Witlof Koken, Teelt, Geschiedenis en Voedingstoepassingen

Witlof Koken, Teelt, Geschiedenis en Voedingstoepassingen
Witlof Koken, Teelt, Geschiedenis en Voedingstoepassingen

Witlof, ook wel bekend als witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum), staat bekend om zijn unieke teeltwijze in het donker. Deze methode voorkomt de ontwikkeling van chlorofyl, waardoor de kroppen hun kenmerkende witte kleur behouden in plaats van groen te worden. Witlof, dat zowel rauw als gekookt geconsumeerd kan worden, is een variant van cichorei en verwant aan roodlof en andijvie.

Geschiedenis Witlof

De geschiedenis van witlof voert ons terug naar de middeleeuwen in Andalusië, waar de introductie van nieuwe groentesoorten, waaronder witlof, plaatsvond met de komst van de Arabieren in Spanje. Een intrigerende anekdote linkt de ontdekking van witlof aan de Belgische Revolutie rond 1830. Volgens de overlevering ontdekte boer Jan Lammers in Schaarbeek de zoete en malse smaak van de witte blaadjes van cichoreiwortels die hij in het donker had verborgen. Ondanks dat deskundigen twijfelen aan de historiciteit van dit verhaal, markeert het een belangrijk moment in de cultuurgeschiedenis van witlof.

Frans Breziers, de cultuuroverste van de Plantentuin in Brussel, speelde een cruciale rol in de verfijning van de teeltmethode van witlof in de jaren 1850-1851. Hij ontdekte dat duisternis, warmte en vochtigheid cruciale factoren zijn voor de ontwikkeling van de witte kroppen op de wortels. Deze ontdekking leidde ertoe dat witlof in 1867 voor het eerst op de Brusselse markt verscheen en later ook in Parijs in 1883. Sindsdien hebben voortdurende verbeteringen in teelttechnieken en veredelingsprocessen gezorgd voor grotere en stevigere kroppen.

Duik in de fascinerende wereld van witlof, van zijn unieke donkere teeltproces tot de rijke historie. Ontdek de diverse culinaire mogelijkheden van deze voedzame bladgroente, die een bijzondere toevoeging vormt aan uiteenlopende gerechten. Witlof biedt een schat aan voedingswaarden en is met zijn interessante achtergrond en veelzijdige toepassingen een verrijking voor elke keuken.

De Voedingswaarden van Witlof

Hieronder vind je een tabel met de voedingswaarden van witlof per 100 gram:

Voedingsstof Hoeveelheid
Energie 17 kcal
Water 94,5 g
Eiwitten 1,2 g
Koolhydraten 3,1 g
– waarvan suikers 2,9 g
Voedingsvezels 2,0 g
Vet 0,1 g
Vitamine C 5 mg
Calcium 19 mg
IJzer 0,4 mg
Magnesium 15 mg
Fosfor 22 mg
Kalium 210 mg
Natrium 2 mg
Vitamine B6 0,07 mg
Foliumzuur (Vitamine B9) 60 µg

Let op: de voedingswaarden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke teeltomstandigheden en bereidingswijze. Witlof is een voedzame groente die rijk is aan water en voedingsvezels, met een laag caloriegehalte. Daarnaast levert het belangrijke vitamines en mineralen, waardoor het een gezonde toevoeging is aan een gebalanceerd dieet.

Bereiding witlof

Vroeger had witlof een enigszins bittere smaak. Sommige mensen, vooral kinderen, houden daar niet van. Tegenwoordig zijn er witlofrassen die niet of bijna niet bitter zijn. Rauwe witlof heeft geen uitgesproken bittere smaak. Witlof wordt vaak gekookt gegeten. Door witlof te koken met behalve water wat melk wordt de bittere smaak verzacht. De groente kan ook rauw in een salade met stukjes appel, ander fruit of met rauwkostgroentes worden gegeten.

Rauw gegeten is de smaak fris en lichtjes bitter. Het is daardoor een populair ingrediënt in zomerse gemengde salades.Witlof wordt in de oven bereid met bijvoorbeeld ham en kaas. Ook kan het in soep worden verwerkt. Andere bereidingsmethoden zijn roerbakken of stoven en opdienen met een hollandaisesaus als “witlof à la crème”.

Stap 1: Verwijder de lelijke buitenbladeren van de witlof
Stap 2: Pak een keukenmes
Stap 3: Snijd de stronkjes van de witlof overdwars in reepjes (begin bij het bovenste puntje)
Stap 4: Gooi het laatste stuk stronk weg
Stap 5: Verwijder de bittere plakjes van de harde kern

Kooktijd
Rauw eten mogelijk
Frituren 8 minuten
Grillen 1 minuut
Koken 10 minuten
Stomen 15 minuten
Stoven 10 minuten
Wokken 8 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 7 dagen
Portie kleine eter 250 gram
Portie grote eter 300 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 70
Energie (kcal) 17
Eiwit totaal (g) 1.2
Koolhydraten totaal (g) 2.1
Vet totaal (g) 0.1
Voedingsvezel totaal (g) 1.1
Water (g) 95.3

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in