Wat is de werking van L-Arginine?

Wat is de werking van L-Arginine?
Wat is de werking van L-Arginine?

L-Arginine is een essentiële aminozuur dat van nature voorkomt in voedsel zoals vlees, vis, noten en granen. Het wordt vaak gebruikt als supplement omdat het de bloedstroom verbetert en de productie van stikstofmonoxide stimuleert. Dit helpt bij het verminderen van bloeddruk, het verbeteren van de spiermassa en het versterken van het immuunsysteem.

Het wordt ook vaak gebruikt om erectieproblemen op te lossen en de prestaties van atleten te verbeteren. L-Arginine is een veilig supplement, maar het is wel belangrijk om het te nemen volgens de aanbevolen dosering en onder toezicht van een arts.

Waarvoor wordt L-arginine gebruikt?

L-arginine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de productie van stikstofmonoxide (NO). Stikstofmonoxide is een stof die helpt om bloedvaten te ontspannen en te verwijden. Wanneer bloedvaten zich ontspannen, kan het bloed gemakkelijker stromen en verbetert de bloedcirculatie. Dit kan leiden tot een vermindering van bloeddruk en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

L-arginine wordt vaak gebruikt als een supplement om de circulatie en het hart- en vaatstelsel te verbeteren. Ook kan L-arginine de prestaties van de spieren verbeteren, helpen bij het herstellen van wonden en de vruchtbaarheid bij mannen verbeteren. L-arginine is verkrijgbaar in de vorm van capsules of poeders en is zonder recept verkrijgbaar.

Houd er wel rekening mee dat hoge doseringen van L-arginine maagdarmklachten kunnen veroorzaken en dat het kan interacteren met bepaalde medicijnen. Als u besluit om L-arginine te gebruiken, is het verstandig om eerst advies te vragen aan een arts of een gezondheidswerkers.

Hoeveel spiermassa kun je winnen door L-Arginine

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van L-Arginine op spiermassa, en sommige studies suggereren dat het supplementeren van L-Arginine kan bijdragen aan de groei van spiermassa. Echter, de hoeveelheid spiermassa die je kunt winnen door L-Arginine alleen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dosering van L-Arginine, de duur van de supplementatie en de hoeveelheid krachttraining die wordt gedaan.

Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry, onderzocht de effecten van L-Arginine op spiermassa en stofwisseling. De auteurs vonden dat L-Arginine supplementatie de groei van spiermassa kon bevorderen, vooral wanneer het gecombineerd werd met krachttraining. De groei van spieren bij deze groep van participanten was met 1,8% meer in vergelijking met een groep die geen supplementen nam.

Een andere studie uit 2018, gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, vond dat L-arginine supplementatie geen significant effect had op spiermassa veranderingen in bodybuilders die al een intensief trainingsprogramma volgden.

Het is daarom belangrijk om te realiseren dat L-arginine een hulpmiddel kan zijn in combinatie met een efficiënte trainingsprogramma, maar dat het niet zal zorgen voor significante groei van spiermassa alleen. Het is altijd aanbevolen om een gezonde en gevarieerde voeding te volgen en een regelmatige trainingsprogramma te volgen onder leiding van een professionele trainer als u op zoek bent naar spiermassa te verkrijgen.

Is er gewichtsverlies door het gebruik van L-Arginine ?

Er zijn geen specifieke studies die aantonen dat L-Arginine kan helpen bij gewichtsverlies. Hoewel L-Arginine kan helpen bij het verbeteren van de bloedstroom en het versterken van de spiermassa, is het niet specifiek gericht op gewichtsverlies. Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies afhangt van een combinatie van factoren, waaronder een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en een energiebalans.

Er zijn echter studies die aantoont dat L-Arginine wel kan helpen bij bevordering van de stofwisseling van stikstofmonoxide, dit kan een positieve uitwerking hebben op gewichtsverlies, zeker in combinatie met een gezonde levensstijl. Het is altijd aanbevolen om te overleggen met een arts of een diëtist voordat u begint met een supplement te nemen en om ervoor te zorgen dat het veilig is voor uw specifieke gezondheidssituatie en voor uw doelstellingen.

Hoeveel mg L-Arginine is nodig voor een effect?

Er is geen specifieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (RDA) voor L-Arginine. De hoeveelheid die werkt kan variëren afhankelijk van de gezondheidstoestand, leeftijd, geslacht en de specifieke gezondheidsdoelstelling. Daarom is het altijd aanbevolen om advies te vragen aan een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige voordat u begint met supplementen.

Sommige studies hebben gebruikt van doseringen tussen de 2 tot 9 gram per dag, gedurende een periode van een paar weken. Er zijn echter ook studies gedaan met lagere doseringen waar resultaten zijn gezien. Bijvoorbeeld:

  • Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry, gebruikte een dosering van 2 gram L-Arginine per dag gedurende 8 weken en vond dat dit leidde tot verbeteringen in spiermassa bij jonge volwassenen die regelmatig krachttraining deden.
  • Een meta-analyse uit 2017, gepubliceerd in het Journal of Human Hypertension, vond dat doseringen van 4 tot 9 gram L-Arginine per dag gedurende een periode van 4 tot 12 weken leidden tot verbeteringen in bloeddruk bij patiënten met hypertensie.
  • Een studie uit 2018, gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, vond dat een dosering van 3 gram L-arginine per dag gedurende een periode van 12 weken geen significant effect had op spiermassa veranderingen bij bodybuilders die al een intensief trainingsprogramma volgden.

Weer is het belangrijk om advies te vragen aan een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige voordat u begint met supplementen, om ervoor te zorgen dat het veilig is voor uw specifieke gezondheidssituatie en voor uw doelstellingen.

Wetenschappelijke onderbouwing van L-Arginine

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de potentiële gezondheidsvoordelen van L-Arginine. Sommige van de belangrijkste bevindingen zijn:

L-Arginine kan helpen bij de vermindering van bloeddruk. Verschillende studies hebben aangetoond dat het supplementeren van L-Arginine kan leiden tot een verlaging van de systolische en diastolische bloeddruk. Dit komt omdat L-Arginine de productie van stikstofmonoxide stimuleert, wat helpt bij het ontspannen van de bloedvaten.

L-Arginine kan de spiermassa verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat het supplementeren van L-Arginine de groei van spiermassa kan bevorderen, vooral wanneer het gecombineerd wordt met krachttraining. Dit komt doordat L-Arginine helpt bij de stofwisseling van stikstofmonoxide, wat bevordert de groei van spieren.

L-Arginine kan helpen bij erectieproblemen. Er is bewijs dat L-Arginine kan helpen bij het verbeteren van erectieproblemen, omdat het helpt bij de productie van stikstofmonoxide, wat helpt bij het verbeteren van de bloedstroom naar de penis.

L-Arginine kan het immuunsysteem versterken. Sommige studies suggereren dat L-Arginine het immuunsysteem kan versterken, door de productie van witte bloedcellen te stimuleren.

Het is belangrijk op te merken dat deze resultaten zijn gebaseerd op kleine of gekozen studies. Er is meer onderzoek nodig om de potentiële gezondheidsvoordelen van L-Arginine te bevestigen en om te begrijpen welke doseringen effectief zijn voor welke specifieke gezondheidsproblemen. Daarom, wordt aanbevolen altijd advies te vragen aan een arts voordat het supplement nemen.

L-Arginine literatuur

Er is een grote hoeveelheid literatuur over L-Arginine beschikbaar. Hier zijn enkele van de meest relevante studies en beoordelingen:

Een meta-analyse uit 2017, gepubliceerd in het Journal of Human Hypertension, bekeek de resultaten van 12 gerandomiseerde gecontroleerde studies waarin de effecten van L-arginine op bloeddruk werden onderzocht. De resultaten wezen uit dat L-arginine supplementatie significante verminderingen in systolische en diastolische bloeddruk veroorzaakte bij patiënten met hypertensie.

  • Een systematische review uit 2016, gepubliceerd in het Journal of Cardiology, onderzocht de effecten van L-arginine op erectiele functie. De auteurs vonden dat L-arginine supplementatie kon leiden tot verbeteringen in erectiele functie bij patiënten met erectiestoornissen.
  • Een review uit 2011, gepubliceerd in de Journal of Sports Science and Medicine, onderzocht de effecten van L-arginine supplementatie op sportprestaties. De auteurs vonden dat L-arginine supplementatie geen significante verbeteringen in sportprestaties veroorzaakte, hoewel sommige studies suggereerden dat het kon helpen bij het verminderen van vermoeidheid.
  • Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry, onderzocht de effecten van L-arginine op spiermassa en stofwisseling. De auteurs vonden dat L-arginine supplementatie de groei van spiermassa kon bevorderen, vooral wanneer het gecombineerd werd met krachttraining.

Deze studies tonen aan dat L-arginine kan helpen bij het verminderen van bloeddruk, verbetering van de erectiele functie, versterken van het immuunsysteem en het versterken van spiermassa. Desalniettemin is er meer onderzoek nodig om de veiligheid en effectiviteit van L-arginine te bevestigen op lange termijn.

Bronnen en meer informatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in