Velform Vibratone Pro Review: Werkt dit echt tegen Cellulitis?

In een wereld waar producten vaak worden overschat, is het essentieel om onderscheid te maken tussen feit en fictie. De Velform Vibratone Pro, een wellnessproduct dat overal opduikt – van Facebook-advertenties tot tv-winkelprogramma’s, van YouTube-recensies tot talloze websites – is hierop geen uitzondering. Dit apparaat wordt tijdens het verkoopverhaal geprezen om zijn vermogen om de huid te stimuleren en verstevigen, maar hoe effectief is het eigenlijk?

Marketing

In een wereld waar marketing vaak hoogdravende beloften maakt, is het als consument belangrijk om de waarheid van de hype te onderscheiden. Een dergelijk voorbeeld is de Velform Vibratone Pro, die wordt geprezen als een effectieve oplossing voor cellulitis. Echter, de realiteit is dat geen enkele behandeling volledig succesvol is geweest bij het aanpakken van cellulitis tot nu toe. Hoewel sommige een mild en tijdelijk effect kunnen hebben, zijn ze niet in staat om dit hardnekkige probleem volledig te elimineren(1)(2). Daarom moeten we begrijpen dat de Velform Vibratone Pro, ondanks de overtuigende claims, geen wondermiddel is voor cellulitis. De effectiviteit ervan tegen cellulitis kan op zijn best mild en tijdelijk zijn, net als alle andere beschikbare behandelingen.

Bronnen

  1. An evidence-based assessment of treatments for cellulite – PubMed (nih.gov)
  2. The science of cellulite treatment and its long-term effectiveness – PubMed (nih.gov)

Wat is cellulitis ?

Cellulitis is een veelvoorkomend, niet-pathologisch huidaandoening die vooral bij vrouwen voorkomt. Het wordt gekenmerkt door een verandering in het uiterlijk van de huid die vaak wordt omschreven als ‘sinaasappelschil’ of ‘kaasachtig’. Hoewel het geen medische aandoening is, kan het esthetisch storend zijn voor degenen die er last van hebben.

Volgens een review in het “American Journal of Clinical Dermatology” (Khan et al., 2010), ontstaat cellulitis wanneer vetophopingen door de bindweefselbanden onder de huid drukken, waardoor het karakteristieke bultige uiterlijk ontstaat. Dit verschijnsel wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder geslacht, genetica, leeftijd, en veranderingen in het metabolisme, de fysiologie en het dieet.

Daarnaast stelt een onderzoek gepubliceerd in het “Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology” (Nürnberger and Müller, 1978) dat cellulitis zich in drie fasen ontwikkelt. In de eerste fase leiden veranderingen in de bloedmicrocirculatie en lymfatische stroming tot een opbouw van vocht, eiwitten en vetcellen. In de tweede fase leiden deze veranderingen tot verdikking en verharding van het bindweefsel, en in de derde fase leidt dit uiteindelijk tot de zichtbare huidveranderingen die wij als cellulitis kennen.

Dus, hoewel cellulitis een natuurlijk verschijnsel is dat bij veel mensen voorkomt, is het een complex proces dat nog steeds wordt onderzocht door de wetenschappelijke gemeenschap.

Bronnen:

  1. Khan MH, Victor F, Rao B, Sadick NS. Treatment of cellulite: Part I. Pathophysiology. J Am Acad Dermatol. 2010;62:361-70. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20159304/)
  2. Nürnberger F, Müller G. So-called cellulite: an invented disease. J Dermatol Surg Oncol. 1978;4(3):221-9.(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/632386/)

Wat is de werking van de Vibratone Pro?

Apparaten zoals deze claimen vaak cellulitis te verminderen door trillingen of massages die de bloedcirculatie in het getroffen gebied kunnen verbeteren. De verbeterde bloedcirculatie zou vervolgens helpen om overtollig vocht en gifstoffen af te voeren en de vetcellen in het getroffen gebied af te breken, wat zou kunnen leiden tot een vermindering van het uiterlijk van cellulitis.

Het is echter belangrijk op te merken dat terwijl sommige studies kleine verbeteringen hebben aangetoond na het gebruik van dergelijke apparaten, de effecten vaak tijdelijk zijn en de apparaten cellulitis niet volledig kunnen elimineren. Bovendien zijn de resultaten vaak afhankelijk van individuele factoren zoals huidtype, leeftijd, dieet en levensstijl. Het wordt altijd aanbevolen om professioneel medisch advies in te winnen voordat je begint met een nieuwe behandeling of therapie.

Is er wetenschappelijk bewijs dat het werkt?

Hoewel massage- en trilapparaten zoals de Velform Vibratone Pro beweren de verschijning van cellulitis te kunnen verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren en de afbraak van vetcellen te stimuleren, is er tot nu toe geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat deze apparaten cellulitis effectief verminderen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cellulitis een complexe aandoening is die zowel wordt beïnvloed door factoren zoals genetica, hormonen, voeding en lichaamsbeweging, als door de structuur van de huid en het onderliggende vetweefsel. Het is dus onwaarschijnlijk dat een enkele behandeling, zoals een massage- of trilapparaat, een significant en blijvend effect zou kunnen hebben op cellulitis.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Cosmetic and Laser Therapy concludeerde bijvoorbeeld dat “geen enkele onderzochte behandeling voor cellulitis langdurig en volledig effectief is”. In deze studie werden verschillende behandelingen onderzocht, waaronder de toepassing van topische crèmes, lasertherapie en mechanische massagetechnieken (Rawlings, 2006).

Een andere studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Dermatology concludeerde dat “hoewel er verschillende behandelingsmodaliteiten beschikbaar zijn, heeft geen enkele van hen bewezen superieur te zijn” (Luebberding, Krueger & Sadick, 2015).

Tot slot, hoewel mechanische massage en trillingen tijdelijke verbeteringen kunnen geven in de verschijning van cellulitis door de huid te verstevigen en de bloedcirculatie te verhogen, zijn deze effecten waarschijnlijk tijdelijk en verdwijnen ze als de behandeling wordt gestopt. Daarom is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat deze apparaten niet in staat zijn om cellulitis volledig te elimineren. Het wordt altijd aanbevolen om professioneel medisch advies in te winnen voordat u begint met een nieuwe behandeling of therapie.

Bronnen

  1. Rawlings AV. Cellulite and its treatment. Int J Cosmet Sci. 2006;28(3):175-190. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00318.x (onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-2494.2006.00318.x)
  2. Luebberding S, Krueger N, Sadick NS. Cellulite: an evidence-based review. Am J Clin Dermatol. 2015;16(4):243-256. doi:10.1007/s40257-015-0129-5(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25940753/)
  3. Cellulite – Wikipedia

Wat is de claim van de fabrikant?

Over het algemeen beweren fabrikanten van anti-cellulitis apparaten, zoals Vibratone Pro, vaak dat hun producten de verschijning van cellulitis kunnen verminderen door trillingen of andere methoden om de huid te stimuleren en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit zou op zijn beurt kunnen helpen bij het afbreken van vetcellen en het verminderen van de ‘putjes’ op het huidoppervlak die cellulitis kenmerken.

Echter, zoals eerder vermeld, is er beperkt wetenschappelijk bewijs dat deze claims ondersteunt, en eventuele verbeteringen kunnen licht en tijdelijk zijn. Het is altijd belangrijk om de claims van fabrikanten kritisch te beoordelen en professioneel advies te zoeken indien nodig.

Kun je terecht met vragen over Cellulitis bij een huisarts?

Ja, je kunt absoluut terecht bij een huisarts met vragen over cellulitis. Een huisarts kan een algemeen overzicht geven van wat cellulitis is, de oorzaken en risicofactoren, en mogelijke behandelmethoden. Ze kunnen ook verwijzen naar een dermatoloog of een andere specialist als ze denken dat dit nuttig zou kunnen zijn.

Echter, het is belangrijk op te merken dat terwijl huisartsen een breed scala aan medische kennis hebben, ze misschien niet altijd de meest diepgaande of gespecialiseerde informatie kunnen geven over specifieke aandoeningen zoals cellulitis. Dit is vooral het geval omdat cellulitis vaak wordt beschouwd als een cosmetische in plaats van een medische aandoening.

Dus, als je specifieke of gedetailleerde vragen hebt over cellulitis, kan het nuttig zijn om een afspraak te maken met een dermatoloog of een specialist in esthetische geneeskunde. Deze specialisten hebben vaak meer ervaring met de behandeling van cellulitis en kunnen je uitgebreider advies geven over de nieuwste behandelingen en onderzoeken

Conclusie

De wereld van wellnessproducten zit vol met aanspraken die ons verleiden met beloften van snelle en gemakkelijke oplossingen. De Vibratone Pro, een apparaat dat een prominente aanwezigheid geniet op platforms variërend van Facebook tot tv-winkelprogramma’s, YouTube en talloze websites, belooft cellulitis te verminderen door middel van huidstimulatie. Hoewel het een aantrekkelijke claim is, blijft de wetenschappelijke onderbouwing twijfelachtig.

Onderzoeken tonen aan dat er momenteel geen behandeling is die cellulitis volledig en permanent kan elimineren. Cellulitis is een complexe aandoening die beïnvloed wordt door een reeks factoren, waaronder genetica, hormonen, dieet en de structuur van de huid en onderliggend vetweefsel. Terwijl apparaten zoals de Vibratone Pro mogelijk een lichte en tijdelijke verbetering kunnen bieden, moeten we ons bewust zijn van hun beperkingen en ze niet zien als een wondermiddel. In een wereld waar marketing vaak onze perceptie kleurt, is het essentieel om kritisch te zijn en te vertrouwen op wetenschappelijke inzichten bij het beoordelen van de effectiviteit van producten zoals deze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in