Hoe kook je witte kool

Ripe White Cabbage
Ripe white cabbage on a wooden table

Wittekool, ook witte kool, (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) is een gekweekte variëteit van de kool. Deze vorm wordt voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten. De teelt vindt vanouds voornamelijk plaats in West-Friesland, Noord-Holland, omdat daar geen aantasting door knolvoet optreedt. Dit is ook terug te vinden in de rasnamen, zoals in Langendijker Bewaar en Roem van Enkhuizen.

Ook vindt er nog teelt plaats in Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling worden toegepast.
In Groningen, Drenthe, Overijssel en de Achterhoek heet de groente boeskool.

Van wittekool bestaan twee typen:

  1. het spitse type: spitskool of witte spitskool genoemd; ook bij groene savooiekool komt een spits type voor;
  2. het ronde type: wittekool.

Wittekool heeft een hoog vitamine C gehalte en bevat thiocyanaat dat een antibiotische werking heeft. In tegenstelling tot veel andere groenten bevat wittekool vrijwel geen nitraat.

Hoe kook je witte kool

Stap 1: Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool eraf
Stap 2: Was de witte kool in water
Stap 3: Pak een keukenmes
Stap 4: Snijd de witte kool van boven naar beneden in 4 of 6 parten
Stap 5: Snijd de stronk van de witte kool eruit
Stap 6: Snijd de parten kool overdwars in smalle reepjes

Kooktijd
Rauw eten mogelijk
Frituren
Grillen
Koken 10 minuten
Stomen
Stoven
Wokken 9 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 1-2 dagen
Portie kleine eter 200 gram
Portie grote eter 250 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 68
Energie (kcal) 16
Eiwit totaal (g) 0.9
Koolhydraten totaal (g) 1.8
Vet totaal (g) 0
Voedingsvezel totaal (g) 2.8
Water (g) 94.1

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

Afbeelding: Door RasbakEigen werk, CC BY-SA 3.0, Link

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wittekool

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in