Wat doet vitamine B6 met het menselijk lichaam?

Wat doet vitamine B6 met het menselijk lichaam?
Wat doet vitamine B6 met het menselijk lichaam?

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een belangrijke vitamine die betrokken is bij vele biochemische processen in het lichaam. In dit artikel zullen we de biochemie, fysiologie, voedingsbronnen, deficiëntie en toxiciteit van vitamine B6 bespreken.

Biochemie

Vitamine B6 is een groep van zes structuraal verwante stoffen: pyridoxine, pyridoxal, pyridoxamine, en hun respectievelijke 5′-fosfaten. Deze stoffen kunnen omgezet worden in de actieve vorm van vitamine B6, pyridoxal 5′-fosfaat (PLP), dat betrokken is bij meer dan honderd enzymreacties, waaronder de omzetting van aminozuren en de synthese van neurotransmitters.

Fysiologie

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van aminozuren en de synthese van hemoglobine. Het is ook betrokken bij de regulatie van het immuunsysteem en de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Bovendien heeft het een rol in de regulatie van hormonen, zoals progesteron en melatonine.

Voedingsbronnen

Vitamine B6 is aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, granen, aardappelen, groenten en fruit. Vooral bonen, noten, vis en vlees, zoals kip, zijn goede bronnen van vitamine B6.

Deficiëntie

Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot aandoeningen zoals anemie, huidproblemen, zenuwstelselproblemen en verminderde immuniteit. Bij zwangere vrouwen kan een tekort aan vitamine B6 leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap en bij de ontwikkeling van de foetus.

Toxiciteit

Hoewel vitamine B6 in hoge doses veilig is, kan langdurig gebruik van hoge doses leiden tot nerveuze stoornissen zoals verlies van gevoel in de handen en voeten. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vitamine B6 variëren van 1,3 tot 2 mg per dag, afhankelijk van de leeftijd en geslacht.

Voedingssupplementen

Vitamine B6 is vaak aanwezig in voedingssupplementen, vaak in combinatie met andere B-vitaminen. Het wordt vaak verkocht als een apart supplement, of in combinatie met andere vitamines en mineralen in multivitamine-formuleringen. Voedingssupplementen met vitamine B6 zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeder en druppels.

Bronnen en meer informatie

  1. Vitamine B6 | Voedingscentrum
  2. Vitamine B6 – Wikipedia

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in