Treonine of L-Theanine: Voordelen & Bronnen Essentieel Aminozuur

Treonine of L-Theanine: Voordelen & Bronnen Essentieel Aminozuur
Treonine of L-Theanine: Voordelen & Bronnen Essentieel Aminozuur

Treonine of L-Theanine  is een essentieel aminzuur, wat betekent dat het niet door het lichaam zelf kan worden geproduceerd en daarom uit de voeding moet worden gehaald. Het speelt een belangrijke rol in veel verschillende biochemische processen in het lichaam, zoals het reguleren van stofwisseling, het onderhouden van spierweefsel en het ondersteunen van de immuunfunctie.

Functies van Treonine:

 • Bijdragen aan de stofwisseling: Treonine speelt een belangrijke rol bij de verbranding van vet en koolhydraten, wat helpt bij het handhaven van een gezond gewicht.
 • Onderhouden van spierweefsel: Treonine is nodig voor de synthese van spiereiwitten, wat helpt bij het onderhouden van spiermassa en kracht.
 • Immuunsysteem ondersteunen: Treonine speelt een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem door te helpen bij de productie van antilichamen en het onderhouden van de integriteit van de darmwand.

Voedingsbronnen:

Treonine kan worden gevonden in veel voedingsmiddelen, waaronder:

 • Vlees, vis en gevogelte
 • Melk en melkproducten
 • Eieren
 • Soja en sojaproducten
 • Pinda’s en pinda’s producten

Supplementen met Treonine:

Sommige mensen nemen treonine-supplementen om te helpen bij specifieke gezondheidsproblemen, zoals spierverlies, vermoeidheid en immuun ondersteuning. Het is echter belangrijk op te merken dat het nemen van supplementen altijd moet worden besproken met een arts, omdat ze interageren kunnen met andere medicijnen en er bepaalde bijwerkingen kunnen zijn. Bovendien kunnen supplementen nooit de voordelen vervangen van een gezonde, evenwichtige voeding.

Samenvatting:

Treonine is een essentieel aminzuur dat niet door het lichaam zelf kan worden geproduceerd en daarom uit de voeding moet worden gehaald. Het speelt een belangrijke rol in de stofwisseling, het onderhouden van spierweefsel en het ondersteunen van de immuunfunctie. Het kan worden gevonden in veel voedingsmiddelen, waaronder vlees, melkproducten, eieren en soja.

Bronnen

 1. Theanine – Wikipedia
 2. Kinetics of L-theanine uptake and metabolism in healthy participants are comparable after ingestion of L-theanine via capsules and green tea – PubMed (nih.gov)
 3. Food and Feed Information Portal Database | FIP (europa.eu)
 4. Chromatography of tea constituents – PubMed (nih.gov)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in