Waarom orthomoleculaire therapie onzin is – Kwakzalverij?

Waarom orthomoleculaire therapie onzin is - een kritische blik op alternatieve geneeswijzen
Waarom orthomoleculaire therapie onzin is - een kritische blik op alternatieve geneeswijzen

Orthomoleculaire therapie is een alternatieve benadering van gezondheidszorg die gericht is op het gebruik van hoge doses vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen om gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen. Hoewel sommige mensen beweren dat deze benadering effectief kan zijn, zijn er redenen om te geloven dat orthomoleculaire therapie onzin is. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste redenen bespreken waarom sommige mensen orthomoleculaire therapie als onzin beschouwen.

Welke opleiding heb je er voor nodig

Er zijn veel schriftelijke cursussen en online trainingen beschikbaar voor orthomoleculaire therapie die niet onder toezicht staan van een erkende onderwijsinstelling. Deze cursussen kunnen vaak worden afgerond zonder enige specifieke vooropleiding of ervaring in de gezondheidszorg.

Orthomoleculaire therapeut is geen beschermde titel

In Nederland is orthomoleculaire therapeut geen beschermde titel. Dit betekent dat iedereen deze titel kan gebruiken, ongeacht hun opleidingsniveau of professionele achtergrond. Je kan zelfs therapeut worden als je niet wordt gehinderd door enige kennis.

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs

Hoewel sommige studies suggereren dat bepaalde voedingsstoffen en supplementen nuttig kunnen zijn bij het behandelen van bepaalde gezondheidsproblemen, is er weinig wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van orthomoleculaire therapie. De resultaten van veel studies zijn inconclusief en er zijn weinig goed ontworpen klinische onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van orthomoleculaire therapie.

Kwakzalverij en orthomoleculaire therapie gaan vaak samen

Kwakzalverij verwijst naar de praktijk van het aanbieden van niet-effectieve of zelfs schadelijke medische behandelingen, vaak met als doel geld te verdienen. Orthomoleculaire therapie, aan de andere kant, is een alternatieve benadering van gezondheidszorg die gericht is op het gebruik van voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen om gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen.

Het probleem met kwakzalverij is dat het vaak gepaard gaat met misleidende of valse claims over de effectiviteit van behandelingen. Sommige mensen die orthomoleculaire therapie beoefenen, kunnen overdreven of misleidende claims maken over de effecten van voedingssupplementen en andere voedingsstoffen, waardoor patiënten mogelijk hun toevlucht nemen tot behandelingen die niet effectief of zelfs schadelijk kunnen zijn.

Hoewel orthomoleculaire therapie niet automatisch gelijkgesteld moet worden met kwakzalverij, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de claims en praktijken van therapeuten te onderzoeken voordat je besluit om een behandeling te volgen. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat er nog steeds weinig wetenschappelijk bewijs is om de werkzaamheid van orthomoleculaire therapie te ondersteunen, dus het is belangrijk om de mogelijke risico’s en voordelen van deze behandelingen te bespreken met een gekwalificeerde zorgverlener.

Risico’s van hoge doses voedingssupplementen

Het gebruik van hoge doses voedingssupplementen en vitaminen kan risico’s met zich meebrengen. Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine A en ijzer, kunnen toxisch zijn in hoge doses, terwijl andere voedingsstoffen, zoals vitamine E en selenium, schadelijk kunnen zijn als ze in te grote hoeveelheden worden ingenomen. Orthomoleculaire therapeuten kunnen hun patiënten hoge doses voedingssupplementen voorschrijven zonder adequaat rekening te houden met mogelijke bijwerkingen of interacties met andere medicijnen of supplementen.

Misleidende claims

De claims van sommige orthomoleculaire therapeuten zijn mogelijk misleidend en worden niet ondersteund door bewijs. Sommige therapeuten kunnen beweren dat orthomoleculaire therapie nuttig is bij het behandelen van een breed scala aan aandoeningen, van kanker tot depressie, zonder overtuigend bewijs te leveren dat deze therapieën echt effectief zijn.

Afleiding van conventionele medische behandelingen

Het gebruik van voedingssupplementen en alternatieve geneeswijzen kan patiënten het gevoel geven dat ze de controle hebben over hun gezondheid, maar het kan ook leiden tot het vermijden van noodzakelijke medische behandelingen. Het volgen van orthomoleculaire therapie kan patiënten afleiden van effectieve conventionele medische behandelingen en hun gezondheid schaden.

Conclusie

Orthomoleculaire therapie is een controversiële benadering van gezondheidszorg en er zijn redenen om te geloven dat het onzin is. Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van orthomoleculaire therapie en het gebruik van hoge doses voedingssupplementen kan risico’s met zich meebrengen.

De potentieel misleidende claims van sommige orthomoleculaire therapeuten en de mogelijkheid om af te leiden van noodzakelijke medische behandelingen maken het belangrijk om een kritische en voorzichtige benadering te hanteren bij het overwegen van alternatieve geneeswijzen. Als je geïnteresseerd bent in orthomoleculaire therapie, is het essentieel om de mogelijke risico’s en voordelen te bespreken met een gekwalificeerde zorgverlener en hun aanbevelingen op te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in