Witlof Koken

Fresh Chicory Salad
Fresh Chicory Salad on rustic wooden table.

Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof, (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw of gekookt worden gegeten.Witlof is, net als roodlof, een variëteit van cichorei. Ook andijvie is een cichoreiachtige.

Met de komst in de middeleeuwen van de Arabieren in Spanje werden in Andalusië nieuwe groentesoorten geïntroduceerd. Een van deze groenten was witlof. De volkse overlevering wil dat witlof toevallig werd ontdekt omstreeks 1830 tijdens de Belgische Revolutie met Nederland vlak bij Brussel toen de boer Jan Lammers in Schaarbeek de cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken, door de milde winter, stelde hij vast dat de bittere wortels waren uitgelopen en dat de blaadjes zoet en mals smaakten. Hij kwam op het idee de witte blaadjes te verkopen als rauwe wintergroente, als wit loof, omdat er weinig andere groenten ter beschikking zouden zijn geweest. Nederland was afgesloten en er was weinig vervoer. Deskundigen doen dit verhaal af als een mythe.

Frans Breziers, cultuuroverste van de Plantentuin in Brussel, stond aan het begin van de ontwikkeling van witlof, toen hij in 1850-1851 witte kropvorming op de wortelen ontwikkelde. Hij ondervond dat duisternis, warmte en vochtigheid onontbeerlijk waren voor witlof. De witte bladeren ontstaan doordat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof. Het ‘wit loof’ werd voor het eerst in 1867 op de Brusselse markt verkocht en in de Parijse Hallen in 1883. De kroppen werden mettertijd groter en vaster door verbetering van de teelttechniek en door veredeling.

Bereiding witlof

Vroeger had witlof een enigszins bittere smaak. Sommige mensen, vooral kinderen, houden daar niet van. Tegenwoordig zijn er witlofrassen die niet of bijna niet bitter zijn. Rauwe witlof heeft geen uitgesproken bittere smaak. Witlof wordt vaak gekookt gegeten. Door witlof te koken met behalve water wat melk wordt de bittere smaak verzacht. De groente kan ook rauw in een salade met stukjes appel, ander fruit of met rauwkostgroentes worden gegeten. Rauw gegeten is de smaak fris en lichtjes bitter. Het is daardoor een populair ingrediënt in zomerse gemengde salades.
Witlof wordt in de oven bereid met bijvoorbeeld ham en kaas. Ook kan het in soep worden verwerkt. Andere bereidingsmethoden zijn roerbakken of stoven en opdienen met een hollandaisesaus als “witlof à la crème”.

Stap 1: Verwijder de lelijke buitenbladeren van de witlof
Stap 2: Pak een keukenmes
Stap 3: Snijd de stronkjes van de witlof overdwars in reepjes (begin bij het bovenste puntje)
Stap 4: Gooi het laatste stuk stronk weg
Stap 5: Verwijder de bittere plakjes van de harde kern

Kooktijd
Rauw eten mogelijk
Frituren 8 minuten
Grillen 1 minuut
Koken 10 minuten
Stomen 15 minuten
Stoven 10 minuten
Wokken 8 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 7 dagen
Portie kleine eter 250 gram
Portie grote eter 300 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 70
Energie (kcal) 17
Eiwit totaal (g) 1.2
Koolhydraten totaal (g) 2.1
Vet totaal (g) 0.1
Voedingsvezel totaal (g) 1.1
Water (g) 95.3

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in