Naast cafeïne bevat Guarana ook theobromine, tannines, saponinen en catechinen, die allemaal bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van dit extract.

Bron: Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2004). Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 79(3), 401-411.

Voordelen van Guarana Extract

Verhoogde Energie

Guarana extract wordt vaak gebruikt in energiedrankjes en pre-workout supplementen vanwege het hoge cafeïnegehalte. Cafeïne is een krachtige stimulant die je alertheid kan verhogen, vermoeidheid kan verminderen en fysieke prestaties kan verbeteren.

Bron: Glade, M. J. (2010). Caffeine—Not just a stimulant. Nutrition, 26(10), 932-938.

Verbeterde Cognitieve Functie

Er is ook enig bewijs dat suggereert dat guarana extract cognitieve functies kan verbeteren. Een studie uit 2007 vond dat deelnemers die guarana extract innamen een verbeterde geheugenprestatie en een verhoogd alertheidsniveau vertoonden.

Bron: Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Wesnes, K. A., Milne, A. L., & Scholey, A. B. (2007). A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guaraná in humans. Journal of Psychopharmacology, 21(1), 65-70.

Mogelijk Gewichtsverlies

Guarana extract kan ook bijdragen aan gewichtsverlies. De combinatie van cafeïne en de andere aanwezige stoffen in het extract kan de stofwisseling verhogen, de eetlust verminderen en vetverbranding stimuleren .

_Bron: (4) Boozer, C. N., Nasser, J. A., Heymsfield, S. B., Wang, V., Chen, G., & Solomon, J. L. (2001). An herbalsupplement containing Ma Huang-Guarana for weight loss: a randomized, double-blind trial. International Journal of Obesity & Related Metabolic Disorders, 25(3)._

Gebruik van Guarana Extract

Guarana extract is in verschillende vormen verkrijgbaar, waaronder capsules, poeders en vloeibare extracten. De aanbevolen dosering varieert, maar over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 3 gram guarana per dag in te nemen. Het is altijd raadzaam om de instructies op het etiket van het product te volgen en om medisch advies in te winnen voordat u met een nieuw supplement begint.

Bijwerkingen en Voorzorgsmaatregelen

Hoewel guarana extract over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het vanwege het hoge cafeïnegehalte bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen onder andere bestaan uit nervositeit, rusteloosheid, slapeloosheid en verhoogde hartslag. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne moeten daarom voorzichtig zijn met het gebruik van guarana.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat de veiligheid van guarana extract bij zwangere of borstvoedende vrouwen niet uitgebreid is onderzocht. Het is daarom raadzaam om medisch advies in te winnen alvorens guarana te gebruiken als u zwanger bent, borstvoeding geeft, of als u een onderliggende medische aandoening heeft.

Conclusie

Guarana extract is een natuurlijk stimulerend middel dat een aantal potentiële gezondheidsvoordelen biedt, waaronder verhoogde energie, verbeterde cognitieve functie en mogelijk gewichtsverlies. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, vooral degenen die gevoelig zijn voor cafeïne. Zoals altijd is het raadzaam om medisch advies in te winnen voordat u begint met het nemen van een nieuw supplement.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in