Crashdieet, wat is het resultaat en de risico’s: Ervaringen en Review

Crashdieet, wat is het resultaat en de risico's: Ervaringen en Review
Crashdieet, wat is het resultaat en de risico's: Ervaringen en Review

Met een crashdieet wordt bedoelt dat je met volgen van een dieet in een korte tijd veel gewicht verliest. Het is extreem in de toepassing. Het aantal calorieën wat je inneemt wordt tot een laag niveau gebracht. Hier door zie je in korte tijd resultaat op de weegschaal.

Snel gewichtsverlies door het Crashdieet,

In het begin verlies je snel gewicht, wat veroorzaakt wordt door dat je lichaam de reserves in je lichaam aanspreekt. Het lichaam gebruikt glycogeen dat is opgeslagen in het lichaam[1]. Glycogeen is op geslagen in de lever en de spieren.

De opname van glycogeen zie je tijdelijk terug op de weegschaal. Nadat je weer begint met eten, wordt deze voorraad weer snel aangevuld. Je bent hierdoor heel snel weer terug op je oude gewicht.

Jojo dieet effect

Een crash dieet is een jojo[2] dieet. Met een jojo dieet (in het engels Yo-yo dieting or yo-yo effect) wordt bedoelt dat je afvalt en daarna weer snel aankomt.

Crash diëten worden medisch niet aanbevolen

Crash diëten zijn ongezond en worden medische gezien niet aanbevolen door artsen of diëtisten.  Een crashdieet kan leiden tot ondervoeding, en is niet de manier om af te vallen.

Ons lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Het gebruikt calorieën voor warmte, denken en bewegen. Als je de voedingsbron weg haalt van het lichaam, dan spreekt het lichaam spiermassa en vetmassa aan. Als je stopt, worden de vetreserves weer aangevuld, maar de spiermassa komt niet meer terug. Dit betekent dat je door het volgen van een crash dieet, steeds vetter en ongezonder wordt.

Je komt voedingsstoffen tekort

De effecten van een crashdieet zijn dat je essentiële voedingstoffen tekort komt, duizelig wordt en mogelijk kan flauwvallen. Daarnaast loop je gevaar om gezondheidsklachten te ontwikkelen, waardoor het risico op overlijden groter wordt[3].

De kersttijd komt er weer aan, tijdens de feestdagen eten en drinken mensen meer en komen in korte tijd aan. Na de feestdagen wordt je overspoelt met reclames om af te vallen. Als je wilt afvallen, start dan met wandelen[4] en wijzig je voedingspatroon. In een artikel hebben een aantal tips gegeven om af te vallen, wij adviseren je om deze te lezen.

Conclusie Crashdieet

Een crashdieet werkt niet, is gevaarlijk voor je gezondheid en je komt hiervan heel snel weer aan.

Referenties

[1] Glycogeen https://nl.wikipedia.org/wiki/Glycogeen
[2] Yo-yo effect  https://en.wikipedia.org/wiki/Yo-yo_effect
[3] Impact of weight cycling on risk of morbidity and mortality https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205264/
[4] Wandelen https://koolhydratendieet-info.nl/kan-je-afvallen-door-wandelen/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in