Hoe kook je wortels en wat zijn de voedingswaarden?

Hoe koe je wortels en wat zijn de voedingswaarden?
Hoe koe je wortels en wat zijn de voedingswaarden?

De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen, Daucus carota. Deze kruist zeer gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Over wortels

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid. Over de kleur van de wortel zijn echter meerdere hypotheses. De wortel is een heel dankbare groente om in de tuin of in bakken op het balkon te verbouwen. De wortel kan al in januari worden gezaaid. Bij te vroeg zaaien kan echter in hetzelfde jaar nog bloei optreden. Ze beginnen dus al vrij vroeg in het seizoen te groeien en al relatief snel kan men er elke dag een paar van uittrekken om rauw op te eten. En hoe meer men het veldje uitdunt, hoe beter de anderen zullen groeien.

Teelt van de wortels

Beroepsmatig wordt ongeveer 7.000 hectare peen geteeld. Om het zaad, dat eigenlijk een vrucht is, goed te kunnen verzaaien moet het worden gewreven, omdat er aan het zaad kleine haakjes zitten. Door het machinaal wrijven breken de haakjes af en wordt glad zaad verkregen. Het zaad van wilde peen blijft in de vacht van langs lopende dieren hangen en kan zo over grote afstanden worden verspreid.

Bij de teeltwijze kan onderscheid worden gemaakt in bedekte vroege, onbedekte vroege, zomer- en herfstteelt en onderdekkersteelt. De onderdekkersteelt wordt ter bescherming tegen de vorst gedurende de wintermaanden afgedekt met plastic folie en stro. Deze peen wordt na de winter tot in mei geoogst.

Wortels kunnen eenvoudig worden bereid en zijn smakelijk en gezond
Wortels kunnen eenvoudig worden bereid en zijn smakelijk en gezond

Het bereiden van Wortels

Stap 1: Pak een schilmesje of dunschiller
Stap 2: Schraap of schil de wortel onder de kraan
Stap 3: Snijd het onderste puntje van de wortel eraf
Stap 4: Snijd de bovenkant (met loof) van de wortel eraf

Kooktijd

Rauw eten mogelijk
Frituren
Grillen 25 minuten
Koken 10 minuten
Stomen 10 minuten
Stoven 12 minuten
Wokken 6 minuten

Houdbaarheid & portie

Houdbaarheid 1-2 weken
Portie kleine eter 200 gram
Portie grote eter 250 gram

Voedingswaarden

Energie (kJ) 133
Energie (kcal) 32
Eiwit totaal (g) 0.7
Koolhydraten totaal (g) 5.2
Vet totaal (g) 0.3
Voedingsvezel totaal (g) 2.9
Water (g) 90.4

 

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in