Saw Palmetto (Zaagpalmetto) Factsheet: Voordelen & Feiten

Saw Palmetto (Zaagpalmetto) Factsheet: Voordelen & Feiten
Saw Palmetto (Zaagpalmetto) Factsheet: Voordelen & Feiten

Saw Palmetto (Zaagpalmetto), wetenschappelijk bekend als Serenoa repens, is een dwergpalm die voornamelijk in het zuidoosten van de Verenigde Staten groeit. Deze plant produceert een dieprode bes die al eeuwen wordt gebruikt door inheemse Amerikanen voor diverse medicinale doeleinden.

Historisch Gebruik

De inheemse stammen van het zuidoosten van de Verenigde Staten, zoals de Seminole-stam, waren enkele van de eerste bekende gebruikers van Zaagpalmetto. Ze waardeerden deze plant om meerdere redenen:

 • Voeding: De bessen van de Zaagpalmetto werden geconsumeerd als een bron van voeding. Rijk aan voedingsstoffen, werden ze vaak rauw gegeten of verwerkt in traditionele gerechten.
 • Geneeskunde: Behalve als voedsel, werden de bessen ook medisch gebruikt. De inheemse stammen bereidden aftreksels en infusies voor van de bessen om diverse kwalen te behandelen.
 • Gezondheid van de urinewegen: De inheemse Amerikanen geloofden dat Zaagpalmetto kon helpen bij urineweginfecties en andere gerelateerde aandoeningen. Ze gebruikten de bessen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen en om de algehele gezondheid van de urinewegen te bevorderen.
 • Voortplanting: Naast de urinewegen werd Zaagpalmetto ook gezien als een versterkend middel voor het voortplantingssysteem. Er werd aangenomen dat het de vruchtbaarheid kon bevorderen en andere gerelateerde problemen kon behandelen.

Overdracht van kennis

De kennis van het gebruik van Zaagpalmetto werd doorgegeven van generatie op generatie. Het was pas in de late 19e en vroege 20e eeuw dat Europese kolonisten zich bewust werden van de medicinale waarde van deze plant, voornamelijk door de inheemse stammen. Hierdoor werd het opgenomen in de westerse kruidengeneeskunde en won het aan populariteit in Europa en andere delen van de wereld.

Moderne Toepassingen

Tegenwoordig wordt Zaagpalmetto voornamelijk gebruikt als een natuurlijke behandeling voor symptomen van een vergrote prostaat (goedaardige prostaathyperplasie). Hier zijn de belangrijkste feiten:

 1. Prostaatvoordelen: Saw Palmetto wordt aangeprezen voor zijn vermogen om symptomen van een vergrote prostaat te verminderen, zoals frequent plassen en nachtelijk plassen.
 2. Haaruitval: Sommige studies suggereren dat het kan helpen bij het verminderen van haaruitval bij mannen door het blokkeren van een enzym dat testosteron omzet in dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat haarverlies kan veroorzaken.
 3. Ontstekingsremmend: De plant heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij aandoeningen zoals bronchitis of astma.

Wetenschappelijke feiten

De potentiële gezondheidsvoordelen van Zaagpalmetto (Saw Palmetto) hebben de interesse van wetenschappers en onderzoekers over de hele wereld gewekt. Hier zijn enkele van de meest prominente wetenschappelijke feiten en bevindingen met betrekking tot Saw Palmetto:

 1. Prostaatgezondheid:
  • Feit: Verschillende studies hebben gesuggereerd dat Zaagpalmetto effectief kan zijn in het verminderen van symptomen van benigne prostaathyperplasie (BPH), een niet-kankerachtige vergroting van de prostaatklier.
  • Mechanisme: Men denkt dat het de activiteit van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) remt, dat bijdraagt aan de groei van prostaatcellen.
 2. Haaruitval:
  • Feit: Er zijn enkele aanwijzingen dat Zaagpalmetto kan helpen bij het verminderen van haaruitval, vooral bij mannen met androgene alopecia (mannelijke kaalheid).
  • Mechanisme: Net als bij prostaataandoeningen wordt verondersteld dat het de activiteit van DHT remt, een hormoon dat haaruitval kan veroorzaken.
 3. Inflammatoire effecten:
  • Feit: Er is enig bewijs dat Zaagpalmetto ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
  • Mechanisme: De aanwezige vetzuren en fytosterolen in Zaagpalmetto kunnen bijdragen aan deze ontstekingsremmende effecten.
 4. Seksuele disfunctie:
  • Feit: Er zijn enkele aanwijzingen dat Zaagpalmetto de symptomen van erectiestoornissen of een verminderd libido kan verminderen, hoewel de resultaten gemengd zijn.
  • Mechanisme: Het precieze mechanisme is niet duidelijk, maar het kan gerelateerd zijn aan hormonale balans en de algehele gezondheid van het urogenitale systeem.
 5. Veiligheidsprofiel:
  • Feit: Over het algemeen wordt Zaagpalmetto als veilig beschouwd wanneer het in gematigde hoeveelheden wordt geconsumeerd. Echter, zoals bij elk supplement, zijn er potentiële bijwerkingen.
  • Bijwerkingen: Deze kunnen maagklachten, hoofdpijn, duizeligheid, en allergische reacties omvatten.

Het is cruciaal om op te merken dat hoewel er veelbelovende onderzoeken zijn naar de voordelen van Zaagpalmetto, de resultaten soms gemengd zijn. Niet alle studies bevestigen dezelfde niveaus van effectiviteit, en er is behoefte aan meer grootschalig en consistent onderzoek. Voordat u besluit Zaagpalmetto of een ander supplement te nemen, is het essentieel om met een gezondheidsdeskundige te overleggen.

Veiligheid en Bijwerkingen

Over het algemeen wordt Saw Palmetto als veilig beschouwd wanneer het correct wordt ingenomen. Echter, zoals met elk supplement, zijn er potentiële bijwerkingen, waaronder:

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Maagklachten

Het is essentieel om voor gebruik met een zorgverlener te overleggen, vooral als je andere medicijnen gebruikt.

Conclusie

Saw Palmetto, of Zaagpalmetto, is een fascinerende plant met een rijke geschiedenis van traditioneel gebruik. Moderne wetenschap heeft enkele van zijn voordelen bevestigd, vooral met betrekking tot prostaatgezondheid en haaruitval. Zoals altijd is het essentieel om gedegen onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je begint met het nemen van een nieuw supplement.

Bronnen en Meer informatie

 1. Pygeum africanum for benign prostatic hyperplasia – PMC (nih.gov)
 2. Comparitive effectiveness of finasteride vs Serenoa repens in male androgenetic alopecia: a two-year study – PubMed (nih.gov)
 3. Effect of Serenoa repens (Permixon®) on the expression of inflammation-related genes: analysis in primary cell cultures of human prostate carcinoma – PubMed (nih.gov)
 4. Afbeelding: Seglea, Public domain, via Wikimedia Commons 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in