Risico’s van teveel vitamine en mineralen in voedingssupplementen

Risico's van teveel vitamine en mineralen in voedingssupplementen
Risico's van teveel vitamine en mineralen in voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn producten die worden ingenomen als aanvulling op de normale voeding, om zo de inname van voedingsstoffen te verhogen. Deze supplementen kunnen bestaan uit vitamines, mineralen, kruiden of andere stoffen die worden verondersteld gezondheidsvoordelen te bieden.

Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid?

Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Ze spelen een belangrijke rol bij de groei, het onderhoud en de reparatie van het lichaam en zijn betrokken bij verschillende lichaamsprocessen, zoals het immuunsysteem, de stofwisseling en de hormoonbalans.

Enkele belangrijke vitamines en mineralen zijn:

Risico’s van te veel vitamines en mineralen

Hoewel vitamines en mineralen belangrijk zijn voor de gezondheid, kan het innemen van te veel van deze voedingsstoffen leiden tot gezondheidsproblemen. Een teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot hypervitaminose, een aandoening waarbij het lichaam te veel van een bepaalde vitamine heeft opgenomen.

Enkele symptomen van hypervitaminose zijn:

 • Misselijkheid en braken
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Droge huid
 • Haaruitval
 • Botproblemen
 • Leverproblemen

Hoe kunt u de risico’s vermijden?

Om de risico’s van het krijgen van te veel vitamines en mineralen te vermijden, moet u zich houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor elk type vitamine en mineraal. Deze ADH is vastgesteld door voedingsdeskundigen en medische instanties en is gebaseerd op de behoeften van de meeste mensen.

Het is ook belangrijk om te weten welke voedingsstoffen er al in uw normale voeding zitten voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken. Overleg met uw zorgprofessional voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken om te bepalen welke supplementen u mogelijk nodig heeft en hoeveel u moet innemen.

Het is ook belangrijk om supplementen te kopen van gerenommeerde en betrouwbare fabrikanten en om de etiketten zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten erin zitten. Wees voorzichtig met het innemen van verschillende supplementen tegelijkertijd, omdat sommige van hen elkaar kunnen beïnvloeden en ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Conclusie

Voedingssupplementen kunnen voordelen bieden voor de gezondheid en het welzijn, maar er zijn ook risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Een teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot hypervitaminose en andere gezondheidsproblemen. Om de risico’s te vermijden, moet u zich houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor elk type vitamine en mineraal, uw normale voeding evalueren voordat u supplementen gaat gebruiken en overleggen met een zorgprofessional voordat u supplementen gaat gebruiken.

Als u symptomen van hypervitaminose opmerkt, zoals misselijkheid, braken, vermoeidheid en spierzwakte, neem dan contact op met uw zorgprofessional. Zorg ervoor dat u supplementen koopt van betrouwbare fabrikanten en lees de etiketten zorgvuldig om te weten welke ingrediënten erin zitten. Door voorzichtig te zijn met het gebruik van voedingssupplementen, kunt u de risico’s vermijden en de voordelen maximaliseren.

Links en meer informatie

 1. Risico’s voedingssupplementen | Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten | NVWA
 2. Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6 | Voedingscentrum
 3. Is te veel vitamines of mineralen slikken schadelijk? | Voedingscentrum
 4. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor gezonde voeding
 5. Wat zijn voedingssupplementen en welke claims mogen worden gebruikt 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in