Boos: Viteezy supplement met Ashwagandha: leververgiftiging

In een recente aflevering van het televisieprogramma ‘BOOS’ werd aandacht besteed aan de zaak van Robin, die ernstig ziek werd na het gebruik van een voedingssupplement met Ashwagandha dat ze had gekocht bij webshop Viteezy. Na maanden van onderzoek werd duidelijk dat de Ashwagandha de oorzaak was van haar leverproblemen en geelzucht.

De zaak van Robin is een schrijnend voorbeeld van hoe voedingssupplementen niet altijd veilig zijn, zelfs als ze op de markt worden gebracht als ‘natuurlijk’ en ‘gezond’. Ashwagandha is een kruid dat vaak wordt gebruikt in voedingssupplementen vanwege de vermeende stressverlagende en immuunstimulerende eigenschappen. Echter, het kan ook schadelijke bijwerkingen hebben, zoals leverproblemen en geelzucht.

Journalistiek

Dit is een goed voorbeeld wat goede journalistiek kan doen. Het gebruik van YouTube als medium voor journalistiek inderdaad veel potentieel heeft vanwege het grote bereik van het platform. Wat wij goed vinden, is het onderzoekwerk wat gedaan is en de professionele reactie van het Viteezy.  Er is goed nagedacht over de vragen en de video is goed gemonteerd.

En over Viteezy, zo hoort een bedrijf te reageren, wij zijn geen voorstanders van supplementen e.d., maar het optreden wekt bij ons sympathie op. Het was misschien één stap je terug, maar in marketingtermen wordt dit gevolgd door een aantal stappen vooruit, vanwege het vertrouwen wat het bedrijf hiermee wint. Dit wordt een misschien klassieker in communicatie en marketingopleidingen.

Conclusie:

De zaak van Robin laat zien dat we ons bewust moeten zijn van de mogelijke risico’s van voedingssupplementen en dat we alleen supplementen moeten gebruiken na zorgvuldige overweging en overleg met een arts. We moeten ook druk blijven uitoefenen op bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid en effectiviteit van hun producten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat voedingssupplementen veilig en effectief zijn voor iedereen die ze gebruikt.

De journalistiek was goed en de reactie van het bedrijf spreekt mensen aan.

Kijk de aflevering op Youtube

Meer over boos:

https://www.youtube.com/c/boos 

 


Waarschuwing RIVM:

Het gebruik van voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het RIVM bracht de risico’s van deze kruiden in kaart en adviseert om producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.

Schadelijke gevolgen door Ashwagandha

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van Ashwagandha. Wel hebben artsen zowel uit Nederland als andere landen vergiftigingen gemeld bij mensen die deze supplementen hadden ingenomen. Het ging in die gevallen onder meer om schadelijke effecten in de lever. In sommige landen, zoals China en India, is Ashwagandha in het verleden onder andere gebruikt om een abortus op te wekken. Het is niet bekend hoe vaak dit is gedaan en of dat nog steeds gebeurt. Dit effect van Ashwagandha is niet onderzocht.

Omdat de effecten ernstig zijn en kunnen voorkomen bij gebruik volgens de verpakking, adviseert het RIVM om geen voedingssupplementen met Ashwagandha te gebruiken. Bij gebrek aan informatie wordt aangenomen dat de conclusie voor voedingssupplementen ook voor de thee geldt.

https://www.rivm.nl/nieuws/rivm-raadt-gebruik-producten-met-kruiden-huperzia-serrata-tabernanthe-iboga-of-ashwagandha


 

9 REACTIES

 1. De reactie van het Viteezy was idd goed. Iedereen had zijn huiswerk gedaan. De aflevering heeft volgens mij het bedrijf veel goodwill opgeleverd. In andere afleveringen zie je vaak, dat bedrijven niet professioneel reageren, wat ook een voorbeeld is voor communicatie en marketingopleidingen.

 2. Heb ook de reportage gezien, het team van Tim heeft echt goed uitzoek werk gedaan. Ik vind Viteezy ook goed reageren en oplossingsgericht denken. De deskundige vond ik ook niet echt slecht. Ze reageert vanuit haar rol.

 3. De heren van Viteezy hebben het heel goed gedaan!!! Eerlijk is eerlijk, ze gingen het gesprek aan en vonden een oplossing.

 4. Ze hebben besloten om een bedrag van 8000 euro te betalen zonder enige schuld te erkennen. Hiermee willen ze voorkomen dat ze een rechtszaak aanspannen die ze hoogstwaarschijnlijk zullen verliezen. Indien ze de rechtszaak verliezen, zullen ze aanzienlijke schade lijden en ongewenste aandacht krijgen van zowel de politiek als de NVWA. Het is waarschijnlijk dat ze advies hebben ingewonnen van juridische experts. De Orthomoleculaire therapeut in opleiding, is geen medicus en komt qua kennis nooit in de beurt van een echte arts. Dit is echt gevaarlijk, iemand die een STAP cursus van 3 maanden heeft gevolgd kan in theorie zich Orthomoleculaire therapeut noemen. Sterker nog dit kan iedereen, omdat de titel niet is beschermd!

 5. De laatste tijd is het mij opgevallen dat er steeds meer advertorials verschijnen over Ashwagandha. Het lijkt erop dat dit kruid in de schijnwerpers staat en steeds populairder wordt in Nederland. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit mede komt door de afleveringen van het populaire online programma “Boos” van BNNVARA, waarin het kruid ook aan bod kwam.

  In de afleveringen van “Boos” werd aandacht besteed aan een webshop die Ashwagandha-producten verkoopt. De presentator van het programma, Tim Hofman, stelde hier kritische vragen over en vroeg zich af of de claims over de werking van Ashwagandha wel wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het is goed dat er in het programma aandacht is besteed aan de werking en veiligheid van dit kruid, aangezien het belangrijk is dat consumenten goed geïnformeerd zijn voordat ze een product aanschaffen.

  Het is goed om te beseffen dat niet alle claims over de werking van Ashwagandha wetenschappelijk bewezen zijn. Hoewel er wel onderzoek is gedaan naar de effecten van het kruid, zijn er nog veel vragen onbeantwoord. Het is daarom belangrijk dat consumenten zich goed laten informeren en zich niet laten verleiden door mooie verhalen of advertenties.

 6. Marketing van supplementen is een belangrijk onderdeel van de gezondheids- en wellnessindustrie. Het doel van marketing van supplementen is om de verkoop van deze producten te bevorderen en de juiste doelgroep te bereiken. Helaas is het ook een feit dat sommige bedrijven onwaarheden vertellen in hun marketing om hun producten te promoten.

  Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven onwaarheden zouden kunnen vertellen in hun marketing van supplementen. Een belangrijke reden is concurrentie. Omdat er veel verschillende supplementen op de markt zijn, kan het moeilijk zijn om op te vallen. Sommige bedrijven kunnen zich genoodzaakt voelen om onwaarheden te vertellen om hun producten te onderscheiden van de concurrentie en hun verkoop te verhogen.

  Een andere reden is de winst. Bedrijven kunnen onwaarheden vertellen om hun producten te prijzen en klanten te overtuigen om te kopen, waardoor ze meer geld verdienen. Helaas kan dit ertoe leiden dat consumenten producten kopen die niet aan hun verwachtingen voldoen, wat kan leiden tot teleurstelling en verlies van vertrouwen.

  Onwaarheden in de marketing van supplementen kunnen ook voortkomen uit gebrek aan regelgeving. In sommige landen zijn er weinig of geen regels die bedrijven verbieden om onjuiste claims te maken over de voordelen van supplementen. Dit betekent dat bedrijven soms vrij zijn om te zeggen wat ze willen in hun marketing, zelfs als het niet waar is.

  Het is belangrijk om te onthouden dat onwaarheden in de marketing van supplementen schadelijk kunnen zijn voor consumenten en de gezondheids- en wellnessindustrie als geheel. Onjuiste claims kunnen klanten misleiden en hen aanzetten tot het kopen van producten die niet effectief zijn of zelfs schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid.

 7. Yo man, er wordt hier serieus veel poen binnen geharkt met die pillenverkoop. Het bedrijf is schuldig, maar ze willen geen schuld erkennen en betalen toch. Die vragen op hun website zijn ook mega suggestief en altijd pro-pillen. Ik ben blij dat ze Robin hebben geholpen enzo, maar ze blijven die pillen verkopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

  Die gasten hebben de situatie wel slick aangepakt, hoor. Ze waren netjes en professioneel en wilden natuurlijk alles duidelijk hebben wie hier de schuldige was. Snap ik ook wel, want in die business zijn de regels behoorlijk strak. Maar ze betalen 8 ruggen zonder schuld te erkennen. Zodat ze mooi geen rechtszaak krijgen, die ze toch zouden verliezen.

  En die “expert” die ze erbij hadden is ook echt een grap, man. Die meid wilt alle bewijzen die door wetenschappers en doktoren zijn geleverd, gewoon invalide verklaren omdat er één medisch dossier niet helemaal klopt. Echt, serieus? Het is een schande hoe dat soort bedrijven maar blijven doorgaan met geld binnen harken over de rug van mensen die het eigenlijk niet eens nodig hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in