Mariadistel is een plant, die in veel voedingssupplementen wordt verwerkt. Silybum marianum[1] heeft andere veel voorkomende namen, waaronder cardus marianus, mariadistel, gezegende milkthistle, Mariadistel, mediterrane mariadistel, bonte distel en Schotse distel.
Deze soort is een eenjarige of tweejarige plant uit de familie Asteraceae. Deze vrij typische distel heeft rode tot paarse bloemen en glanzend lichtgroen blad met witte aderen. Oorspronkelijk een inwoner van Zuid-Europa tot azië, is het nu over de hele wereld te vinden.
Wat is de Mariadistel voor een plant
Mariadistel[2] is een plant waarvan de vruchten en zaden al meer dan 2000 jaar worden gebruikt als een behandeling voor lever- en galwegaandoeningen. Mariadistel groeit in Europa maar is ook te vinden in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika
Silymarine, gevonden in mariadistelzaden, is een mengsel dat verbindingen bevat, zoals silybin, isosilybin, silychristin en isosilychristin, silydianin en taxifolin. De meeste studies zijn gedaan in silymarine of silybin, in plaats van de hele plant.
Gebruik Mariadistel in de geschiedenis
De plant wordt al sinds de oudheid als remedie gebruikt, pedanios Dioscorides raadde het bijvoorbeeld aan voor slangenbeten en Plinius de Oudere voor “galverwijdering”. Sinds de middeleeuwen wordt de fechdistel of mariadistel voorgeschreven voor leverziekten[3].
In de moderne tijd zijn er naast gedroogde planten ook gestandaardiseerde preparaten met het actieve ingrediënt complex silymarine of het belangrijkste actieve ingrediënt silibinine als een “leverbeschermend”, ontgiftend middel[4].
Mariadistel wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt
Mariadistel wordt al sinds de oudheid in de traditionele geneeskunde gebruikt, voornamelijk om leverdisfunctie te behandelen. Het kruid werd ook aanbevolen om slangenbeten te behandelen en om gal af te voeren.
Silymarine wordt gewonnen uit de mariadistelzaden en is verkrijgbaar als gestandaardiseerd extract. Beoefenaars van alternatieve geneeswijzen schrijven het leverbeschermende effect toe aan ontstekingsremmende en anti-fibrotische flavonoïden in silymarine. Cirrose van de lever is een van de meest voorkomende ziekten die met hen worden behandeld[5]. Mariadistel verlaagt ook LDL-cholesterol[6].
Alternatieve geneeswijze en gebruik van Mariadistel
De resultaten van wetenschappelijke studies zijn tegenstrijdig, gerapporteerde positieve effecten konden niet worden gereproduceerd, maar de toepassing lijkt op zijn minst onschadelijk[8]. De plant wordt gebruikt als voedingssupplement in de alternatieve geneeswijze.
Alternatieve artsen schrijven het lever beschermende effect toe aan ontstekingsremmende en antifibrotische flavonoïden; een van de moderne diagnoses die ermee wordt behandeld, is daarom vooral cirrose van de lever[9].
Er is geen bewijs dat de stoffen in deze plant een positieve uitwerking hebben op de spijsvertering.
Hoewel deze plant al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt, is er geen klinisch bewijs dat het een medicinale werking heeft[7].
Deze plant heeft geen invloed op het detoxen van je lichaam.
In 2019 verklaarde Cancer Research UK: “We hebben veel meer onderzoek nodig met betrouwbare klinische onderzoeken voordat we er zeker van kunnen zijn dat mariadistel een rol zal spelen bij de behandeling of preventie van kanker.”
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA)[10] heeft het gebruik van mariadistel als behandeling voor kanker of een andere medische aandoening niet goedgekeurd.
Bijwerkingen
Het gebruik van ingrediënten van deze plant kan maagklachten veroorzaken en bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken[11].
Invloed op de werking van medicijnen
Kruidenpreparaten met mariadistel kunnen een effect hebben op de hoeveelheid van een geneesmiddel in het lichaam omdat ze:
1) een verlagend effect op de bloedsuikerspiegel hebben,
2) een remmer zijn van cytochroom P450 (CYP) 2C9 en
3) via onbekende mechanismen de plasmaspiegels van talinolol verhogen, de blootstelling aan de actieve metaboliet SN-38 van irinotecan verlagen en de blootstelling aan metronidazole verlagen.
Conclusie
Hoewel mariadistel al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt, is er geen klinisch bewijs dat het een medicinale werking heeft. Er is geen bewijs dat het invloed heeft op de spijsvertering en lever. M.a.w. je kan je lichaam niet mee detoxen.
Deze plant werkt niet tegen de ziekte kanker en is niet goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. Gebruik van mariadistel kan schadelijk zijn, omdat deze invloed heeft op de geneesmiddelen in je lichaam.
Als je twijfelt raadpleeg dan altijd de huisarts en ga niet experimenteren met voedingssupplementen in combinatie met medicijnen!
Referenties
[1] https://plants.sc.egov.usda.gov/home/plantProfile?symbol=SIMA3
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65841/
[3] https://books.google.nl/books?id=Sfmc-fRCj10C&pg=PA467&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/118049/
[5] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.3207
[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariadistel#cite_ref-3
[7] https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/milk-thistle-and-liver-cancer
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16225032/
[9] https://books.google.nl/books?id=EIwawhEoLBgC&pg=PA267&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65951/def-item/glossary_CDR0000454785/
[11] https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle