Waarom worden onze kinderen zwaarder?

Onze kinderen worden zwaarder door te veel ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging, en een gebrek aan voedingseducatie en gezinsbetrokkenheid.
Onze kinderen worden zwaarder door te veel ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging, en een gebrek aan voedingseducatie en gezinsbetrokkenheid.

Met maar liefst 50% van alle kinderen in het land die overgewicht hebben, beginnen ouders te beseffen dat er iets moet gebeuren. Ondanks de overvloed aan informatie over voeding en lichaamsbeweging, is de taak om een kind met overgewicht te helpen zonder hen voor het leven op een dieet te zetten, een ontmoedigende uitdaging. Ouders die de vijf feiten over het op de juiste manier aanpakken van het gewicht van een kind begrijpen, kunnen beginnen het probleem op een gezonde en effectieve manier aan te pakken.

Feit #1: Ouders zijn het probleem én de oplossing

Kinderen met overgewicht eten te veel en bewegen te weinig. Zo simpel is het. Ouders van kinderen met overgewicht moeten erkennen dat zij toestaan en mogelijk maken dat hun kinderen te veel eten en te weinig bewegen. Zodra ouders dit accepteren, zullen ze begrijpen dat ze een enorme macht hebben om het gewichtsprobleem van hun kind op te lossen.

Invloed van ouders

De gezinssituatie speelt een cruciale rol bij het vormen van de eet- en bewegingsgewoonten van kinderen. Uit studies blijkt dat kinderen vaak het gedrag van hun ouders imiteren. Als ouders ongezonde gewoonten hebben, zullen hun kinderen deze waarschijnlijk ook overnemen. Daarom is het creëren van een gezonde thuisomgeving essentieel. Dit omvat niet alleen het bieden van voedzame maaltijden, maar ook het geven van een positief voorbeeld door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Stappen voor ouders

 1. Model gezond gedrag: Ouders moeten streven naar het zijn van rolmodellen door zelf evenwichtige diëten te volgen en fysiek actief te blijven.
 2. Creëer een ondersteunende omgeving: Zorg voor gezonde voeding in huis en moedig regelmatige lichaamsbeweging aan.
 3. Beperk ongezonde snacks: Zorg ervoor dat ongezonde snacks niet gemakkelijk toegankelijk zijn en vervang ze door gezondere opties zoals fruit en groenten.

Feit #2: Kinderen moeten worden opgeleid

Ouders weten vaak hoeveel en welke soorten voedsel hun kind zou moeten eten. En ze verwachten dat hun kinderen het gezonde verstand hebben om dit ook te weten. Maar heb je er ooit aan gedacht dat je kinderen het eigenlijk echt niet weten? Ze begrijpen dat te veel slecht is en dat sommige voedingsmiddelen beter zijn dan andere. Maar zonder educatie hebben ze geen idee waarom, of welke effecten het eten van te veel van de verkeerde dingen heeft op hoe ze eruitzien en zich voelen in hun dagelijks leven.

Voedingseducatie

Het is belangrijk om kinderen te onderwijzen over voeding en de effecten ervan op hun lichaam. Dit betekent dat ze moeten leren over macronutriënten, calorieën en het belang van een uitgebalanceerd dieet. Door hen te betrekken bij de voorbereiding van maaltijden en hen te leren over verschillende voedselgroepen, kunnen ze beter geïnformeerde keuzes maken.

Praktische tips

 1. Betrek kinderen bij de maaltijdvoorbereiding: Laat hen helpen bij het kiezen en bereiden van maaltijden om hen te leren over gezonde voeding.
 2. Gebruik educatieve middelen: Maak gebruik van boeken, apps en video’s die zijn ontworpen om kinderen te leren over voeding en gezondheid.
 3. Maak het leuk: Speel spellen en activiteiten die kinderen leren over gezonde voeding op een leuke en interactieve manier.

Feit #3: Een kind met overgewicht is een familieprobleem

Of nu één, enkele of alle gezinsleden overgewicht hebben, het oplossen van het gewichtsprobleem van een kind moet een prioriteit worden voor het hele gezin. Anders kan een kind zich apart, anders en beschaamd voelen. Het betrekken van het hele gezin helpt het zelfvertrouwen van het kind door hen te laten weten dat ze deel uitmaken van een krachtig team dat zal helpen succes te verzekeren.

Gezinsbetrokkenheid

Een gezamenlijke inspanning van het hele gezin is essentieel voor het succes van het kind. Door samen gezonde gewoonten aan te nemen, kan het gezin als geheel profiteren van een betere gezondheid en welzijn. Het creëren van een ondersteunende en motiverende omgeving kan een groot verschil maken.

Gezamenlijke activiteiten

 1. Gezamenlijk koken: Bereid samen gezonde maaltijden en maak het een leuke gezinsactiviteit.
 2. Samen sporten: Plan regelmatige gezinsuitjes die fysieke activiteit bevorderen, zoals fietsen, wandelen of zwemmen.
 3. Stel gezamenlijke doelen: Stel gezamenlijke gezondheidsdoelen en vier de successen samen als een familie.

Feit #4: Uw kind heeft een “ideaal gewicht”

Geen twee kinderen zijn hetzelfde, maar elk kind heeft een “normaal” gewichtsbereik op basis van hun lengte, geslacht en leeftijd. Ze hebben ook een vastgesteld aantal calorieën per dag nodig. Het kennen van het normale gewichtsbereik van een kind en het weten hoeveel calorieën ze nodig hebben, is fundamenteel om hun gewicht op het juiste spoor te krijgen.

Gezond gewichtsbeheer

Door de groei en ontwikkeling van een kind te volgen, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kind binnen een gezond gewichtsbereik blijft. Dit betekent dat ze aandacht moeten besteden aan zowel voeding als fysieke activiteit. Het opstellen van een uitgebalanceerd dieet en het bevorderen van regelmatige beweging zijn cruciaal.

Caloriebehoefte en voedingsrichtlijnen

 1. Bereken de caloriebehoefte: Gebruik online tools of raadpleeg een diëtist om te bepalen hoeveel calorieën uw kind nodig heeft op basis van leeftijd, geslacht en activiteitenniveau.
 2. Volg voedingsrichtlijnen: Zorg ervoor dat de maaltijden van uw kind voldoen aan de aanbevolen voedingsrichtlijnen voor een evenwichtige inname van koolhydraten, eiwitten en vetten.
 3. Monitor de groei: Houd de groei en het gewicht van uw kind regelmatig bij en raadpleeg een arts als u zich zorgen maakt over hun gewicht.

Feit #5: Ouders hebben een plan nodig

Gewichtsverlies is geen raketwetenschap. Maar het veranderen van de gewoonten en levensstijl van een gezin in de drukke wereld van vandaag is moeilijk en multidimensionaal. Vooral wanneer het emotionele welzijn van een kwetsbaar kind met overgewicht op het spel staat. Ouders hebben een plan nodig en moeten volharding tonen. Veel ouders falen omdat ze geen solide, langetermijnplan voor succes hebben.

Een plan voor succes

Het opstellen van een gestructureerd plan kan ouders helpen om de gezondheid van hun kinderen op de lange termijn te verbeteren. Dit omvat het stellen van realistische doelen, het implementeren van gezonde gewoonten en het bieden van voortdurende ondersteuning en motivatie.

Stappen naar succes

 1. Stel realistische doelen: Begin met kleine, haalbare doelen die geleidelijk kunnen worden uitgebreid. Dit maakt het proces minder overweldigend en geeft kinderen een gevoel van succes dat hun motivatie verhoogt.
 2. Maak een schema: Plan maaltijden en activiteiten vooruit om consistentie en structuur te waarborgen. Een schema helpt bij het handhaven van regelmatige eet- en beweegmomenten, wat essentieel is voor gezonde gewoonten.
 3. Bied ondersteuning: Moedig uw kind aan en vier kleine successen om hun motivatie hoog te houden. Positieve bekrachtiging speelt een cruciale rol bij het handhaven van langdurige veranderingen.

Het belang van volharding

Het veranderen van eet- en leefgewoonten kost tijd en geduld. Het is belangrijk om als ouder geduldig en consistent te blijven, zelfs als de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Door een ondersteunende omgeving te creëren en vast te houden aan het plan, kunnen ouders hun kinderen helpen om op de lange termijn succes te boeken.

Conclusie

Het aanpakken van overgewicht bij kinderen vereist een gezamenlijke inspanning van zowel ouders als kinderen. Door te begrijpen dat ouders zowel het probleem als de oplossing zijn, kinderen te onderwijzen over voeding, het hele gezin te betrekken, aandacht te besteden aan het ideale gewicht van een kind, en een goed doordacht plan te hebben, kunnen ouders de gezondheid en het welzijn van hun kinderen aanzienlijk verbeteren.

Gezonde gewoonten aanleren en behouden is geen gemakkelijke taak, maar met geduld, volharding en een ondersteunende omgeving kunnen ouders hun kinderen helpen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Het is een investering in de toekomst van hun kinderen die zal bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en een verminderd risico op gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Bronnen

 1. Voedingscentrum Nederland – Informatie over gezonde voeding en voedingsrichtlijnen.
 2. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) – Onderzoek en gegevens over obesitas en volksgezondheid in Nederland.
 3. Gezondheidsraad – Adviezen over voeding, gezondheid en lichaamsbeweging.

Door deze bronnen te raadplegen, kunnen ouders toegang krijgen tot waardevolle informatie en richtlijnen die hen kunnen ondersteunen bij het bevorderen van een gezonde levensstijl voor hun kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in