Glucosamine kan verlichting geven bij artrose klachten

Glucosamine kan verlichting geven bij artrose klachten
Glucosamine kan verlichting geven bij artrose klachten

Glucosamine wordt erkend als geneesmiddel om artrose klachten te bestrijden. Het gaat hier om milde tot matige klachten. Glucosamine wordt verkocht als medicijn, maar ook als voedingssupplement.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen die worden aangeboden in de vorm van een pil, druppels en/of vloeibaar. In onze voeding zitten voldoende voedingstoffen, mits je gebruik maakt van de schijf van vijf.

Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het is, volgens de wet, een geconcentreerde bron van één of meerdere vitamines, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect.

Voedingssupplementen hoeven geen constante hoeveelheid werkzame stof te bevatten en de werkzaamheid is niet onderzocht[1]. De NVWA houdt toezicht op de productie, samenstelling en etikettering van voedingssupplementen en kruidenpreparaten.

Medicijnen

Voordat medicijnen mogen worden verkocht, zijn deze uitgebreid getest op de werking en de eventuele bijwerkingen. Een geneesmiddel, ook medicijn en medicament, is een chemische stof of complex van chemische stoffen met een beoogd farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect op het (dierlijk of menselijk) lichaam[2]. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt in Nederland de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Het CBG is verantwoordelijk voor de toelating en bewaking van werkzame geneesmiddelen op de markt.

Als je atrose klachten hebt, kun je dus beter geen voedingssupplement kopen, maar een medicijn.

Marketing

Er is een verbod op het voeren van medische claims in de reclame voor levensmiddelen (dus ook voedingssupplementen)

Glucosamine wordt ook als voedingssupplement aangeboden door tal van bedrijven die handelen in supplementen. De samenstelling van deze supplementen valt buiten de wettelijke controle van het CBG.

Glucosamine als medicijn waar te koop

Als je Glucosamine wilt gebruiken, dan kun je het beste deze kopen bij de apotheek. De navolgende medicijnen bevatten de werkzame stof Glucosamine. Het medicijn is zonder recept verkrijgbaar. Wij adviseren je, voordat je het koopt, je laat voorlichten door de apotheker.

  1. RVG 103441 Dolenio 1178 mg, filmomhulde tablet
  2. RVG 32399 Donacom 1178 mg poeder voor drank, poeder voor drank
  3. RVG 32464 Glucosamine Pharma Nord 400 mg capsules, hard
  4. RVG 122777 Revalenk 400 mg filmomhulde tabletten
  5. RVG 108017 Roter Glucosamine 400 mg, filmomhulde tablet
  6. RVG 34131 Voltaflex Glucosamine 625 mg, filmomhulde tabletten

Referenties


[1] https://www.apotheek.nl/medicijnen/glucosamine#heb-ik-een-recept-nodig

[2] https://wetten.overheid.nl/BWBR0021505/2012-01-01

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in