De Sit-up is een oefening om je buikspieren te ontwikkelen, uitleg en voorbeelden

De Sit-up is een oefening om je buikspieren te ontwikkelen, uitleg en voorbeelden
De Sit-up is een oefening om je buikspieren te ontwikkelen, uitleg en voorbeelden

De sit-up (of curl-up) is een buikuithoudingsvermogen oefening te versterken, aan te scherpen en toon van de buikspieren. Het is vergelijkbaar met een crunch (crunches). De oefeningen trainen de rectus abdominis, maar sit-ups hebben een vollediger bereik van beweging en vragen meer conditie.  De crunch is een alternatief voor de sit-up. Beide oefeningen zijn isolatie oefeningen.

De musculus rectus abdominis is een van de weinige gesegmenteerde spieren in het lichaam. Het is deze spier die het zogeheten wasbord teweegbrengt.

Musculus rectus abdominis. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=238610

Het begint met liggen met de rug op de vloer, meestal met de armen over de borst of handen achter het hoofd en de knieën gebogen in een poging om stress te verminderen op de rugspieren en wervelkolom, en dan verheffen zowel de bovenste en onderste wervels van de vloer tot alles superieur aan de billen is niet het aanraken van de grond. Sommigen beweren dat situps gevaarlijk kan zijn als gevolg van hoge comprimerende lendenbelasting en kan worden vervangen door de crunch in oefenprogramma’s.

Krachtoefeningen zoals sit-ups en push-ups veroorzaken niet de spot reductie van vet. Het verkrijgen van een “six pack” vereist zowel buikspier hypertrofie training en vet verlies over de buik-die alleen kan worden gedaan door het verliezen van vet uit het lichaam als geheel.

De beweging kan gemakkelijker worden gemaakt door het plaatsen van de armen verder naar beneden van het hoofd. Typische variaties op dit omvatten het kruisen van de armen om de handpalmen op de voorzijde van de schouders te plaatsen en de wapens neer aan de kanten met palmen op de vloer uit te breiden. De variatie ‘armen op schouders’ wordt ook gebruikt om de hellingsopzittende gemakkelijker te maken.

Smooth fit male body with six pack
Zichtbare buikspieren van een man

Meer intense beweging wordt bereikt door het doen van gewogen sit-ups, helling sit-ups met armen achter de nek en nog harder door het doen van de gewogen helling sit-up.

De sit-up valt onder de krachttraining en wordt gewoonlijk uitgevoerd met het oog op de versterking van de buikspieren. Men gaat eerst met de rug op de grond liggen, meestal met de armen over de borst of achter het hoofd en de knieën gebogen. Vervolgens heft men zowel de bovenste als onderste wervels van de vloer tot boven de billen. Sommigen beweren dat sit-ups gevaarlijk kunnen zijn vanwege de hoge druk die uitgeoefend wordt op de rug en moeten worden vervangen door crunches in het trainingsprogramma.

Sit-ups en push-ups resulteren niet in het ter plaatse afnemen van de hoeveelheid vet. Een ‘wasbord’ vereist buikspiertraining in combinatie met vetverlies in de hele buik, dat alleen mogelijk is door het verliezen van vet in het gehele lichaam. Je verliest alleen vet door dat je meer calorieën te verbruiken dan je naar binnen krijgt.

Bij onjuiste uitvoering kunnen volledige sit-ups rugpijn in de onderrug veroorzaken, waardoor het risico op rugletsel toeneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in