Hoe kook je wortels en wat zijn de voedingswaarden?

Hoe kook je wortels en wat zijn de voedingswaarden?
Hoe kook je wortels en wat zijn de voedingswaarden?

Wortels behoren tot de familie Daucus carota en hebben de eigenschap om gemakkelijk te kruisen met eetbare wortelsoorten, wat af en toe resulteert in witte wortels tussen de geteelde oranje varianten. Wortels zijn van nature rijk aan bètacaroteen, een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, een essentiële voedingsstof.

Geschiedenis van wortels

De huidige oranje wortel zoals we die kennen, is het resultaat van eeuwenlange kruisingen en selectief fokken. De eerste wortels werden oorspronkelijk gekweekt in Iran en werden in de 17e eeuw door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) naar Nederland gebracht. Pas in diezelfde eeuw verspreidde de oranje wortel zich over de rest van Europa. Hoewel er verschillende hypotheses zijn over de oorsprong van de kleur oranje bij wortels, blijft het een interessant onderwerp van debat.

Voedingswaarde van wortels

Wortels zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze bevatten een scala aan voedingsstoffen, met name bètacaroteen, dat een voorloper is van vitamine A. Vitamine A speelt een cruciale rol in het behoud van een gezonde huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Daarnaast zijn wortels ook een goede bron van vezels en bevatten ze antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Tips voor het kweken van wortels

Wortels zijn een dankbare groente om zelf te kweken in de tuin of op het balkon. Ze kunnen al in januari worden gezaaid, maar te vroeg zaaien kan resulteren in bloei in hetzelfde jaar. Wortels gedijen goed in lichtvochtige en goed doorlatende grond. Dun ze regelmatig uit, zodat de overgebleven wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Het dunnen van de planten bevordert een gezonde groei. Wortels kunnen al vrij vroeg in het seizoen beginnen te groeien, en na verloop van tijd kunt u dagelijks enkele wortels oogsten om rauw te eten of te verwerken in gerechten.

Ontdek de veelzijdigheid en voedzaamheid van wortels door ze zelf te kweken en te genieten van hun smaak en gezondheidsvoordelen. Met de juiste verzorging en aandacht zult u beloond worden met heerlijke en verse wortels rechtstreeks uit uw eigen tuin

Teelt van de wortels

Het telen van wortels is een belangrijke agrarische activiteit, waarbij ongeveer 7.000 hectare aan peen wordt verbouwd. Het zaad van wortels, dat eigenlijk een vrucht is, vereist voor het zaaien een speciale behandeling vanwege de kleine haakjes die eraan vastzitten. Om glad zaad te verkrijgen, worden de haakjes machinaal verwijderd door het zaad te wrijven. Dit proces verbreekt de haakjes, waardoor het zaad gemakkelijker te zaaien is. Het zaad van wilde wortels blijft aan de vacht van passerende dieren hangen, wat zorgt voor de verspreiding van zaden over grote afstanden.

Bij de teelt van wortels kunnen verschillende methoden worden onderscheiden, afhankelijk van het seizoen. Enkele van deze methoden zijn bedekte vroege teelt, onbedekte vroege teelt, zomer- en herfstteelt, en onderdekkersteelt. Onderdekkersteelt omvat het afdekken van de gewassen met plastic folie en stro om ze te beschermen tegen vorst tijdens de wintermaanden. Deze methode maakt het mogelijk om wortels te oogsten vanaf de winter tot en met mei.

De keuze voor een bepaalde teeltmethode hangt af van factoren zoals klimaat, bodemgesteldheid en gewenste oogsttijd. Het telen van wortels vereist zorgvuldige planning en zorg gedurende het hele groeiseizoen om optimale resultaten te behalen. Het beheersen van het zaai- en teeltproces is essentieel om gezonde en smakelijke wortels te produceren.

Door de seizoensgebondenheid en teeltmethoden van wortels te begrijpen, kunt u de juiste aanpak kiezen voor het kweken van wortels in uw eigen tuin of op uw landbouwbedrijf. Het cultiveren van wortels biedt niet alleen voldoening, maar ook de mogelijkheid om te genieten van verse en smaakvolle groenten rechtstreeks uit uw eigen teelt.

Wortels kunnen eenvoudig worden bereid en zijn smakelijk en gezond
Wortels kunnen eenvoudig worden bereid en zijn smakelijk en gezond

Het bereiden van Wortels

Stap 1: Pak een schilmesje of dunschiller
Stap 2: Schraap of schil de wortel onder de kraan
Stap 3: Snijd het onderste puntje van de wortel eraf
Stap 4: Snijd de bovenkant (met loof) van de wortel eraf

Kooktijd

Rauw eten mogelijk
Frituren
Grillen 25 minuten
Koken 10 minuten
Stomen 10 minuten
Stoven 12 minuten
Wokken 6 minuten

Houdbaarheid & portie

Houdbaarheid 1-2 weken
Portie kleine eter 200 gram
Portie grote eter 250 gram

Voedingswaarden

Energie (kJ) 133
Energie (kcal) 32
Eiwit totaal (g) 0.7
Koolhydraten totaal (g) 5.2
Vet totaal (g) 0.3
Voedingsvezel totaal (g) 2.9
Water (g) 90.4

 

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in