Wat is lichaamsvet en hoe kun je dit verminderen?

Wat is lichaamsvet en hoe kun je dit verminderen?
Wat is lichaamsvet en hoe kun je dit verminderen?

Lichaamsvet is de olieachtige stof die wordt aangetroffen in het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het regelen van de lichaamstemperatuur, het is een energiereserve, en het beschermt en isoleert belangrijke organen. Lichaamsvet komt in twee hoofdtypen voor: onderhuids vet en visceraal vet.

Onderhuids vet is het vet dat direct onder de huid ligt en wordt vaak gezien als oppervlakkig vet, terwijl visceraal vet rond de organen is gelegen en kan leiden tot gezondheidsproblemen als het in te grote hoeveelheden aanwezig is.

Wat is onderhuids vet?

Onderhuids vet is het vet dat zich direct onder de huid bevindt. Het is het vet dat je kunt zien en voelen wanneer je je huid indrukt. Onderhuids vet wordt vaak gezien als oppervlakkig vet. Dit type van vet wordt vaak geassocieerd met cosmetische problemen zoals cellulitis, maar het is niet noodzakelijkerwijs een gezondheidsrisico. Onderhuids vet helpt bij het isoleren van het lichaam en beschermt de organen tegen externe impact. Het is een energiereserve voor het lichaam.

Het is belangrijk om een gezonde hoeveelheid onderhuids vet te behouden, omdat te veel onderhuids vet kan leiden tot esthetische problemen, maar het is niet direct een gezondheidsrisico.

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet, ook wel bekend als “diep” of “buikvet” is vet dat zich rond de organen in de buikholte bevindt. Dit vet is geen zichtbare laag zoals onderhuids vet, maar wordt aangetroffen rond organen zoals de lever, nieren, hart en darmen.

Het viscerale vet is een soort van actief vet, in tegenstelling tot onderhuids vet, dat meestal niet actief is, het kan hormonen en stoffen afscheiden die de stofwisseling beïnvloeden en ontstekingen veroorzaken. Een teveel aan visceraal vet kan een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, slaapapneu en sommige vormen van kanker veroorzaken.

Er zijn verschillende manieren om te meten hoeveel visceraal vet iemand heeft, zoals het meten van de verhouding tussen Taille-omtrek en heupomtrek, of het gebruik van speciale beeldvormingstechnieken zoals MRI of CT-scan.

Meten van lichaamsvet?

Er zijn verschillende manieren om te meten hoeveel vet iemand heeft, zoals het meten van de Body Mass Index (BMI) of de verhouding tussen spiermassa en vetmassa, of het bepalen van de verdeling van het lichaamsvet met behulp van skinfold test, bio-impedantie analyse of DEXA scan.

Wat is het risico te veel lichaamsvet?

Te veel lichaamsvet kan leiden tot een verhoogd risico op een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

  • Hart- en vaatziekten: overmatig lichaamsvet kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hartfalen, beroerte, en hartinfarct. Dit komt doordat een teveel aan lichaamsvet kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, verhoogde triglyceriden en lage HDL-cholesterol in het bloed.
  • Diabetes: overmatig lichaamsvet kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2, een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om insuline effectief te gebruiken. Dit komt doordat een teveel aan lichaamsvet de insulinegevoeligheid van het lichaam kan verminderen en kan leiden tot een verstoorde glucose homeostase.
  • Hoge bloeddruk: overmatig lichaamsvet kan leiden tot een verhoogd risico op hoge bloeddruk, een aandoening die kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dit komt doordat een teveel aan lichaamsvet kan leiden tot een verhoogde druk op de bloedvaten.
  • Slaapapneu: overmatig lichaamsvet, vooral rond de nek en bovenlichaam, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken. Dit komt doordat een teveel aan lichaamsvet rond de nek en bovenlichaam kan leiden tot een vermindering van de luchtweg, waardoor de ademhaling moeilijker wordt.
  • Kanker: overmatig lichaamsvet kan leiden tot een verhoogd risico op bepaalde soorten van kanker, zoals borstkanker, baarmoederhalskanker, dikke darmkanker en nierkanker. Dit komt doordat een teveel aan lichaamsvet kan leiden tot een verstoorde hormonale balans en ontstekingen in het lichaam, die kanker kunnen bevorderen.

Hoe kan je lichaamsvet verminderen?

Het verminderen van lichaamsvet, vooral visceraal vet, kan worden bereikt door middel van gezonde eetgewoonten, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement en een gezonde slaap routine.

Er zijn een aantal manieren om het lichaamsvet te verminderen:

  1. Zorg voor een gezonde voeding: Een gezond dieet is de basis voor het verminderen van lichaamsvet. Dit betekent dat u voldoende groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten moet eten. Probeer de inname van verwerkte voedingsmiddelen en suiker te beperken.
  2. Zorg voor  voldoende beweging: Beweging helpt bij het verbranden van calorieën en het versterken van spieren. Probeer elke dag minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen.
  3. Slaap voldoende: Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezonde levensstijl en kan helpen bij het afvallen.
  4. Verminder stress: Stress kan leiden tot een verhoogde eetlust en een toename van het lichaamsvet. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of een wandeling.
  5. Overleg met een diëtist of een voedingsdeskundige: Een professional kan u helpen bij het maken van een persoonlijk dieetplan en u ondersteunen bij het bereiken van uw doelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat gezond afvallen geen snelle oplossing is en tijd kost, discipline en doorzettingsvermogen vereist. Het is ook belangrijk om het verminderen van lichaamsvet in een gezonde manier te doen, zonder het lichaam te schaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in