Wat is een hoge bloeddruk? Wat je moet weten over hypertensie

Wat is een hoge bloeddruk? Alles wat je moet weten over hypertensie
Wat is een hoge bloeddruk? Alles wat je moet weten over hypertensie

Hypertensie, ook wel bekend als een hoge bloeddruk, is een veelvoorkomende aandoening die het risico op hart- en vaatziekten, beroerte en andere gezondheidsproblemen kan verhogen. In dit artikel leggen we uit wat een hoge bloeddruk is, wat de symptomen en oorzaken zijn en hoe het kan worden behandeld.

Wat is een hoge bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Een hoge bloeddruk betekent dat de bloeddruk hoger is dan normaal. Hypertensie wordt gedefinieerd als een systolische bloeddruk (bovendruk) van 140 mmHg of hoger en/of een diastolische bloeddruk (onderdruk) van 90 mmHg of hoger.

Symptomen van een hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk wordt vaak de “stille moordenaar” genoemd omdat het in de meeste gevallen geen symptomen veroorzaakt. In sommige gevallen kan een persoon echter last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, wazig zien en braken.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een hoge bloeddruk, waaronder:

Behandeling van een hoge bloeddruk

De behandeling van een hoge bloeddruk hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan het veranderen van de levensstijl, zoals het aanpassen van het dieet en het regelmatig bewegen, helpen om de bloeddruk te verlagen. In andere gevallen kan medicatie nodig zijn om de bloeddruk te verlagen.

Conclusie

Hypertensie is een veelvoorkomende aandoening die het risico op gezondheidsproblemen kan verhogen. Het is belangrijk om de bloeddruk regelmatig te laten controleren en te werken aan een gezonde levensstijl om het risico op hypertensie te verminderen. Als je symptomen van hoge bloeddruk ervaart of denkt dat je risico loopt op hypertensie, neem dan contact op met een arts voor advies en behandeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in