Flexizol Review en Ervaringen: Heb je dit echt nodig?

Flexizol Review en Ervaringen: Heb je dit echt nodig?
Flexizol Review en Ervaringen: Heb je dit echt nodig?

Terwijl de roerige golven van de huidige economie iedereen in zijn greep houden, duiken er op social media platforms zoals Facebook talloze advertenties op die ons verleiden tot het kopen van ‘wonderproducten’. Eén van deze producten is Flexizol, een relatief duur voedingssupplement dat belooft je botten en gewrichten gezond te houden. Maar met zijn hoge prijskaartje en een lijst van ingrediënten die meestal via een evenwichtig dieet kunnen worden verkregen, rijst de vraag: is Flexizol echt een essentiële investering in je gezondheid, of speelt het in op onze angsten en onzekerheden, waarbij het de grens bewandelt tussen nuttig supplement en dure placebo?

Wat is de claim?

De claims voor Flexizol, lijken de volgende te zijn:

 1. Ondersteunt de normale werking van botten en kraakbeen: Dit wordt toegeschreven aan ingrediënten zoals mangaan, zink en vitamine C.
 2. Draagt bij aan het behoud van sterke botten en soepele gewrichten: Dit wordt toegeschreven aan ingrediënten zoals bamboe, kurkuma en duivelsklauw.
 3. Het product is volledig vrij van synthetische stoffen, wat suggereert dat het volledig is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten.
 4. Het lijkt ook een algemene claim te zijn dat Flexizol helpt bij het behoud van soepel en natuurlijk bewegen, wat suggereert dat het gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid van de gewrichten.

Wat zijn de ingrediënten?

Volgens de verkoopwebsite, bevatten de tabletten van Flexizol de volgende ingrediënten per tablet:

 • 300 mg Glucosamine (glucosaminesulfaat 2KCl (schaaldieren))
 • 150 mg Chondroïtinesulfaat (rund)
 • 100 mg MSM (methylsulfonylmethaan: OptiMSM®)
 • 75 mg Bamboe extract (Bambusa arundinacea & Bambusa vulgaris) bevat 17,5 mg Silicium
 • 50 mg Kurkuma extract (Curcuma longa) bevat 95% curcuminoïden
 • 22,5 mg Vitamine C (magnesium-L-ascorbaat, calcium-L-ascorbaat & natrium-L-ascorbaat)
 • 16,7 mg Duivelsklauw droogextract (Harpagophytum procumbens & Harpagophytum zeyheri)
 • 10 mg Ginkgo extract (Ginkgo biloba)
 • 9 mg Bittersinaasappel extract (Citrus aurantium) bevat 50% citrusbioflavonoïden
 • 8 mg Vitamine B5 (calcium-D-pantothenaat)
 • 7,5 mg Vitamine B3 (niacinamide)
 • 4 mg L-Lysine
 • 2,5 mg Zink (zinkgluconaat)
 • 1,5 mg TE Vitamine E (DL-alfa-tocoferylacetaat)
 • 1 mg Vitamine B6 (pyridoxal-5’-fosfaat)
 • 0,3 mg Mangaan (mangaangluconaat)

Zijn er bijwerkingen bekend?

Bijwerkingen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke ingrediënt en de individuele tolerantie. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van de belangrijkste ingrediënten in Flexizol:

 1. Glucosamine en chondroïtine: Deze kunnen milde bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, maagklachten, diarree en constipatie. In zeldzame gevallen kunnen ze allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen die allergisch zijn voor schaaldieren, aangezien glucosamine vaak uit schaaldieren wordt gehaald.
 2. MSM: Dit kan ook milde bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, diarree en opgeblazen gevoel.
 3. Kurkuma: Kurkuma is over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doses of langdurig gebruik kan het maagklachten, misselijkheid, duizeligheid of diarree veroorzaken.
 4. Vitamines en mineralen: Te veel van bepaalde vitamines en mineralen kan ook bijwerkingen veroorzaken. Bijvoorbeeld, te veel vitamine C kan diarree, misselijkheid en maagkrampen veroorzaken. Te veel mangaan kan gezondheidsproblemen zoals neurologische problemen veroorzaken, maar dit is onwaarschijnlijk tenzij u extreem hoge doses neemt.
 5. Duivelsklauw: Dit kruid kan maagklachten, hoofdpijn en allergische reacties veroorzaken.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat sommige ingrediënten in Flexizol kunnen interageren met bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld, glucosamine en chondroïtine kunnen het effect van bloedverdunnende medicijnen versterken. Kurkuma kan ook de effecten van bloedverdunnende medicijnen versterken en kan de effectiviteit van sommige chemotherapeutica beïnvloeden.

Kun je met dit supplement de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijden?

Veel van de ingrediënten in Flexizol hebben aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) of bovengrenzen die door gezondheidsorganisaties worden gesteld. Afhankelijk van de dosering van het supplement en je reguliere dieet, zou het theoretisch mogelijk kunnen zijn om de ADH van sommige voedingsstoffen te overschrijden.

Bijvoorbeeld:

 • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassenen is 75-90 mg, afhankelijk van geslacht en leeftijd. Flexizol bevat 22,5 mg vitamine C per tablet. Als je al veel vitamine C-rijk voedsel eet en je neemt meerdere tabletten Flexizol per dag, kun je mogelijk de ADH overschrijden.
 • Het zinkgehalte in Flexizol is 2,5 mg per tablet, wat 25% van de aanbevolen dagelijkse inname is. Als je al veel zinkrijk voedsel eet of andere supplementen met zink neemt, kan het mogelijk zijn om de bovengrens van zinkinname te overschrijden.

Het is belangrijk om te vermelden dat hoewel overschrijding van de ADH voor sommige vitamines en mineralen mogelijk niet schadelijk is, langdurige hoge inname van bepaalde voedingsstoffen gezondheidsrisico’s kan hebben. Bijvoorbeeld, te veel vitamine C kan diarree en maagklachten veroorzaken, terwijl een te hoge inname van zink kan leiden tot koperdeficiëntie en neurologische problemen.

Daarom is het altijd belangrijk om met een arts of diëtist te praten voordat je een nieuw supplement aan je dieet toevoegt, vooral als je al een gezond en gevarieerd dieet eet.

Is er wetenschappelijk bewijs dat dit werkt?

Bij het beoordelen van de effectiviteit van voedingssupplementen zoals Flexizol, is het belangrijk om rekening te houden met het huidige wetenschappelijk onderzoek naar de individuele ingrediënten. Hier zijn enkele opmerkingen over enkele van de belangrijkste ingrediënten:

 • Glucosamine en chondroïtine: Er zijn talrijke studies uitgevoerd naar deze twee stoffen, meestal in combinatie, en hun effect op gewrichtspijn en functie, vooral bij mensen met osteoartritis. Hoewel sommige studies enige verbetering hebben laten zien, zijn de resultaten over het algemeen gemengd. Sommige grote studies, zoals de GAIT-studie die werd gesponsord door het National Institutes of Health in de VS, vonden geen overtuigend bewijs dat glucosamine en chondroïtine beter werken dan een placebo bij het verminderen van gewrichtspijn.
 • MSM: Er zijn enkele kleinere studies die suggereren dat MSM kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling bij osteoartritis, maar er is meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.
 • Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, dat krachtige ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat het kan helpen bij artritis, is het bewijs nog niet sterk en consistent genoeg om definitieve conclusies te trekken.
 • Vitamines en mineralen: Vitamine C, vitamine E, zink en mangaan zijn allemaal essentieel voor de algemene gezondheid en het functioneren van het lichaam, inclusief de gezondheid van de botten en het immuunsysteem. Het bewijs voor hun directe rol bij het verminderen van gewrichtspijn of het verbeteren van de functie is echter minder duidelijk.

Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties op voedingssupplementen sterk kunnen variëren. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is ook cruciaal om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl, waaronder een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging, en ze moeten altijd worden gebruikt onder toezicht van een gezondheidszorgprofessional.

Als u overweegt om een supplement zoals Flexizol te gebruiken, is het het beste om dit te bespreken met uw arts of een andere gekwalificeerde gezondheidszorgprofessional, die rekening kan houden met uw individuele gezondheidstoestand en behoeften.

Krijg je deze stoffen ook via normale voeding naar binnen?

Veel van de stoffen in Flexizol kunnen worden verkregen uit een gevarieerd en evenwichtig dieet. Hier zijn enkele voedingsbronnen van enkele van de sleutelingrediënten:

 1. Glucosamine: Ons lichaam produceert van nature glucosamine, maar het komt ook voor in de schalen van schaaldieren zoals garnalen, kreeften en krabben. Het is niet overvloedig aanwezig in de meeste diëten.
 2. Chondroïtine: Het lichaam maakt ook chondroïtine aan. Het kan worden gevonden in dierlijke producten zoals vlees, gevogelte en vis, met name in delen met veel kraakbeen zoals botten en gewrichten. Het is ook niet gebruikelijk in de meeste diëten.
 3. MSM: Zwavel, waaruit MSM is afgeleid, is te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder groenten zoals broccoli, spruitjes en knoflook, evenals in dierlijke producten zoals vlees en eieren.
 4. Vitamine C: Te vinden in veel groenten en fruit, vooral citrusvruchten, paprika’s, aardbeien, kiwi’s en donkergroene bladgroenten.
 5. Vitamine E: Aanwezig in noten en zaden, spinazie en broccoli, en plantaardige oliën zoals tarwekiemolie.
 6. Zink: Vooral te vinden in dierlijke producten zoals vlees, schaal- en schelpdieren, zuivelproducten, maar ook in peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden.
 7. Mangaan: Aanwezig in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden, en bepaalde soorten thee.

Als je gezonden voeding eet heb je dit supplement niet nodig?

Een uitgebalanceerd en voedzaam dieet moet voldoende zijn om je lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Veel van de ingrediënten in Flexizol, zoals vitamine C, vitamine E, zink, en mangaan, kunnen in voldoende hoeveelheden worden verkregen uit een gezond en gevarieerd dieet.

Glucosamine en chondroïtine, die vaak worden genomen voor gewrichtsgezondheid, worden van nature door het lichaam aangemaakt. Er is enig bewijs dat supplementen van deze stoffen pijn kunnen verminderen bij mensen met osteoartritis, maar het bewijs is gemengd en ze lijken niet te helpen bij het herstellen of verbeteren van de gezondheid van het gewrichtskraakbeen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat, terwijl sommige ingrediënten in Flexizol, zoals vitamine C en E, antioxidanten zijn die kunnen helpen bij het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen, een gezond dieet rijk aan fruit, groenten, volkoren granen, en gezonde vetten zal ook een overvloed aan antioxidanten leveren.

Als je overweegt om een supplement als Flexizol te nemen, is het het beste om eerst met een arts of diëtist te spreken. Ze kunnen je helpen beoordelen of je daadwerkelijk een supplement nodig hebt op basis van je huidige dieet en gezondheidstoestand. Het is ook belangrijk om te onthouden dat, terwijl supplementen nuttig kunnen zijn voor sommige mensen, ze geen vervanging zijn voor een gezond dieet en levensstijl.

Als je alleen Glucosamine nodig hebt?

Glucosamine is een voedingssupplement dat zonder recept verkrijgbaar is. Het wordt vaak gebruikt door mensen met gewrichtspijn, vooral die veroorzaakt door osteoartritis. Hoewel het over het algemeen veilig is om te gebruiken, zijn de effecten van glucosamine op de lange termijn niet uitgebreid bestudeerd.

Je hoeft glucosamine niet per se via een arts te kopen, maar het is wel aan te raden om eerst met een arts of apotheker te overleggen voordat je een nieuw supplement begint te nemen. Ze kunnen je adviseren over de juiste dosering en je waarschuwen voor mogelijke interacties met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.

Zelfs als een supplement zonder recept verkrijgbaar is, betekent dit niet dat het voor iedereen veilig is. Bovendien kunnen de effecten van supplementen van persoon tot persoon variëren, dus wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere.

Dus hoewel je glucosamine bij een drogist of online kunt kopen, is het nog steeds een goed idee om eerst met een zorgverlener te praten. Zij kunnen je de meest up-to-date en persoonlijk relevante informatie geven.

Conclusie

Als conclusie kunnen we stellen dat een voedingssupplement zoals Flexizol overbodig kan zijn voor mensen die al een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen. Het lichaam kan veel van de stoffen die in het supplement worden aangetroffen – zoals vitamine C, vitamine E, zink en mangaan – verkrijgen uit een gevarieerde voeding die rijk is aan fruit, groenten, volkoren granen, vlees en zuivelproducten.

Een potentieel risico van het nemen van dergelijke supplementen naast een volwaardig dieet is het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van bepaalde voedingsstoffen. Op de lange termijn kan dit leiden tot ongewenste gezondheidseffecten. Bovendien kunnen sommige ingrediënten in Flexizol interacties hebben met medicijnen of gezondheidsproblemen, wat een extra reden is om voorzichtig te zijn.

De gezondheidsclaims die door fabrikanten van voedingssupplementen worden gemaakt, kunnen soms overtuigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat er geen “magische pil” is voor een optimale gezondheid. Een voedzaam, uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl vormen nog steeds de basis voor een goede gezondheid.

Als je overweegt om voedingssupplementen zoals Flexizol te gebruiken, is het raadzaam om eerst je huisarts of een diëtist te raadplegen. Zij kunnen je op basis van je huidige dieet, gezondheidstoestand en levensstijl het beste adviseren of het gebruik van een dergelijk supplement nodig of nuttig is. In plaats van te investeren in dure supplementen, zou het wellicht nuttiger zijn om te investeren in het regelmatig consumeren van gezonde en voedzame voeding en een actieve levensstijl.

Bronnen en meer informatie

 1. Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/
 2. Bijwerkingencentrum Lareb: https://www.lareb.nl/
 3. U.S. Food & Drug Administration Dietary Supplements (Engels): https://www.fda.gov/food/dietary-supplements
 4. What is the current status of chondroitin sulfate and glucosamine for the treatment of knee osteoarthritis? – PubMed (nih.gov)
 5. Is there any scientific evidence for the use of glucosamine in the management of human osteoarthritis? – PubMed (nih.gov)
 6. glucosamine | Apotheek.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in