Strong Heart v3 van Elixir Life: Review en Ervaring: Wondermiddel?

Strong Heart van Elixir Life: Marketingclaims missen wetenschappelijke onderbouwing; consumenten moeten kritisch zijn bij het evalueren van de geloofwaardigheid.
Strong Heart van Elixir Life: Marketingclaims missen wetenschappelijke onderbouwing; consumenten moeten kritisch zijn bij het evalueren van de geloofwaardigheid.

Elixir Life promoot hun supplement Strong Heart agressief op Facebook, waarbij consumenten maar liefst €75 betalen voor een enkel potje. Dit eenmansbedrijf, dat geen wetenschappelijke afdeling heeft, wekt twijfels over de geloofwaardigheid en onderbouwing van hun gezondheidsclaims. Zonder wetenschappelijk onderzoek rijst de vraag: koopt men hier een wondermiddel of een illusie?

Wat is de claim?

 1. Ondersteuning van hart- en bloedvaten: Dit wordt verondersteld door de werking van de ingrediënten zoals pterostilbeen, resveratrol, en quercetine die bekend staan om hun positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid.
 2. Verbetering van het uithoudingsvermogen: Dit kan een gevolg zijn van een betere functie van de mitochondriën, die meer energie kunnen leveren voor lichamelijke activiteit.
 3. Versterking van het immuunsysteem: Ingrediënten zoals quercetine en vitamine B3 (niacinamide) dragen bij aan het algemene vermogen van het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden.
 4. Bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve schade: Dit is een belangrijke factor in de preventie van vroegtijdige veroudering en de ontwikkeling van diverse ziekten.
 5. Verhoogde expressie van het SIRT1 enzym: Dit enzym speelt een rol in de levensduur en gezondheid van cellen, en wordt geassocieerd met een langere levensduur en een betere gezondheid.

De claims zijn voornamelijk gebaseerd op de synergetische werking van polyfenolen en andere ingrediënten in de formule, die samen de opname, het circuleren in de bloedbaan en de concentratie op celniveau verbeteren, waardoor de algehele effectiviteit van het supplement toeneemt.

Wat zijn de ingrediënten?

Het supplement “Strong Heart” bevat de volgende ingrediënten:

 1. Pterostilbeen – 100 mg (99% zuiverheid): Een polyfenol dat onder andere in blauwe bessen voorkomt, bekend om zijn antioxidatieve eigenschappen en hoge biobeschikbaarheid.
 2. Trans-resveratrol – 100 mg (98% zuiverheid): Een polyfenol vooral gevonden in de schil van rode druiven, bekend om zijn cardiovasculaire en anti-verouderingsvoordelen.
 3. Vitamine B3 (niacinamide) – 200 mg (1562% van de Referentie-Inname): Een vorm van vitamine B3 die helpt bij het metabolisme van energie en ondersteuning van cellulaire functies.
 4. Apigenine – 50 mg (98% zuiverheid): Een flavonoïde gewonnen uit selderij, potentieel gunstig voor zijn rol in het onderdrukken van bepaalde eiwitten die de cellulaire gezondheid beïnvloeden.
 5. Quercetine – 50 mg (95% zuiverheid): Een flavonoïde met sterke antioxidatieve eigenschappen, bevordert de gezondheid van hart en bloedvaten en heeft een immuunversterkende werking.
 6. OPC (druivenpitextract) – 50 mg: Een krachtige antioxidant die vooral bekend staat om zijn voordelen voor de bloedvaten.
 7. Zwarte peper extract (Bioperine®) – 10 mg: Gebruikt om de opname en de biobeschikbaarheid van andere polyfenolen en voedingsstoffen in het supplement te verhogen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De ingrediënten in het supplement “Strong Heart” kunnen verschillende bijwerkingen hebben, vooral als ze in hoge doses worden genomen of in combinatie met bepaalde medicijnen. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van de belangrijkste ingrediënten:

 1. Pterostilbeen en Resveratrol: Hoewel deze stoffen algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen ze interacties aangaan met bloedverdunners en andere hartmedicijnen, wat het risico op bloedingen kan verhogen. Ze kunnen ook de activiteit van bepaalde leverenzymen beïnvloeden, wat de afbraak van andere geneesmiddelen kan beïnvloeden.
 2. Vitamine B3 (niacinamide): Hoge doses niacinamide kunnen milde bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, gasvorming, duizeligheid, en huiduitslag. Zeer hoge doses kunnen ernstiger problemen veroorzaken zoals leverschade.
 3. Apigenine: Er is beperkte informatie over de bijwerkingen van apigenine bij hoge doses, maar net als andere supplementen kan het gastro-intestinale klachten veroorzaken of interageren met andere medicijnen.
 4. Quercetine: Bij sommige mensen kan quercetine hoofdpijn en tintelingen van de ledematen veroorzaken. In hoge doses kan het ook nierbeschadiging veroorzaken.
 5. OPC (druivenpitextract): Druivenpitextract wordt meestal goed verdragen, maar kan bij sommige mensen leiden tot hoofdpijn, jeukende hoofdhuid, duizeligheid, en misselijkheid.
 6. Zwarte peper extract (Bioperine®): Dit kan de opname van medicijnen versterken, wat onbedoeld kan leiden tot verhoogde blootstelling aan deze medicijnen en potentieel schadelijke effecten.

Is er kans op een overschrijding van adh in combinatie met bijvoorbeeld voeding?

Er bestaat een kans op een overschrijding van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van bepaalde voedingsstoffen wanneer supplementen worden gecombineerd met normale voeding. Dit kan met name voorkomen bij ingrediënten die ook ruim vertegenwoordigd zijn in alledaagse voedingsmiddelen. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij de ingrediënten van “Strong Heart”:

 1. Vitamine B3 (niacinamide): Vitamine B3 is aanwezig in veel voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, volkorenproducten, en peulvruchten. De ADH voor volwassenen varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar ligt gemiddeld rond de 16 mg per dag voor mannen en 14 mg per dag voor vrouwen. De hoeveelheid niacinamide in “Strong Heart” is 200 mg, wat aanzienlijk hoger is dan de ADH. Een teveel aan niacinamide kan bijdragen aan bijwerkingen zoals huiduitslag, misselijkheid, en leverproblemen bij hoge innames.
 2. Polyfenolen zoals resveratrol, quercetine, en pterostilbeen: Deze stoffen komen ook voor in voedingsmiddelen, maar de concentraties in supplementen zijn meestal veel hoger dan wat typisch door voeding alleen wordt bereikt. Overschrijding van de ADH door voeding alleen is onwaarschijnlijk, maar de hoge doseringen in supplementen kunnen soms leiden tot ongewenste effecten zoals die eerder genoemd zijn.

Bij het gebruik van supplementen die een hoge dosering van bepaalde voedingsstoffen bevatten, is het belangrijk om rekening te houden met de totale inname uit alle bronnen, inclusief voedsel en andere supplementen. Het overschrijden van de ADH kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vooral bij in vet oplosbare vitamines (zoals vitamine A, D, E, en K) en mineralen die in hoge concentraties toxisch kunnen zijn (zoals ijzer en selenium).

Aanbeveling: Het is verstandig om een voedingsdeskundige of arts te raadplegen voordat je met een nieuw supplement begint, vooral als je reeds een gevarieerd en evenwichtig dieet volgt, om het risico op overdosering en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Heeft het supplement wel nut als je gezonde voeding eet?

Het idee dat voedingssupplementen nodig zijn als je al een gezond en evenwichtig dieet volgt, is een misvatting die voornamelijk wordt verspreid door de supplementenindustrie om hun producten te verkopen. Een goed uitgebalanceerd dieet biedt alle essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Supplementen zoals “Strong Heart” zijn vaak overbodig en kunnen zelfs riskant zijn door mogelijke overdoseringen en ongewenste interacties met andere medicijnen. Het blindelings toevoegen van supplementen aan je dieet zonder medische indicatie is niet alleen een verspilling van geld, maar kan ook je gezondheid negatief beïnvloeden.

Wat is het wetenschappelijk bewijs?

Het gebruik van de term “wetenschappelijk onderbouwde formules” door het bedrijf achter het supplement “Strong Heart” kan misleidend zijn zonder concrete verwijzingen naar specifieke wetenschappelijke studies of gepubliceerde onderzoeksresultaten die hun claims staven. Het ontbreken van een onderzoeksafdeling en het niet aanhalen van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek ondermijnt de geloofwaardigheid van hun beweringen. Als een bedrijf stelt dat hun productformuleringen wetenschappelijk zijn onderbouwd, moeten ze dit kunnen ondersteunen met toegankelijke en verifieerbare wetenschappelijke publicaties. Zonder deze transparantie is het voor consumenten moeilijk, zo niet onmogelijk, om de effectiviteit en veiligheid van het supplement te verifiëren. Dit legt de last bij de consument om claims te accepteren zonder bewijs, wat een kritische beoordeling en scepticisme noodzakelijk maakt.

De tekst over “Strong Heart” lijkt puur marketinggericht zonder betrouwbare informatie die vertrouwen wekt. Er ontbreken verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek, wat essentieel is om de effectiviteit en veiligheid van het product te staven. Dit gebrek aan transparantie maakt het moeilijk om het product serieus te nemen.

Voor de lezer is dit een interessant punt: de oprichter van Elixir Life claimt een passie voor gezondheid, biologie, psychologie, en wetenschappelijk onderzoek te hebben. Toch lijkt de term “wetenschappelijk onderzoek” vooral gebruikt te worden als onderdeel van hun marketingstrategie. Hoewel echte wetenschappelijke claims ondersteund moeten zijn door peer-reviewed studies die de effectiviteit en veiligheid van een product aantonen, ontbreekt deze validatie hier. Dit gebrek aan peer-reviewed bevestiging kan misverstanden wekken over de wetenschappelijke integriteit van deze supplementen, en roept vragen op over de wetenschappelijke grondslagen van de producten die Elixir Life aanbiedt.

Conclusie

Elixir Life maakt zich sterk voor hun supplement Strong Heart, met een stevige prijs van €75 per potje, via advertenties op Facebook. Gezien dit een eenmanszaak zonder wetenschappelijke afdeling is, ontstaan er twijfels over de onderbouwing van de gezondheidsclaims. De claim dat dit supplement ondersteuning biedt aan hart- en vaatfuncties, het uithoudingsvermogen verbetert, het immuunsysteem versterkt en cellen tegen oxidatieve schade beschermt, mist concrete wetenschappelijke bevestiging. Gebruikers dienen zich bewust te zijn van potentiële bijwerkingen en de mogelijke overdosering van ingrediënten zoals vitamine B3. Zonder onafhankelijk bewijs blijft de effectiviteit van Strong Heart een vraagstuk.

1 REACTIE

 1. Resveratrol is een natuurlijke verbinding die voorkomt in de schil van rode druiven, maar ook in andere vruchten zoals bosbessen en pinda’s, en in planten zoals de Japanse duizendknoop. Het behoort tot een groep van verbindingen die bekend staan als polyfenolen en wordt beschouwd als een antioxidant.

  De interesse in resveratrol is vooral groot vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Er is gesuggereerd dat het kan helpen bij het beschermen tegen verschillende ziekten, waaronder hartziekten en bepaalde vormen van kanker. Het wordt ook onderzocht voor zijn potentieel om de levensduur te verlengen en om zijn effecten op de leeftijdsgerelateerde ziekten.

  Resveratrol is populair in de supplementenindustrie, waar het vaak gepromoot wordt als een anti-aging middel. Ondanks het veelbelovende potentieel, zijn de gezondheidsclaims van resveratrol die betrekking hebben op de menselijke gezondheid nog niet volledig bevestigd door uitgebreide wetenschappelijke studies, en meer onderzoek is nodig om deze effecten te verifiëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in