Fibromyalgie: Voeding, Supplementen & Tips

Fibromyalgie: Voeding, Supplementen & Tips
Fibromyalgie: Voeding, Supplementen & Tips

Fibromyalgie, soms verkeerd gespeld als “fybromatyrie”, is een complexe en vaak verkeerd begrepen chronische aandoening die wijdverspreide pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen veroorzaakt. Deze aandoening treft naar schatting 2-8% van de bevolking en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel fibromyalgie geen levensbedreigende aandoening is, kan het de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.

Symptomen van fibromyalgie

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door een reeks symptomen die van persoon tot persoon kunnen variëren. De meest voorkomende symptomen zijn:

Wijdverspreide pijn: De belangrijkste klacht bij fibromyalgie is een constante, doffe pijn die zich door het hele lichaam verspreidt, met name in de spieren en gewrichten. Deze pijn kan variëren in intensiteit en duur.

Vermoeidheid: Veel mensen met fibromyalgie ervaren chronische vermoeidheid, zelfs na voldoende slaap. Dit kan leiden tot verminderde energie en beperkingen in het dagelijkse functioneren.

Slaapstoornissen: Fibromyalgiepatiënten kunnen lijden aan slaapproblemen zoals slapeloosheid, lichte slaap of slaap die niet verkwikkend is.

Stijfheid: Langdurige stijfheid, vooral in de ochtend of na perioden van inactiviteit, is een veelvoorkomend symptoom van fibromyalgie.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS): Veel mensen met fibromyalgie hebben ook last van PDS, wat kan leiden tot buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie.

Cognitieve problemen: “Fibro-mist” is een term die wordt gebruikt om de cognitieve problemen te beschrijven die mensen met fibromyalgie kunnen ervaren, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen en traagheid in denken.

Overige symptomen: Andere symptomen kunnen zijn hoofdpijn, migraine, depressie, angst en overgevoeligheid voor prikkels zoals licht, geluid en temperatuur.

Oorzaken van fibromyalgie

De precieze oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar er zijn verschillende theorieën die proberen te verklaren waarom sommige mensen deze aandoening ontwikkelen. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

Genetische factoren: Fibromyalgie lijkt in sommige families voor te komen, wat suggereert dat er mogelijk genetische factoren zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening. Onderzoekers hebben verschillende genen geïdentificeerd die mogelijk verband houden met een verhoogd risico op fibromyalgie.

Neurologische factoren: Fibromyalgie wordt soms beschouwd als een “centrale sensitisatie syndroom” waarbij het centrale zenuwstelsel abnormaal gevoelig wordt voor pijn. Dit kan het gevolg zijn van een disbalans in de neurotransmitters die betrokken zijn bij pijnregulatie, zoals serotonine, noradrenaline en dopamine.

Psychologische factoren: Stress, trauma en psychische stoornissen zoals depressie en angst kunnen bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van fibromyalgie. Deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor pijn en vermoeidheid.

Omgevingsfactoren: Blootstelling aan giftige stoffen, infecties of lichamelijk letsel kan bij sommige mensen fibromyalgie veroorzaken of verergeren.

Diagnose van fibromyalgie

Fibromyalgie kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat er geen specifieke test is om de aandoening te identificeren. In plaats daarvan baseren artsen zich meestal op de symptomen van de patiënt en sluiten ze andere mogelijke oorzaken van de pijn en vermoeidheid uit. De diagnose wordt vaak gesteld op basis van de American College of Rheumatology (ACR) criteria, die een combinatie van wijdverspreide pijn en symptoomduur omvatten.

Behandeling van fibromyalgie

Hoewel er geen genezing is voor fibromyalgie, kan een combinatie van medicijnen, levensstijlveranderingen en aanvullende therapieën de symptomen helpen beheersen en de kwaliteit van leven verbeteren. Behandelingsopties kunnen zijn:

Medicatie: Verschillende soorten medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de pijn, slaapproblemen en stemmingsstoornissen geassocieerd met fibromyalgie te behandelen. Deze kunnen pijnstillers, antidepressiva, anticonvulsiva en slaapmiddelen omvatten.

Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of yoga, kan helpen bij het verminderen van pijn en vermoeidheid, het verbeteren van de slaap en het versterken van de spieren. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en de intensiteit geleidelijk te verhogen om overbelasting te voorkomen.

Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT kan mensen met fibromyalgie helpen om negatieve denkpatronen en gedragingen te identificeren en veranderen die bijdragen aan hun symptomen. Deze therapie kan ook helpen bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën en het verbeteren van de pijnbeleving.

Aanvullende therapieën: Alternatieve of complementaire therapieën zoals massage, acupunctuur, chiropractie en meditatie kunnen sommige mensen met fibromyalgie verlichting bieden. Hoewel de effectiviteit van deze behandelingen kan variëren, kunnen ze nuttig zijn als aanvulling op de conventionele medische behandeling.

Slaaphygiëne: Het verbeteren van de slaaphygiëne, zoals het aanhouden van een consistent slaapschema, het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan, en het creëren van een rustige en comfortabele slaapomgeving, kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit bij mensen met fibromyalgie.

Voeding en dieet: Hoewel er geen specifiek dieet is voor fibromyalgie, kunnen sommige mensen baat hebben bij het aanpassen van hun voeding om voedselintoleranties of allergieën aan te pakken. Een evenwichtig en voedzaam dieet kan ook bijdragen aan het algemene welzijn en de energieniveaus.

Ondersteuningsgroepen en counseling: Het deelnemen aan ondersteuningsgroepen of het zoeken naar professionele counseling kan nuttig zijn voor mensen met fibromyalgie die worstelen met de emotionele en sociale gevolgen van de aandoening. Deze hulpbronnen kunnen steun, begrip en waardevolle copingstrategieën bieden.

Is er wetenschappelijk onderzoek bekend?

Ja, er is wetenschappelijk onderzoek naar fibromyalgie, hoewel de exacte oorzaak van de aandoening nog niet volledig is opgehelderd. Onderzoek heeft zich gericht op verschillende aspecten van fibromyalgie, zoals genetica, neurologie, psychologie en behandelingen. Hier zijn enkele onderzoeksgebieden en bevindingen met betrekking tot fibromyalgie:

 1. Genetisch onderzoek: Studies hebben aangetoond dat fibromyalgie vaker voorkomt bij familieleden van mensen met de aandoening, wat suggereert dat genetica een rol kan spelen. Onderzoekers hebben verschillende genen geïdentificeerd die mogelijk verband houden met een verhoogd risico op fibromyalgie, hoewel er waarschijnlijk meerdere genen betrokken zijn bij de ontwikkeling van de aandoening.
 2. Neurologisch onderzoek: Onderzoek naar het centrale zenuwstelsel heeft aangetoond dat mensen met fibromyalgie veranderingen in de hersenstructuur en -functie kunnen hebben, evenals abnormale niveaus van neurotransmitters zoals serotonine, noradrenaline en dopamine. Deze bevindingen ondersteunen de theorie dat fibromyalgie mogelijk het gevolg is van centrale sensitisatie of een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel voor pijn.
 3. Psychologisch onderzoek: Studies hebben aangetoond dat stress, trauma en psychische stoornissen zoals depressie en angst een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling en verergering van fibromyalgie. Dit heeft geleid tot onderzoek naar psychologische behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), die effectief kunnen zijn bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met fibromyalgie.
 4. Behandelingsonderzoek: Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende behandelingen voor fibromyalgie, zoals medicijnen, lichaamsbeweging en aanvullende therapieën. Studies hebben aangetoond dat een combinatie van medicijnen en niet-medicamenteuze therapieën, zoals lichaamsbeweging en CGT, over het algemeen het meest effectief is bij het beheersen van fibromyalgiesymptomen.

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar fibromyalgie, zijn er nog steeds veel onbeantwoorde vragen en is er behoefte aan meer onderzoek om de onderliggende oorzaken en mechanismen van de aandoening beter te begrijpen. Dit zal hopelijk leiden tot effectievere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met fibromyalgie.

Helpen supplementen tegen Fibromyalgie ?

Hoewel er geen definitieve remedie is voor fibromyalgie, zijn er aanwijzingen dat bepaalde supplementen nuttig kunnen zijn bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid bij sommige mensen met deze aandoening. Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van supplementen kan variëren tussen individuen en dat deze moet worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen, zoals medicijnen, lichaamsbeweging en stressmanagement. Hier zijn enkele supplementen die mogelijk gunstig zijn bij fibromyalgie:

 1. Magnesium: Magnesium speelt een rol in veel lichaamsfuncties, waaronder spiercontractie en zenuwfunctie. Lage magnesiumspiegels zijn in verband gebracht met spierkrampen en pijn, en sommige studies suggereren dat magnesiumsupplementen de symptomen van fibromyalgie kunnen helpen verminderen.
 2. Vitamine D: Een tekort aan vitamine D is in verband gebracht met chronische pijn en vermoeidheid, en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met fibromyalgie vaak lage vitamine D-spiegels hebben. Hoewel er meer onderzoek nodig is, kunnen vitamine D-supplementen nuttig zijn voor sommige mensen met fibromyalgie.
 3. Melatonine: Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Omdat slaapstoornissen een veelvoorkomend symptoom van fibromyalgie zijn, kunnen melatoninesupplementen nuttig zijn bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van vermoeidheid bij sommige mensen met de aandoening.
 4. Omega-3-vetzuren: Omega-3-vetzuren, die in visolie voorkomen, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid bij sommige mensen met fibromyalgie. Studies over het effect van omega-3-supplementen op fibromyalgie zijn echter gemengd, en meer onderzoek is nodig om hun effectiviteit te bevestigen.
 5. 5-HTP (5-hydroxytryptofaan): 5-HTP is een voorloper van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij pijnregulatie en stemming. Sommige onderzoeken suggereren dat 5-HTP-supplementen de pijn en depressieve symptomen bij mensen met fibromyalgie kunnen verminderen.

Voordat u supplementen inneemt, is het belangrijk om met uw arts te overleggen, omdat sommige supplementen interacties kunnen hebben met medicijnen of andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Uw arts kan u helpen bij het bepalen van de juiste dosering en het evalueren van de mogelijke voordelen en risico’s van het nemen van supplementen voor fibromyalgie.

Kun je dit ook halen ook gezonde voeding?

Ja, veel van de voedingsstoffen en verbindingen die mogelijk gunstig zijn voor mensen met fibromyalgie kunnen ook worden verkregen uit een gezond en uitgebalanceerd dieet. Hier zijn enkele voedingsbronnen van de eerder genoemde voedingsstoffen:

 1. Magnesium: Magnesiumrijk voedsel omvat donkere bladgroenten (spinazie, boerenkool), noten (amandelen, cashewnoten), zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten), volle granen, bonen en linzen, en avocado’s.
 2. Vitamine D: Hoewel vitamine D van nature in slechts een paar voedingsmiddelen voorkomt, kunt u het vinden in vette vis (zoals zalm, makreel, sardines), levertraan, eieren en verrijkte voedingsmiddelen (zoals melk, sinaasappelsap, en ontbijtgranen).
 3. Omega-3-vetzuren: Vette vis (zoals zalm, makreel, sardines, haring) zijn uitstekende bronnen van omega-3-vetzuren. Andere bronnen zijn onder meer lijnzaad, chiazaad, walnoten en verrijkte eieren.
 4. Melatonine: Melatonine wordt van nature in kleine hoeveelheden aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen, zoals kersen, bananen, noten, zaden en zuivelproducten. Het is echter belangrijk op te merken dat de melatoninegehaltes in deze voedingsmiddelen veel lager zijn dan wat in supplementvorm wordt aangetroffen.
 5. 5-HTP: Omdat 5-HTP een voorloper is van serotonine, kunt u uw serotonineniveaus verhogen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan tryptofaan, een aminozuur dat door het lichaam wordt omgezet in 5-HTP en vervolgens in serotonine. Tryptofaanrijke voedingsmiddelen zijn onder meer kalkoen, kip, eieren, kaas, tofu, zalm, noten en zaden, en volle granen.

Door een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan deze voedingsstoffen, kunt u mogelijk de symptomen van fibromyalgie verlichten en uw algehele gezondheid en welzijn verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat een gezond dieet slechts een aspect van een alomvattende behandelingsbenadering voor fibromyalgie is, en het is belangrijk om samen te werken met uw arts om een individueel behandelplan te ontwikkelen dat aan uw specifieke behoeften voldoet.

Je hebt geen supplementen nodig voor deze stoffen?

Het is mogelijk om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen door een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, waardoor het gebruik van supplementen misschien niet nodig is. Door gezonde voedingskeuzes te maken en voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, kunt u uw lichaam voorzien van wat het nodig heeft om goed te functioneren en uw algehele gezondheid te ondersteunen.

Echter, sommige mensen kunnen moeite hebben om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via hun dieet alleen, vanwege voedselallergieën, dieetbeperkingen, of andere gezondheidsproblemen. In dergelijke gevallen kunnen supplementen nuttig zijn om eventuele tekortkomingen aan te vullen en ervoor te zorgen dat het lichaam de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is belangrijk om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en dat het altijd beter is om voedingsstoffen uit voedselbronnen te halen, indien mogelijk. Voordat u supplementen inneemt, moet u altijd met uw arts of een voedingsdeskundige overleggen om te bepalen of ze nodig zijn en om de juiste dosering en eventuele interacties met medicijnen te bespreken.

Conclusie

Fibromyalgie is een complexe en vaak verkeerd begrepen aandoening die wijdverspreide pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen veroorzaakt. Hoewel de precieze oorzaak nog onbekend is, wordt fibromyalgie waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van genetische, neurologische, psychologische en omgevingsfactoren. Een juiste diagnose kan moeilijk zijn, maar zodra de aandoening is geïdentificeerd, kunnen een reeks behandelingsbenaderingen worden ingezet om symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Door nauw samen te werken met zorgverleners en een holistische benadering van de behandeling te hanteren, kunnen mensen met fibromyalgie leren omgaan met hun symptomen en een bevredigend leven leiden.

Meer informatie en links

Hier zijn enkele betrouwbare bronnen en links waar u meer informatie kunt vinden over fibromyalgie, voeding en supplementen:

 1. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS) – Fibromyalgia: https://www.niams.nih.gov/health-topics/fibromyalgia
 2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – Fibromyalgia: https://www.cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm
 3. National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) – Fibromyalgia: https://www.nccih.nih.gov/health/fibromyalgia
 4. MedlinePlus – Fibromyalgia: https://medlineplus.gov/fibromyalgia.html
 5. Harvard Health Publishing – The role of diet in fibromyalgia: https://www.health.harvard.edu/blog/the-role-of-diet-in-fibromyalgia-2020011618711
 6. Mayo Clinic – Fibromyalgia: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/symptoms-causes/syc-20354780

Deze bronnen bieden gedetailleerde informatie over fibromyalgie, de symptomen, oorzaken, diagnose, behandelingen en het belang van voeding en supplementen bij het beheersen van de aandoening. Houd er rekening mee dat, hoewel deze bronnen betrouwbaar zijn, het altijd het beste is om te overleggen met uw arts of een gekwalificeerde zorgverlener bij het zoeken naar informatie over uw specifieke situatie of het nemen van beslissingen over uw gezondheid en welzijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in