Vraag: Werkt het Hollywood dieet of Grapefruit dieet ?

Vraag: Werkt het Hollywood dieet of Grapefruit dieet ?
Vraag: Werkt het Hollywood dieet of Grapefruit dieet ?

Het Grapefruit dieet[1] (ook bekend als het Hollywood-dieet en de 18-daagse dieet) is een korte termijn dieet dat in de  Verenigde Staten in de jaren 1930 is ontstaan. Er zijn variaties op het dieet, hoewel het over het algemeen uit het eten van één  grapefruit  bij elke maaltijd, samen met vlees, eieren, ander voedsel bestaat dat aan vet en eiwit, en bepaalde groenten rijk is. Suiker, fruit (andere dan grapefruit), zoete groenten, granen en zetmeelrijke groenten moeten worden vermeden. Het grapefruitdieet is dus een  koolhydraatarm dieet. Een typisch ontbijtmenu bevat meestal spek en eieren.

Het dieet is gebaseerd op de bewering dat grapefruit een vet verbrandend enzym of soortgelijke eigenschap heeft. Het grapefruitdieet vereist geen oefening. Het grapefruitdieet duurt 10 tot 12 dagen, gevolgd door 2 vrije dagen.

Het grapefruitdieet is ontstaan in de jaren 1930. Het was oorspronkelijk bekend in 1929 als het “achttiendaagse dieet”, en bevatte 18 dagen grapefruit, sinaasappel, toast, groente en ei combinaties, in totaal ongeveer 500 calorieën. De bedenker van het dieet is niet bekend. Een gerucht sporen van het dieet aan actrice Ethel Barrymore, die wordt beweerd te hebben betaald William James Mayo en zijn broer 500 dollar om een speciaal dieet voor haar te creëren. Het dieet werd toen een rage in Hollywood en verspreide zich over over de Verenigde Staten. De Mayo Clinic heeft het grapefruitdieet afgekeurd.

Romanschrijver Fannie Hurst was een opmerkelijke liefhebber van het dieet. Het werd opnieuw gepopulariseerd in de jaren 1980 en bijgenaamd de “10-daagse dieet”.  Het idee dat grapefruit die vóór een maaltijd wordt gegeten en fungeert als een “katalysator” om lichaamsvet te verbranden, is niet bewezen.

Het dieet werd al in 1935 bekritiseerd. Carl Malmberg merkte op dat [2]er in het dieet belangrijke ontbreken, zoals: mineralen (calcium, fosfor en ijzer) en in vitamine A. Hij merkte op dat veel mensen ziek werden op het dieet en de “slachtoffers” waren afkomstig Hollywood. Lewis Wolberg omschreef in 1936 het dieet als “onzinnig, irrationeel en zelfs gevaarlijk”.

Het dieet is gevaarlijk om te volgen, omdat je lichaam niet de juiste voedingsstoffen naar binnen krijgt. Als je wilt afvallen, ga dan bewegen en stop met geraffineerde suikers.

Overzicht diëten 


Refertes

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_diet
[2]  Malmberg, Carl. (1935). Dieet En De. Hillman-Krul, Inc. pp. 99-100

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in