Panax Ginseng Extract Factsheet: Traditioneel kruid

Panax Ginseng Extract Factsheet: Traditioneel kruid
Panax Ginseng Extract Factsheet: Traditioneel kruid

Panax ginseng, ook wel Aziatische of Koreaanse ginseng genoemd, is een traditioneel kruid dat al eeuwenlang in Azië wordt gebruikt. Met zijn wortels diep in de traditionele geneeskunde, wordt het vandaag de dag wereldwijd gewaardeerd om zijn potentiële gezondheidsvoordelen. In dit artikel gaan we in op de feiten en fabels rondom Panax ginseng extract.

Wat is Panax Ginseng?

Panax ginseng behoort tot de Araliaceae-familie en is inheems in bergachtige gebieden van Oost-Azië.

Vaak aangeduid als de “ware ginseng”, heeft wortels die duizenden jaren teruggaan in de geschiedenis van Oost-Azië. Het werd hoog gewaardeerd in traditionele Chinese geneeskunde en gezien als een panacee, wat de oorsprong van de naam ‘Panax’ verklaart, afgeleid van het Griekse woord ‘panacea’, wat ‘alles genezend’ betekent.

Keizers en adel waren bijzonder gecharmeerd van de vermeende revitaliserende eigenschappen. Gedurende de eeuwen werd het kruid een symbool van welzijn en levensduur. De vraag naar deze wortel heeft door de jaren heen geleid tot verschillende teeltmethoden om aan de groeiende vraag te voldoen.

Wordt Panax Ginseng in medicijnen gebruikt?

Panax Ginseng wordt in sommige traditionele medicijnsystemen, zoals de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), al eeuwenlang als medicinaal kruid gebruikt. In de context van TCM wordt het beschouwd als een adaptogeen, wat betekent dat het helpt het lichaam te beschermen tegen verschillende stressoren.

In de moderne, westerse geneeskunde wordt Panax Ginseng meestal niet als een primair actief ingrediënt in voorgeschreven medicijnen gebruikt. Echter, vanwege zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, wordt het vaak gevonden in voedingssupplementen, tonica en gezondheidsdrankjes. Onderzoeken hebben gekeken naar zijn mogelijke voordelen voor onder andere het immuunsysteem, mentale prestaties en vermoeidheid.

Hoewel het in sommige traditionele medicijnen wordt gebruikt, is het essentieel te begrijpen dat een voedingssupplement met Panax Ginseng niet hetzelfde is als een door de westerse geneeskunde voorgeschreven medicijn. Het is altijd raadzaam om met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je nieuwe supplementen of traditionele remedies introduceert in je routine.

Gezondheidsvoordelen van Panax Ginseng Extract

De gezondheidsclaims van ginseng zijn breed en gevarieerd. Enkele van de meest opvallende voordelen zijn:

 • Energieboost: Ginseng wordt vaak gebruikt als een natuurlijke energiebooster.
 • Cognitieve Functie: Er zijn aanwijzingen dat het de mentale helderheid en concentratie kan bevorderen.
 • Immuunsysteem: Het kan het immuunsysteem versterken en bescherming bieden tegen verkoudheid en griep.

Mogelijke Bijwerkingen

Hoewel ginseng over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen:

 • Slapeloosheid
 • Verhoogde hartslag
 • Bloeddrukschommelingen

Het is essentieel om met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je een nieuw supplement introduceert.

Er is wetenschappelijk bewijs ?

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Panax ginseng en zijn mogelijke effecten op de gezondheid.

 1. Cognitieve Functies en Neuroprotectieve Eigenschappen: Sommige studies suggereren dat Panax ginseng de cognitieve functies kan verbeteren, vooral bij taken die mentale rekenkracht vereisen. Er is ook bewijs dat het neuroprotectieve effecten kan hebben, wat betekent dat het de hersenen kan helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen.
 2. Energie en Vermoeidheid: Panax ginseng wordt vaak aangeprezen voor zijn vermogen om vermoeidheid te verminderen en de energieniveaus te verhogen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die ginsengsupplementen innemen, melding maken van verhoogde energieniveaus en een verminderd gevoel van vermoeidheid.
 3. Immuunfunctie: Er zijn studies die aantonen dat Panax ginseng het immuunsysteem kan versterken, wat kan helpen bij het bestrijden van infecties en ziekten.
 4. Bloedsuikerregulatie: Er zijn enkele aanwijzingen dat Panax ginseng kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat vooral belangrijk kan zijn voor mensen met diabetes.
 5. Antioxiderende en Ontstekingsremmende Effecten: Panax ginseng bevat verbindingen die als antioxidanten werken. Deze antioxidanten helpen schade door vrije radicalen te verminderen en kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Hoewel er veelbelovend bewijs is over de voordelen van Panax ginseng, is het belangrijk op te merken dat de effecten van supplementen van persoon tot persoon kunnen variëren.

Bovendien kan niet elke claim worden ondersteund door robuuste klinische onderzoeken, en meer onderzoek is vaak nodig. Het is altijd aan te raden om met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je begint met het innemen van een nieuw supplement.

Panax Ginseng vs. Andere Ginsengsoorten

Er zijn verschillende soorten ginseng, zoals Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius) en Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus). Hoewel ze vergelijkbare eigenschappen kunnen hebben, verschillen hun chemische samenstelling en effecten.

Panax Ginseng is een supplement en geen medicijn

Panax Ginseng is een traditioneel kruid dat al eeuwenlang in Azië wordt gebruikt vanwege zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Terwijl het breed wordt toegepast als een natuurlijk supplement ter bevordering van energie, cognitieve functies en algemeen welzijn, is het belangrijk te benadrukken dat Panax Ginseng een supplement is en niet als medicijn wordt geclassificeerd.

Dit betekent dat het, hoewel het veelbelovende voordelen kan hebben, niet is goedgekeurd om ziekten te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Het is essentieel om een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je een nieuw supplement introduceert in je routine.

Het is geen wondermiddel

Hoewel Panax Ginseng al eeuwen wordt geprezen om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen in traditionele geneeskundige systemen, is het geen wondermiddel. Wetenschappelijk onderzoek heeft enkele van deze voordelen bevestigd, maar het is geen vervanging voor voorgeschreven medicijnen of een gebalanceerd dieet en levensstijl. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat je een nieuw supplement introduceert.

Conclusie

Panax ginseng extract is een traditioneel kruid met een rijke geschiedenis en een scala aan potentiële gezondheidsvoordelen. Echter, ondanks zijn reputatie in sommige kringen, is het geen wondermiddel. Zoals bij elk supplement, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen en indien nodig professioneel advies in te winnen alvorens het te gebruiken.

Bronnen en meer informatie

 1. Efficacy of Korean red ginseng (Panax ginseng) for middle-aged and moderate level of chronic fatigue patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial – PubMed (nih.gov)
 2. Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial – PubMed (nih.gov)
 3. Vascular effects of combined enriched Korean Red ginseng (Panax Ginseng) and American ginseng (Panax Quinquefolius) administration in individuals with hypertension and type 2 diabetes: A randomized controlled trial – PubMed (nih.gov)
 4. The Effect of Korean Red Ginseng on Symptoms and Inflammation in Patients With Allergic Rhinitis – PubMed (nih.gov)
 5. Panax ginseng enhances cognitive performance in Alzheimer disease – PubMed (nih.gov)
 6. Efficacy of Omega-3 and Korean Red Ginseng in Children with Subthreshold ADHD: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial – PubMed (nih.gov)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in