Aminozuren: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk

Aminozuren: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk
Aminozuren: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk

Aminozuren zijn organische verbindingen die bestaan uit een aminogroep (-NH2), een carboxylgroep (-COOH) en een specifiek R-gedeelte. Deze R-gedeeltes geven elk aminozuur zijn unieke eigenschappen. Het zijn de bouwstenen van eiwitten en speelt zijn een belangrijke rol in veel biologische processen. Er is vaak een claim dat Aminozuren worden gebruikt in voedingssupplementen.

Welke 20 soorten aminozuren zijn er?

Er zijn ongeveer 20 aminozuren die van nature voorkomen in eiwitten en die het lichaam kan gebruiken om eiwitten te synthetiseren. Deze aminozuren zijn onderverdeeld in twee groepen: essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren.

De 9 essentiële aminozuren zijn:

 1. Histidine: essentieel voor de groei en ontwikkeling, nodig voor het maken van rode bloedcellen en speelt een rol in de vertering.
 2. Isoleucine: essentieel voor de groei en reparatie van weefsels en helpt bij de energieproductie.
 3. Leucine: essentieel voor de groei en herstel van weefsels en helpt bij het behoud van spiermassa.
 4. Lysine: essentieel voor groei en reparatie van weefsels en helpt bij het absorptie van calcium.
 5. Methionine: essentieel voor de groei en ontwikkeling, nodig voor het maken van andere aminozuren en helpt bij het afbreken van vetzuren.
 6. Fenylalanine: essentieel voor de groei en ontwikkeling, nodig voor het maken van andere aminozuren en nodig voor de werking van het zenuwstelsel.
 7. Treonine: essentieel voor de groei en reparatie van weefsels, en helpt bij de energieproductie.
 8. Tryptofaan: essentieel voor de groei en ontwikkeling en nodig voor de aanmaak van serotonine.
 9. Valine: essentieel voor de groei en reparatie van weefsels en helpt bij de energieproductie.

Het is belangrijk om te weten dat deze aminozuren niet alleen voor eiwitsynthese essentieel zijn, maar ook voor andere biologische processen.

L-carnitine is geen basis aminozuur, het is een aminozuurderivaat die in het lichaam geproduceerd wordt uit de aminozuren lysine en methionine.

De 11 niet-essentiële aminozuren zijn:

 1. Alanine: een van de meest voorkomende aminozuren in eiwitten en speelt een rol in de energieproductie.
 2. Arginine: een semi-essentieel aminozuur dat helpt bij de bloedcirculatie en speelt een rol in de immuunrespons.
 3. Asparagine: betrokken bij de aanmaak van eiwitten en andere stofwisselingsprocessen.
 4. Aspartaat: speelt een rol in de vertering en energieproductie.
 5. Cysteïne: helpt bij de bescherming van cellen tegen schade door vrije radicalen en speelt een rol in de groei en herstel van weefsels.
 6. Glutamine: een van de meest voorkomende aminozuren in het lichaam en speelt een rol in de stofwisseling en immuunrespons.
 7. Glutamaat: speelt een rol in de communicatie tussen neuronen en in de stofwisseling.
 8. Glycine: helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en speelt een rol in de energieproductie.
 9. Proline: helpt bij de groei en herstel van weefsels en speelt een rol in het behoud van de structuur van eiwitten.
 10. Serine: speelt een rol in de groei en herstel van weefsels en helpt bij de aanmaak van eiwitten en andere stofwisselingsproducten.
 11. Tyrosine: speelt een rol in de aanmaak van eiwitten en hormonen en is betrokken bij de werking van het zenuwstelsel.

Het is belangrijk om te weten dat de classificatie van een aminozuur als “essentieel” of “niet-essentieel” afhankelijk is van de specifieke situatie. Bijvoorbeeld, sommige aminozuren die als “niet-essentieel” worden beschouwd, kunnen onder bepaalde omstandigheden wel degelijk essentieel zijn voor bepaalde individuen of groepen mensen.

Aminozuren en wetenschappelijk literatuur

Er is een grote hoeveelheid literatuur beschikbaar over aminozuren en hun rol in biologische processen. Veel onderzoek richt zich op de structurele en functionele eigenschappen van aminozuren, de biochemische reacties waarbij ze betrokken zijn en de rol die ze spelen in de groei, ontwikkeling en homeostase van organismen.

Sommige onderzoeken hebben zich bijvoorbeeld gericht op de manier waarop aminozuren in eiwitten binden en de structuur van eiwitten beïnvloeden. Andere onderzoeken hebben zich gericht op de biochemische reacties waarbij specifieke aminozuren betrokken zijn, zoals de rol van serine bij de aanmaak van eiwitten of de rol van arginine bij de bloedcirculatie.

Er zijn ook veel onderzoeken gedaan naar de rol van aminozuren in verschillende fysiologische processen, zoals de groei en ontwikkeling van organismen, de immuunrespons en de stofwisseling. Bovendien zijn er vele studies gedaan naar het therapeutisch gebruik van aminozuren, zoals in sportvoeding en in de behandeling van specifieke aandoeningen.

Een breder scala aan onderzoeken gaat over de rol van aminozuren in de evolutie en moleculaire biologie, waarbij het ontstaan en de diversificatie van aminozuren onderzocht wordt evenals de manier waarop deze evolueren in organismen.

Er is veel onderzoek gedaan en nog steeds wordt onderzocht op het gebied van aminozuren, dus er is een grote hoeveelheid informatie beschikbaar over de biologische processen waarbij aminozuren betrokken zijn en de rol die ze spelen in de gezondheid en het welzijn van organismen.

Hebben Aminozuren in voedingssupplementen nut?

Aminozuren in voedingssupplementen worden vaak gepromoot als een manier om de prestaties van atleten te verbeteren, spieren op te bouwen en de algehele gezondheid te bevorderen. Echter, de voordelen van aminozuursupplementen zijn niet goed bekend en het bewijs voor hun effectiviteit is gemengd.

Voor gezonde personen die een evenwichtige voeding eten, is het voldoende om voldoende aminozuren via voedselbronnen binnen te krijgen. Personen die een tekort hebben aan bepaalde aminozuren, zoals vegetariërs en veganisten, kunnen baat hebben bij supplementen om er zeker van te zijn dat ze voldoende van deze essentiële aminozuren binnenkrijgen.

Atleten en bodybuilders kunnen aminozuursupplementen gebruiken om bij te dragen aan herstel en spiergroei, maar er is meer onderzoek nodig om hun effectiviteit te bevestigen.

Het is belangrijk om op te merken dat het nemen van aminozuursupplementen in hoge doseringen of gedurende een lange periode bijwerkingen kan veroorzaken zoals misselijkheid, buikkrampen en diarree. Bovendien kan het consumeren van teveel bepaalde aminozuren schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Daarom is het altijd het beste om advies te vragen aan een arts of een geregistreerde diëtist voordat u voedingssupplementen, waaronder aminozuren, gebruikt. Zij kunnen u helpen om te beoordelen of u een tekort heeft en of het gebruik van zo’n supplement voor u geschikt is, op basis van uw individuele behoeften, doelen en gezondheidstoestand.

Bronnen en meer informatie

Deze bronnen zijn betrouwbaar en bieden wetenschappelijke informatie over de biologische functies, voedingswaarde en therapeutische toepassingen van aminozuren. Het is altijd aan te raden om de informatie te verifiëren met een arts of een voedingsdeskundige voordat u supplementen of veranderingen in uw dieet aanbrengt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in