Wat is het risico van een te hoog Cholesterol gehalte?

Wat is het risico van een te hoog Cholesterol gehalte?
Wat is het risico van een te hoog Cholesterol gehalte?

Een hoog cholesterolgehalte kan een verhoogd risico op hartziekten, beroerte en andere gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Het verhoogt ook het risico op atherosclerose, waarbij vetten, cholesterol en andere stoffen in de bloedvaten worden afgezet en de bloedvaten vernauwen. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar organen en weefsels, wat op zijn beurt kan leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

Wat is het goede cholesterol?

Het goede cholesterol wordt ook wel HDLcholesterol genoemd. Het is een soort cholesterol dat het lichaam gebruikt om slecht cholesterol uit het lichaam te verwijderen. Het is belangrijk om een goed niveau van HDLcholesterol te hebben om je risico op hartziekten te verminderen.

Wat is het slechte cholesterol? Het slechte cholesterol is LowDensity Lipoprotein (LDL). Het is een vetachtige stof die door het lichaam wordt geproduceerd en die vetten, cholesterol en andere stoffen door het lichaam vervoert. Een hoog LDLcholesterol is een risicofactor voor hartaandoeningen.

Hoe hou je Cholesterol gehalte laag?

  1. Eet meer vezels. Vezels helpen je cholesterolgehalte te verlagen door het te binden en uit je lichaam te verwijderen. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en groenten zijn een goede bron.
  2. Verminder je dagelijkse inname van verzadigd vet. Verzadigd vet bevindt zich meestal in dierlijke producten zoals vlees, eieren, kaas en room. Kies in plaats daarvan voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, plantaardige oliën, noten en sojabonen.
  3. Verminder je suikerinname. Te veel suiker kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte. Kies in plaats daarvan voor gezonde snacks zoals fruit, noten, groenten en volkoren granen.

Overgewicht en Cholesterol

Overgewicht en cholesterol gaan samen. Een hoog cholesterolgehalte kan het risico op hart en vaatziekten vergroten. Overgewicht verhoogt de kans op hoge cholesterolwaarden, waardoor het risico op hartziekten toeneemt. Hoe meer overgewicht, hoe hoger het risico op hoge cholesterolwaarden. Om te voorkomen dat het cholesterolgehalte te hoog wordt, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden. Dit omvat het eten van een gezond dieet dat weinig verzadigd vet en cholesterol bevat. Dagelijks voldoende lichaamsbeweging is ook belangrijk om overgewicht te verminderen en het risico op hart en vaatziekten te verminderen.

Wat doet roken met je Cholesterol gehalte?

Roken kan leiden tot een verhoging van het cholesterol gehalte in het bloed. Tabaksrook bevat veel vetzuren, waaronder cholesterolverhogende stoffen. Deze stoffen verstoren het normale metabolisme van lipiden in het lichaam. Het resultaat is een verhoogde concentratie aan LDLcholesterol, ook wel hetslechte cholesterol genoemd.

Waar vind je informatie over Cholesterol ?

Informatie over cholesterol kan worden gevonden op websites zoals de website van de Hartstichting Mayo Clinic, de website van de American Heart Association, de website van de Centers for Disease Control and Prevention en de website van de American Diabetes Association.

Wat doet de Nederlandse Harststichting met Cholesterol?

De Hartstichting zet zich in voor het verlagen van het cholesterolgehalte in Nederland. Het doel is om de kans op hart en vaatziekten te verkleinen. Hiertoe biedt de Hartstichting informatie over gezonde voeding, bewegen en risicofactoren zoals cholesterol. Daarnaast organiseert de Hartstichting evenementen en campagnes om mensen bewust te maken van de risico‘s van hoge cholesterol.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in