Wat is nu een koolhydraatarm dieet en pas je dit toe?

Diet concept
Diet concept

Een koolhydraatarm dieet (ook wel low-carb dieet genoemd) is een voedingspatroon waarbij de inname van koolhydraten sterk wordt verminderd, terwijl de consumptie van eiwitten en vetten wordt verhoogd. Het doel van een koolhydraatarm dieet is vaak om gewicht te verliezen, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, of om de algehele gezondheid te verbeteren.

De term koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet ligt de focus op het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals:

 1. Brood en granen
 2. Pasta en rijst
 3. Aardappelen en andere zetmeelrijke groenten
 4. Suikerhoudende dranken en snacks
 5. Fruit met een hoog suikergehalte (bijv. bananen, druiven)

In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vetten, zoals:

 1. Vlees, vis en gevogelte
 2. Eieren
 3. Zuivelproducten zoals kaas en yoghurt (vooral de volle varianten)
 4. Noten en zaden
 5. Groenten met een laag koolhydraatgehalte (bijv. bladgroenten, broccoli, bloemkool)
 6. Gezonde vetten (bijv. olijfolie, avocado, kokosolie)

Er zijn verschillende varianten van koolhydraatarme diëten, zoals het ketogene dieet, het Atkins-dieet en het paleodieet. Het is belangrijk om te weten dat hoewel sommige mensen succesvol gewicht verliezen en hun gezondheid verbeteren met een koolhydraatarm dieet, het niet voor iedereen geschikt is. Raadpleeg altijd een arts of diëtist voordat je met een nieuw dieet begint, om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw specifieke behoeften en gezondheidsdoelen.

Verandering van Lifestyle

Als je blijvend wil afvallen, moet je levenstijl aanpassen. Deze beoogde leefwijze helpt voorkomen van het ontwikkelen van o.a. diabetes, epilepsie en slijtage aan de gewrichten.

Atkins-dieet

Het Atkins-dieet is een koolhydraatarm dieet of, eerder, een koolhydraatarme levensstijl die is uitgedacht door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins, op basis van een wetenschappelijk onderzoek over de doeltreffendheid van verschillende koolhydraatarme afvalprogramma’s, waarover hij las in de Journal of the American Medical Association. Dr. Atkins gebruikte het dieet ten tijde van zijn studie en promotie om zijn eigen overgewicht te bestrijden. In 1972 populariseerde hij het dieet met zijn boek Dr. Atkins’ Diet Revolution. In 2002 verscheen een herziene versie van het boek, Dr. Atkins’ New Diet Revolution, waarin hij sommige van zijn ideeën aanpaste, maar in grote lijnen trouw bleef aan zijn eerdere concept.

Bron: Atkins-dieet (wiki)

Het Atkins-dieet (officieel Atkins Nutritional Approach genaamd) is een dieet dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek naar koolhydraatarme diëten door Robert Coleman Atkins. Hij heeft hierover diverse boeken geschreven.

Op internet is zijn er diverse websites, die hier over schrijven:

 1. http://nl.atkins.com/
 2. https://www.consumentenbond.nl/dieet/atkins-dieet
 3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Atkins-dieet

Uitleg over het Atkins dieet

Uitleg over het Atkins dieet. In de film wordt uitgelegd (in het Engels) hoe het dieet werkt en hoe een nieuwe levensstijl een positieve invloed heeft op je gezondheid.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet

Over het algemeen wordt een koolhydraatarm dieet omschreven als een dieet met een inname van 5 tot 45% van de calorieën uit koolhydraten. Het normale percentage calorieën dat je binnenkrijgt wordt volgens de richtlijnen van de Amerikaanse op de gezondheid gesteld op 50% tot 65%. van de calorieën uit koolhydraten.

Daarom is een koolhydraatarm dieet een bewuste poging om inname van voedingsmiddelen met een hoog koolhydraat niveau te beperken.

De kern van het dieet is dat de koolhydraat inname wordt beperkt. Er zijn verschillende diëten die je kunt classificeren als een koolhydraatarm dieet, de meest bekende voorbeelden zijn het dieet van Atkins, Protein Power Lifeplan, South Beach-dieet en het Zonedieet.

Koolhydraat arme diëten worden vaak gehanteerd als een middel om af te vallen. Sommige wetenschappers en deskundigen, zoals dr Atkins stelden dat een Koolhydraatarm dieet ook een middel (lijfwijze) is die helpt om ziekten te genezen of te voorkomen.

De meest voorkomende misvatting

De meest voorkomende misvatting over koolhydraatarm diëten is dat mensen die hieraan deelnemen daadwerkelijk streven naar geen koolhydraten te consumeren. Dat is niet alleen onjuist, maar dit tevens ook onmogelijk, omdat koolhydraten zijn verborgen in de meeste van het voedsel dat wij gebruiken. Het meeste voedsel dat wij consumeren zijn bewerkte voedingsmiddelen.

Een dieet dat laag is, in koolhydraten, probeert zoals de naam al zegt het verminderen van de koolhydraten dat je gebruikt, maar deze niet volledig te elimineren.

Nadelen van een koolhydraten dieet

Er zijn nadelen aan het te strikt toepassen van een koolhydraatarm dieet, het lichaam kan een tekort krijgen aan brandstof. Als deze brandstof niet aanwezig is (te weinig koolhydraten eten) dan moet je lichaam daar een oplossing voor bedenken.

Omdat vet alleen afgebroken kan worden op langere termijn, met rust en een lage intensiteit, dien je voor het tekort aan koolhydraten toch echt een andere oplossing moeten vinden. Zoals het gebruik van eiwitten. Ons lichaam zet eiwit om in glucose (suiker) wat een simpel koolhydraat is.

Nu eten de meeste mensen te weinig eiwitten en zitten deze al zeker niet altijd klaar in de maag, om te gebruiken. Wellicht weet je dat je spieren (en nog veel meer delen van je lichaam) zijn opgebouwd uit eiwitten.

Als je lichaam de eiwitten niet voor handen heeft, dan kan je lichaam maar 1 ding doen.. Het haalt de eiwitten uit je spieren en breekt daarmee je spierweefsel af. Resultaat daarvan is een zwakker lichaam, lagere energie levels en een lager energie verbruik over de gehele dag. Spieren verbranden namelijk per 1kg netto spiermassa 100 kcal extra aan energie.

Een andere gemeenschappelijke mythe is dat een koolhydraatarm dieet de deelnemer, verbiedt om groenten en fruit te eten.. De waarheid is dat deze levensmiddelencategorie is rijk aan (gezonde) koolhydraten, en dat je deze niet moet elimineren uit een dieet. Fruit en groenten zijn juist de koolhydraten die je in een dieet dat moet gebruiken!

Onder de voordelen die je kan krijgen kan door het volgen van een koolhydraatarm dieet, is vooral het verlies van het overgewicht en de verhoging van de energie. Mensen voelen zich hierdoor fit en hebben meer energie om dingen te ondernemen.

Voordelen van een koolhydraatarm dieet

Door het toepassen van een koolhydraatarm dieet, kom je op een gezond gewicht, waardoor je gewrichten minder belast gaan worden. Hierdoor krijg je minder suikers naar binnen en dit geeft voordelen om geen diabetes te ontwikkelen. Met dit dieet kun je , de ziekte diabetes type 2 onder controle krijgen. Je loopt minder risico om hart en vaatziekten te ontwikkelen en dit dieet heeft positieve invloed op je bloeddruk.

Je zult je fitter gaan voelen door dit dieet en je krijgt je gewicht onder controle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in