Hoe bereik je een gezonde afname van lichaamsgewicht ?

Fitness and weight loss concept
Green apple wrapped in a tape measure on a white scale, wooden surface on background, dieting and weight loss concept

Vermagering is een afname van het lichaamsgewicht. Het vermeerderen van spiermassa waarbij een gelijke hoeveelheid massa vet wordt verbrand, lijkt op vermagering, maar als het lichaamsgewicht niet afneemt, wordt dat niet erkend als vermagering. Spiermassa heeft een hogere dichtheid per gram, en dus een kleiner volume dan vetmassa. Hierdoor neemt het totale lichaamsgewicht niet af.

Er zijn vier soorten van vermagering

1. Verminderde voedselinname; bijvoorbeeld door ziekte, schaarste, armoede, of een gekozen dieet.
2. Verminderde absorptie; bijvoorbeeld door een tekort aan verteringsenzymen, of een te grote passagesnelheid door de darmen.
3. Verhoogd energieverbruik; bijvoorbeeld door arbeid, duursport, ziekte, verwondingen, of operatie.
4. Abnormaal energieverlies; bijvoorbeeld door parasitaire infectie en glucosurie.

Hoe werkt afvallen?

Als je wilt afvallen, dan moet je iets doen aan de inname van voedsel. Je kan niet zomaar alles laten staan. Je moet verantwoord gaan afvallen. Je moet iets gaan doen aan de energiebalans in je lichaam. Een lichaam heeft energie nodig om te werken. Als je zorgt voor een negatieve energiebalans gaat je lichaam de reserves gebruiken. En de reserves zitten op het lichaam, een voorbeeld hiervan is het buikvet. In volksmond, dikke buik of zwemband.

Het aanpassen van de energiebalans doe je d.m.v. een dieet. Een voorbeeld je past de koolhydraat inname aan. Koolhydraten zitten in cola, brood en aardappelen.

Bewegen en afvallen

Als je meer gaat bewegen, vraagt je lichaam meer energie. Dit heeft negatieve invloed op de energiebalans, waardoor het lichaam de vetreserves gaat aanspreken. Het volgen van een dieet en meer bewegen zijn onderdelen van het proces om af te vallen. Zonder te bewegen zal het niet lukken om af te vallen.

Afvallen gaat niet zomaar vanzelf

Afvallen gaat niet vanzelf, je moet voor jezelf een plan maken, hoe je dit gaat doen. Dit plan bestaat bijvoorbeeld uit het maken van een wandelschema of een sportschema. Tevens moet je voedsel inname gaan bekijken en de dik makers gaan schrappen. Als je stappen wilt maken kan je beginnen met de suikerhoudende dranken, zoals cola en alcohol te minderen.

Ter illustratie in een glas cola zitten 8 klontjes suiker. Als per dag één glas cola drinkt, dan krijg je 240 klontjes suiker per maand. Dit is 240 x 4 gram = 960 gram, dus bijna 1 kilo suiker. Het lichaam zet teveel suiker om in lichaamsvet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in