Stoppen met roken is goed voor je gezondheid

Stoppen met roken is goed voor je gezondheid
Stoppen met roken is goed voor je gezondheid

Het roken is dusdanig slecht voor je gezondheid dat je moet overwegen om er mee te stoppen. Roken is momenteel de grootste doodoorzaak van de Wereldbevolking. Naast dat rokers ziek kunnen worden, lopen de mensen in hun nabijheid ook een gezondheidsrisico. Mensen die meeroken kunnen ook gezondheidsklachten krijgen.

Nicotine verslaving

Roken is een verslaving, deze wordt veroorzaakt door de een stof die nicotine heet. Deze stof komt voor in hoge concentratie in de tabaksplant. Deze is stof is verantwoordelijk voor de verslaving. Als de stof is uitgewerkt krijgt het lichaam ontwenningsverschijnselen.

De nicotine komt in het lichaam door een sigaret of sigaar of een pijp te roken. Via de longen komt het terecht in de bloedsomloop. Nicotine vertraagt in het lichaam de weerstand tegen ongewenste cellen, zodat de stof het ontstaan van kanker in het lichaam mogelijk maakt.

Meerdere kanker verwekkende stoffen in tabak

Naast nicotine zitten er meerdere kanker verwekkende stoffen in tabak, waar rookwaren van worden gemaakt. Door deze stoffen worden je longen vervuilt en kunnen hun werk niet meer goed doen. Door het roken wordt je longinhoud steeds minder, waardoor je kortademig wordt en uiteindelijk aan zal overlijden, door dat je lichaam geen voldoende zuurstof krijgt.

Minder fit en minder conditie

Het roken heeft verder invloed, op je lichaam, door dat je minder fit bent en hierdoor minder beweegt. Je wordt kortademig en dus sneller moe. Ook heeft de roken invloed op je huid en tanden. Een roker zijn tanden verkleuren door de stoffen die in rookwaren zitten. Een roker zijn vingers verkleuren door het roken (nicotine vingers). Een roker is te herkennen aan zijn vingers en zijn tanden. De stoffen in rookwaren, zorgen ook voor de snellere veroudering van de huid. Rokers zien er meestal ouder uit dan ze zijn.

Nicotine blokkeert en vertraagt het vrijkomen van insuline, waardoor een roker minder eet dan een normaal mens. Ook verhoogt nicotine de bloeddruk, waardoor er andere gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Gevaarlijke stoffen in een sigaret

Wat voor stoffen zitten er een in sigaret:

  1. Teer 10 mg
  2. Koolmonoxide 10 mg
  3. Nicotine 0,8 mg

Het teer in de sigaret zorgt er voor een verminderde longwerking en het mogelijk ontwikkelen van kanker. Door het roken verhoog je de kans dat je ziek wordt.

Stoppen met roken

Ongetwijfeld heb je bovenstaande al op verpakkingen en tijdschriften gelezen. Voor de roker, waarom stop je niet met roken. Via de huisarts kun je hulp krijgen met stoppen met roken. Er zijn tal van hulpmiddelen, die je kunt krijgen bij de apotheek, zoals nicotinestickers. Als je stopt met roken is het lichaam binnen 4 dagen nicotine vrij. Ook niet het risico op een hartaanval af en op lange termijn, neemt de kans op het ontwikkelen van ziektes af.