Supplementen en gezondheidsclaims: Wat is niet toegestaan ?

Supplementen en gezondheidsclaims: Wat is niet toegestaan ?
Supplementen en gezondheidsclaims: Wat is niet toegestaan ?

Natuurlijke voedingssupplementen kunnen een aanvulling zijn op een gezonde voeding en levensstijl. Maar, het is belangrijk om te weten dat de gezondheidsclaims van supplementen strikt gereguleerd zijn en niet zomaar gemaakt mogen worden. In dit artikel bespreken we wat wel en niet mag met betrekking tot gezondheidsclaims van supplementen.

Gezondheidsclaims van supplementen: wat zijn ze?

Een gezondheidsclaim is een bewering over de effecten van een product op de gezondheid. Bij voedingssupplementen kunnen deze claims bijvoorbeeld betrekking hebben op de ondersteuning van een gezond immuunsysteem, het verbeteren van de concentratie of het verlichten van gewrichtspijn. Deze claims worden vaak gemaakt op de verpakking of in advertenties.

Wat mag wel?

Om gezondheidsclaims te mogen maken voor voedingssupplementen, moeten fabrikanten zich houden aan de regelgeving die is vastgelegd in de Europese Verordening (EG) Nr. 1924/2006 over voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Deze verordening stelt strenge eisen aan de onderbouwing van gezondheidsclaims en de vermelding ervan op producten.

Gezondheidsclaims mogen alleen worden gemaakt als deze zijn goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA). De EFSA beoordeelt of de gezondheidsclaims wetenschappelijk onderbouwd zijn en of het aannemelijk is dat het product het beweerde effect heeft op de gezondheid.

Wat mag niet?

Het maken van onjuiste of misleidende gezondheidsclaims is niet toegestaan en kan zelfs gevaarlijk zijn. Helaas zijn er nog steeds fabrikanten die onbewezen gezondheidsclaims maken om hun producten aan de man te brengen. Hierdoor kan het voorkomen dat consumenten verkeerde verwachtingen hebben van een product en teleurgesteld worden als het product niet doet wat het belooft. Dit kan ernstige gevolgen hebben als het gaat om gezondheid en welzijn.

Waar kun je klachten indienen?

Als je een klacht hebt over een voedingssupplement of de gezondheidsclaims die eraan worden toegeschreven, zijn er verschillende instanties waar je terecht kunt.

In Nederland kun je een klacht indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA houdt toezicht op de naleving van de regels omtrent voedingssupplementen en gezondheidsclaims. Als je denkt dat een voedingssupplement niet aan de regels voldoet, kun je een klacht indienen bij de NVWA. Dit kan via het Klantcontactcentrum van de NVWA.

In België kun je een klacht indienen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het FAVV is verantwoordelijk voor de controle van voedingssupplementen en gezondheidsclaims op de Belgische markt. Als je denkt dat een voedingssupplement niet aan de regels voldoet, kun je een klacht indienen bij het FAVV. Dit kan via het online klachtenformulier op de website van het FAVV.

Daarnaast kun je in zowel Nederland als België een klacht indienen bij de reclame code commissie. In Nederland is dit de Stichting Reclame Code en in België is dit de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP). Deze commissies houden toezicht op de naleving van de reclameregels en kunnen optreden tegen misleidende of onjuiste gezondheidsclaims in advertenties en op verpakkingen.

Als je klachten hebt over de werking van een voedingssupplement of gezondheidsclaims, kun je ook contact opnemen met je huisarts of een gekwalificeerde gezondheidsprofessional. Zij kunnen je adviseren over de mogelijke risico’s en voordelen van het gebruik van voedingssupplementen en de beste manier om je gezondheid te ondersteunen.

Conclusie

Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het lezen van gezondheidsclaims van voedingssupplementen en om jezelf goed te informeren. Kies altijd voor supplementen van betrouwbare fabrikanten die zich aan de regelgeving houden en waarvan de gezondheidsclaims wetenschappelijk zijn onderbouwd en goedgekeurd door de EFSA. Bedenk ook dat voedingssupplementen nooit een vervanging zijn voor een gezonde en gevarieerde voeding en levensstijl. Bij gezondheidsklachten is het altijd aan te raden om een arts of medisch professional te raadplegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in