Waarom wandelen beter is dan hardlopen voor mensen met overgewicht

Waarom wandelen beter is dan hardlopen voor mensen met overgewicht
Waarom wandelen beter is dan hardlopen voor mensen met overgewicht

De huidige opinie is dat je met hardlopen meer afvalt als met wandelen. Als reden wordt aangegeven dat je meer calorieën verbrandt. De waarheid is dat je met beide evenveel calorieën kunnen verbranden, alleen met wandelen duurt het wat langer. Als je flink wat overgewicht hebt, is hardlopen niet goed voor je, maar wandelen juist wel.

Hardlopen is belastender voor je hart en vaten

Hardlopen is belastende voor het lichaam, en niet op een goede manier. Voor mensen die lijden aan hartaandoeningen, kan hardlopen zeer riskant zijn. Hoe meer ze rennen, hoe meer de zuurstofuitputting in spieren waardoor het hart sneller en met meer kracht dan normaal klopt, waardoor het wordt uitgeput en overbelast. Als je gaat hartlopen, dan stijgt ook je bloeddruk. Dit is voor mensen met hart en vatziekten niet verstandig.

Voor mensen die een ongezonde levensstijl hebben gehad, met verkeerd voedsel, nauwelijks bewegen, roken en dergelijke, kan hardlopen riskant zijn. Het lichaam is hieraan niet gewend.

Dicht geslipte slagaders

Deze mensen hebben zeer waarschijnlijk vetafzettingen in de wanden van hun slagaders, waardoor hun uithoudingsvermogen kleiner wordt, zodat het hart met meer kracht moet pompen om de zuurstof- en voedingsvraag van de betrokken spieren bij te houden.

Bij wandelen worden calorieën op precies dezelfde manier verbrand, maar met bijna geen overspanning van het hart.

Hardlopen is belastender voor je gewrichten

Hardlopen stelt het individu ook bloot aan hogere risico’s op verstuikingen, fracturen, kraakbeenschade in knieën, die allemaal een veel groter risico op slijtage lopen dan tijdens het lopen. In feite is de gevoeligheid voor bepaalde ziekten is ook verhoogd bij hardlopers dan bij degenen die lopen, waarbij de ziekte of het letsel ernstiger is en langer duurt.

Hardlopen is niet te vergelijken met de rust en stilte van een vroege ochtendwandeling die emotionele stress verlicht. De fysieke voordelen die beide te behalen zijn, zijn talrijk, maar er wandelen geeft meer voordelen.

Wandelen kan ook gezellig zijn

Wandelen kan ook gezellig zijn, samen met de buren een avondwandeling gaan doen, dan naar de dagelijkse soap kijken.

Wij stellen je mening of ervaring op prijs. Deze kun je achter laten in de reacties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in