Slaapapneu: Wat is het en hoe kan het worden behandeld?

Slaapapneu: Wat is het en hoe kan het worden behandeld?
Slaapapneu: Wat is het en hoe kan het worden behandeld?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en weer begint. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid op de lange termijn. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken en behandelingen van slaapapneu bespreken.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap tijdelijk stopt. Dit gebeurt omdat de spieren in de keel en de tong zich ontspannen en de luchtweg blokkeren. De meeste mensen hebben af en toe een korte periode van ademstilstand tijdens de slaap, maar bij mensen met slaapapneu kan dit vaak voorkomen, soms wel tientallen keren per uur.

Symptomen van slaapapneu

De symptomen van slaapapneu zijn onder andere:

 1. Luide snurkende geluiden tijdens de slaap
 2. Kortademigheid, ademstilstand of verstikking tijdens de slaap
 3. Wakker worden met hoofdpijn
 4. Vermoeidheid overdag, ongeacht hoe lang je geslapen hebt
 5. Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
 6. Irritatie en prikkelbaarheid
 7. Droge mond en keel bij het ontwaken

Oorzaken van slaapapneu

Er zijn verschillende oorzaken van slaapapneu, waaronder:

 1. Overgewicht: Mensen met overgewicht hebben vaak meer vetweefsel in de keel, wat de luchtweg kan blokkeren.
 2. Leeftijd: Slaapapneu komt vaker voor bij oudere mensen.
 3. Erfelijkheid: Slaapapneu kan in sommige families vaker voorkomen.
 4. Roken: Roken kan de luchtwegen irriteren en de spieren in de keel en de tong beschadigen.
 5. Alcohol en slaapmiddelen: Deze middelen kunnen de spieren in de keel ontspannen en de ademhaling verstoren.

Behandeling van slaapapneu

Slaapapneu kan worden behandeld met verschillende methoden, waaronder:

 1. Leefstijlveranderingen: Het verliezen van gewicht, stoppen met roken, beperken van alcohol- en slaapmiddelengebruik en het verbeteren van slaapgewoonten kunnen de symptomen van slaapapneu verminderen.
 2. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP): Dit is een apparaat dat een masker draagt ​​en lucht in de luchtwegen pompt, waardoor de luchtweg open blijft tijdens de slaap.
 3. Mandibulair Repositie Apparaat (MRA): Dit is een beugel die de kaak naar voren duwt en de luchtweg open houdt tijdens de slaap.
 4. Chirurgie: Chirurgie kan worden overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn. Er zijn verschillende soorten van chirurgie, waaronder uvulopalatofaryngoplastiek (UPPP), waarbij de zachte weefsels in de keel worden verwijderd om de luchtweg te verbeteren.

Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen als je vermoedt dat je slaapapneu hebt. Een arts kan de diagnose stellen met behulp van een slaapstudie, waarbij de ademhaling en andere lichaamsfuncties tijdens de slaap worden gecontroleerd. Na diagnose zal de arts de juiste behandeling voorschrijven op basis van de ernst van de slaapapneu en de individuele omstandigheden.

Conclusie

Slaapapneu is een ernstige aandoening die kan leiden tot vermoeidheid overdag en op de lange termijn tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de symptomen van slaapapneu en professionele hulp te zoeken als deze worden vermoed. Behandelingsopties zijn onder meer leefstijlveranderingen, CPAP, MRA en chirurgie. Praat met een arts om de beste behandelingsopties te bepalen.

Bronnen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in