Artritis betekent letterlijk gewrichtsontsteking waarbij bewegen pijn doet

Artritis betekent letterlijk gewrichtsontsteking waarbij bewegen pijn doet
Artritis betekent letterlijk gewrichtsontsteking waarbij bewegen pijn doen

Artritis[1] betekent letterlijk “gewrichtsontsteking” en kan invloed hebben op gewrichten in elk deel van het lichaam. Een gewricht is waar twee of meer botten samenkomen, zoals de knie, schouder of pols. Gezonde gewrichten zijn bedekt met een sponsachtig materiaal bekend als kraakbeen[2]. Gewrichtsontsteking begint voor te komen bij een leeftijd vanaf 35 jaar en ouder. Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen.

Wat is Artritis?

Het is een algemene term voor een groep van meer dan 100 ziekten geassocieerd met gewrichtsontsteking. De drie meest voorkomende vormen van artritis zijn artrose, reumatoïde artritis, en jicht. Artritis is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland er zijn bijna 1,5 miljoen mensen, met deze ziekte[3].

Gewrichtsontsteking is vaak een chronische ziekte, wat betekent dat het kan invloed hebben op de persoon getroffen over een lange periode van tijd. Artritis kan niet worden genezen, maar de symptomen kunnen worden behandeld door middel van een verscheidenheid van gewrichtspijn producten en methoden.

Het gewricht zelf is ingesloten in synovium, een stevige schede die synoviale vloeistof produceert die het kraakbeen helpt bij het beperken van wrijving tussen de botten.

Een gewricht dat wordt beïnvloed door gewrichtsontsteking zal ontstoken raken die symptomen veroorzaakt die variëren van milde pijn, zwelling, roodheid, warmte, stijfheid, en ernstige gewrichtspijn die het moeilijk kan maken om te bewegen.

Soorten artritis

Hoewel er meer dan 100 verschillende ziekten geassocieerd met de term artritis, de drie meest voorkomende zijn artrose, reumatoïde artritis, en jicht.

Atrose

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis. Het beïnvloedt meestal het kraakbeen, het weefsel dat de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt om een kussen tussen de botten te creëren.

Na verloop van tijd, of als gevolg van ziekte, kan het kraakbeen beginnen te slijten of verval; in sommige extreme gevallen kan al het kraakbeen versleten zijn, waardoor er niets overblijft om de botten in het gewricht tegen elkaar te houden.

Deze wrijving leidt vaak tot pijn en zwelling, en in sommige gevallen invaliditeit. Hoewel gewrichtsontsteking kan optreden in een gewricht, het meestal van invloed op de grote gewicht-dragende gewrichten zoals knieën, heupen, en voeten, evenals de handen, lage rug (spinale facet gewrichten) en nek.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis[4] (is een chronische ontstekingsziekte die niet alleen gewrichten in een deel van het lichaam aantast, maar ook weefsel in de huid, longen, ogen en bloedvaten kan aanvallen. Geclassificeerd als een auto-immuunziekte, het immuunsysteem van een persoon met reumatoïde artritis per ongeluk keert zich tegen het lichaam van de persoon en begint het aanvallen van de gewrichten, wat leidt tot zwelling in de gewrichtsvoering. In Nderland hebben bijna 260.000 mensen deze aandoening[5].

Naast de gebruikelijke symptomen geassocieerd met artritis zoals pijn, zwelling, stijfheid, en verlies van functie in de gewrichten, een persoon met reumatoïde artritis kan zich moe voelen en koortsig. Reumatoïde artritis over het algemeen van invloed op de persoon in een symmetrisch patroon, wat betekent dat als de linkerknie betrokken is, de rechter zal ook worden beïnvloed.

Jicht

Jicht[6] is een van de meest pijnlijke reumatische aandoeningen en begint vaak met een plotseling begin van intense pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten, die ook warm aan voelen en rood. Jicht wordt gebracht op wanneer het lichaam niet kan elimineren een natuurlijk voorkomende stof genaamd urinezuur. Vóór een aanval, urinezuur in de vorm van naaldachtige kristallen, opbouwen in het bindweefsel in het gewricht. Deze afzetting leidt tot ontsteking van het gewricht. Jicht wordt vaak veroorzaakt door stressvolle gebeurtenissen, alcohol of drugs, of de aanwezigheid van een andere ziekte, en vaak van invloed op gewrichten in het onderste deel van het lichaam, waaronder knieën, hielen, enkels, of tenen.

Glucosamine

Glucosamine wordt erkend als geneesmiddel om artrose klachten te bestrijden. Het gaat hier om milde tot matige klachten. Glucosamine wordt verkocht als medicijn, maar ook als voedingssupplement.

Refertes:

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Artritis
[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraakbeen
[3] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/artrose/cijfers-context/huidige-situatie
[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Reumato%C3%AFde_artritis
[5] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/reumato%C3%AFde-artritis-ra/cijfers-context/huidige-situatie
[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Jicht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in