Wat is Obesitas?

Wat is Obesitas?
Wat is Obesitas?

Obesitas is een medische aandoening, die veroorzaakt wordt door dat je te zwaar bent. Wat is te zwaar, als je Body mass index (BMI) hoger is als 30kg/m2. Hieronder een tool waarmee je BMI kunt uitrekenen. Deze BMI gaat niet op voor iemand die een zware bouw (spieren) heeft, door bijvoorbeeld werk of door sporten (bijvoorbeeld bodybuilders). Voor deze mensen van de huidplooimeter worden gebruikt om hun vetpercentage te bepalen. 

Valid for age 20 or older.
Set units:
Your weight:
Your height:

Obesitas heeft meerdere synoniemen zoals overgewicht, vetzucht en corpulentie. Obesitas wordt voornamelijk veroorzaakt doordat je ongezond eet of leeft. In het kort, je eet meer energie, dan je verbruikt. Wat je niet verbruikt slaat het lichaam op in vetreserves.

Lichaamsbeweging kost energie, als beweegt gebruikt het lichaam deze energie. Als je niet voldoende beweegt, wordt je ook dikker. Een genetische aanleg heeft ook invloed op het sneller dikker worden of juist slank kunnen blijven. Medicijnen gebruik tegen depressiviteit kunnen als bijwerking hebben, dat je zwaarder wordt.

Obesitas heeft gevlogen voor je gezondheid. Obesitas vergroot de onder andere de kans op hart en vaat aandoeningen, artrose (slijtage aan de gewrichten), ontwikkeling van kanker en diabetes type 2. Sommige mensen met overgewicht hebben diabetes type 2 zonder dit te weten.

Obesitas classificatie, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2000.

  1. Ondergewicht: een BMI beneden 18,5.
  2. Normaal gewicht: een BMI variërend tussen 18,5 en 24,99
  3. Overgewicht: een BMI tussen 25,00 en 29,99
  4. Obesitas klasse 1: een BMI tussen 30,00 en 34,99
  5. Obesitas klasse 2: een BMI tussen 35,00 en 39,99
  6. Obesitas klasse 3: een BMI vanaf 40,00

Als je, je BMI weet dan weet je of je obesitas hebt of niet. Een kanttekening hierbij is dat sporters (zoals ik) fout worden geclassificeerd volgens de obesitas classificatie. Indien je buik over je riem hangt, dan heb je ben je te zwaar!. Dit is feit en je kan je niet verschuilen achter de smoes dat het spieren zijn. Ook sporters kunnen te zwaar zijn.

De BMI index gaat niet op voor iedereen. Als je gespierd bent, dan ben je zwaarder door spieren. De BMI meeting houdt hier geen rekening mee. De BMI index gaat op voor ongeveer 65% van de mensen.

De vraag aan de lezer is, wat ga je met deze wetenschap doen? Meer bewegen en afvallen of je neemt bewust het risico die samenhangt met obesitas. De keus is aan u.