Uitzending Radar AVROTROS over Collageenpoeder

Radar AVROTROS onderzocht collageenpoeder, het zogenaamde wondermiddel tegen rimpels onderzocht. Collageenpoeder is immens populair geworden, met schoonheidsspecialisten, bloggers, BN’ers en influencers die het product massaal promoten en gebruiken.

Ze mengen het door hun koffie, voegen het toe aan hun kwark of nemen dagelijks een paar pillen om hun huid strak en glanzend te houden. Er zijn inmiddels talloze merken op de markt die deze voedingssupplementen aanbieden, met indrukwekkende claims en vaak forse prijskaartjes. Maar wat is nu echt de waarheid achter deze trend? Werkt collageenpoeder daadwerkelijk als een effectief middel tegen rimpels, of is het slechts een dure hype? In deze uitzending nemen we de wetenschappelijke basis, de werking en de prijs-kwaliteitverhouding van collageenpoeder onder de loep om te achterhalen of het echt de investering waard is.

Meer Radar vind je op:

https://radar.avrotros.nl/?utm_source=youtube&utm_medium=social&utm_content=youtube-avrotrosradar

Verisol

Verisol® is een gepatenteerd bioactief collageen peptide, ontwikkeld door het Duitse bedrijf Gelita. Deze collageenpeptiden zijn speciaal geoptimaliseerd voor de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Verisol® is afkomstig van type I collageen, dat in hoge concentraties in de huid, botten en bindweefsels aanwezig is.

Het concept achter Verisol® is dat de collageenpeptiden, wanneer ze oraal worden ingenomen, worden opgenomen door het lichaam en vervolgens de aanmaak van lichaamseigen collageen stimuleren. Dit zou leiden tot een verbetering van de huidstructuur en elasticiteit, waardoor het ontstaan van rimpels wordt verminderd en de algehele huidconditie verbetert.

Er zijn enkele wetenschappelijke studies uitgevoerd om de effectiviteit van Verisol® te testen. Deze studies tonen over het algemeen positieve resultaten, zoals een toename in huidelasticiteit en een vermindering van rimpeldiepte bij langdurig gebruik. Het is echter belangrijk op te merken dat meer onafhankelijk onderzoek nodig is om de volledige effectiviteit en veiligheid van Verisol® te bevestigen.

Verisol® wordt vaak gebruikt als ingrediënt in voedingssupplementen en huidverzorgingsproducten die gericht zijn op het bevorderen van een gezonde huid en het verminderen van tekenen van veroudering.

De NVMA geeft aan dat er geen gezondheidsclaims mogen worden gemaakt over Collageen.

Meer informatie en links

Enkele bronnen die je mogelijk nuttig zult vinden bij het onderzoeken van Verisol® en collageensupplementen in het algemeen. Houd er rekening mee dat sommige van deze bronnen mogelijk zijn bijgewerkt of veranderd sinds mijn kennis in september 2021 is vastgelegd.

  1. De officiële website van Gelita, de fabrikant van Verisol®: https://www.gelita.com/en/products/collagen-peptides/verisol
  2. Een onderzoek naar de effecten van Verisol® op huidelasticiteit en rimpeldiepte: Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. DOI: 10.1159/000355523.
  3. Een onderzoek naar de effecten van collageensupplementen op huidveroudering: Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct 17;11(10):2494. DOI: 10.3390/nu11102494.
  4. Een overzicht van collageensupplementen en hun potentiële voordelen voor de huid: Choi FD, Sung CT, Juhasz MLW, Mesinkovsk NA. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 2019 Jan 1;18(1):9-16.

Vergeet niet dat het belangrijk is om kritisch te blijven bij het beoordelen van wetenschappelijk onderzoek en rekening te houden met de kwaliteit en onafhankelijkheid van de studies. Het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij een gekwalificeerde professional, zoals een dermatoloog of voedingsdeskundige, voordat je besluit om collageensupplementen te gebruiken voor huidverzorging of andere gezondheidsdoeleinden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in