Sanaliver werkt niet! Review en Ervaringen

Via MSN wordt je geconfronteerd met advertenties over Sanaliver (van SanaDigest). Dit voedingssupplement zou je lever ondersteunen. Ontgiften van de lever is niet nodig.  Het zelfreinigend proces in het lichaam gaat 24 uur per dag door. Detox methoden hebben geen invloed op dit zelfreinigend proces.

Voor €69,95 ben je eigenaar van één pot met 60 pillen en het grote detoxen van de lever kan beginnen.

Of is dit gewoon onzin?

Bronnen:

 1. https://sanaliver.com/
 2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ontgiften.aspx
 3. Pure Lever

Sanaliver is een fictief bedrijf

De persoon achter Sanaliver is een marketing bedrijf. Sanaliver valt onder VADOM, dit is een soort van marketingbureau. Deze heeft een merk geregistreerd (SanalysLab) met een aantal producten. Sanaliver is een soort van brievenbus firma, er staat een verzonnen verkoop verhaal en je kan er producten kopen. De pillen worden van een andere locatie verzonden. De herkomst van de pillen is niet duidelijk, dit is een groot risico in het kader van de HACCP. Het is onbekend wat in deze pillen zit.

Claim van Sanaliver

We ontwikkelen en vermarkten onze producten op een wetenschappelijke basis, altijd met hetzelfde doel, wat ons hele team motiveert: de gezondheid van mensen verbeteren door ze als individuen te behandelen. Deze holistische benadering is geïnspireerd op de methode die Dr. Rosmy Barrios bij zijn patiënten gebruikt, we hebben samen veel effectieve producten ontwikkeld.

De deskundige: Andres Maldonado

Expert en onderzoeker in bariatrische chirurgie, die erin geslaagd is een nieuwe methode te ontwikkelen die helpt bij het verbeteren van uw levergezondheid.


Echter Dr Rosmy Barrios en Andres Maldonado zijn blijkbaar fictieve personen.


Dr. Andres Maldonado is een erkend expert in zijn vakgebied en lid van verschillende internationaal erkende adviesraden. Andres Maldonado is also the author of several published articles:

 1. https://wwwS2210261220308415.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210261220308415?via%3Dihub#!
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33032046/

Echter welke Andres Maldonado is de echte Andres A Maldonado? Wie van de 2?

De echte Andres A Maldonado heeft de artikelen geschreven die Sanaliver benoemd. Dit is niet de persoon die op de website van Sanaliver staat vermeld.


 • Ondersteunt een gezonde lever-enzymfunctie en ontgifting.
 • Ontworpen ter ondersteuning van een optimale gezondheid van de lever.
 • Ondersteunt een gezonde hooi-enzymfunctie, concentratie en energie.
 • Ondersteuning van de gezondheid van uw lever kan u helpen uw gewicht te beheersen en zelfs uw energie te verbeteren
 • Ondersteuning die helpt uw lever te reinigen

  Echter de wetenschappelijke onderbouwing van deze waarschijnlijk fictieve Dr …….. ontbreekt.

Bestanddelen of ingrediënten Sanaliver

Sanaliver geeft op zijn website aan wat de ingrediënten zijn. Echter is niet bekend waar en hoe de pillen worden gemaakt. De opgave van Sanaliver kan mogelijk niet klopen.

Melk chadron extract of mariadistel

Hoewel mariadistel al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt , is er geen klinisch bewijs dat het een medicinaal effect heeft en is de kwaliteit van uitgevoerde onderzoeken slecht.

Bronnen

 1. https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle
 2. https://www.aafp.org/afp/2005/1001/p1285.html
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16225032/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17943794/
 5. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003620.pub3/full

Artisjok extract en poeder

Sommige paramedici scheppen op over de heilzame eigenschappen van de artisjok op de lever en de galblaas, zonder enig wetenschappelijk bewijs.

Veel bedrijven (zoals France Direct Shop) verkopen artisjok extract capsules als vetverbranders of wonderproducten voor gewichtsverlies: in tegenstelling tot wat wordt beweerd, is geen van deze producten ooit medisch beoordeeld en is het een simpele commerciële zwendel of oplichting.

Bronnen

 1. https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Canard_encha%C3%AEn%C3%A9
 2. https://fr.wikipedia.org/wiki/Artichaut

Choline bitartraat

In 1998 werd choline erkend als essentiële voedingsstof en werden er aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vastgesteld. Daarmee voldoet choline aan de oorspronkelijke definitie van een vitamine, zoals die is opgesteld door Casimir Funk: het heeft een amine-structuur en is van essentieel belang voor het handhaven van gezondheid. Hoewel het lichaam choline in kleine hoeveelheden zelf kan aanmaken, moet het in de voeding aanwezig zijn.

De Gezondheidsraad heeft voor volwassen mannen en vrouwen een adequate inname vastgesteld van 400 milligram per dag.

Bij een hoeveelheid van meer dan 7 gram per dag kan choline zorgen voor een verlaging van de bloeddruk, misselijkheid en diarree. Van te veel choline kun je een onaangename lichaamsgeur krijgen, vergelijkbaar met een vislucht.

Bronnen

 1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Choline
 2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/choline.aspx

N-acetylcysteïne

Acetylcysteïne is een vrij verkocht geneesmiddel dat ingezet wordt als mucolyticum om ingedikt slijm bij aandoeningen van de luchtwegen dunner te maken zodat het gemakkelijker opgehoest kan worden.

Intraveneuze en orale formuleringen van acetylcysteïne zijn beschikbaar voor de behandeling van paracetamol (paracetamol) overdosis.  Wanneer paracetamol in grote hoeveelheden wordt ingenomen, hoopt zich een minder belangrijke metaboliet genaamd N-acetyl-p-benzoquinon imine (NAPQI) op in het lichaam.

Het wordt normaal gesproken geconjugeerd door glutathion, maar wanneer het in overmaat wordt ingenomen, zijn de glutathionreserves van het lichaam niet voldoende om het toxische NAPQI te deactiveren. Deze metaboliet is dan vrij om te reageren met belangrijke leverenzymen, waardoor levercellen worden beschadigd. Dit kan leiden tot ernstige leverschade en zelfs de dood door acuut leverfalen.

Bronnen

 1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylcyste%C3%AFne
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Acetylcysteine
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3656701/

L-methionine

Methionine is een natuurlijk voorkomend, zwavelhoudend aminozuur. Het is een van de twintig α-aminozuren die gebruikt worden voor de synthese van alle eiwitten. Methionine speelt een belangrijke rol in stofwisseling en gezondheid van alle organismen. Het is de precursor (voorloperstof) van cysteïne, taurine en het veelzijdige antioxidant glutathion.

Patienten met levercirrose vertonen vaak stapeling van methionine als gevolg van een verstoring in de zwavelstofwisseling. Onderzoek wijst uit dat de verstoringen in het methionine metabolisme kunnen bijdragen aan verdere leverschade. Door de belangrijke rol van de lever in de zwavelstofwisseling kan er daarnaast hyperhomocysteinemie optreden met gevaar voor vasculaire aandoeningen.

Bronnen

 1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Methionine
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15974891/

Gereduceerd glutathion

In gereduceerde vorm (GSH) is glutathion een van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten. GSH helpt om cellulaire macromoleculen zoals proteïnen en membraanlipiden tegen „vrije radicalen“ (reactieve zuurstofdeeltjes) te beschermen. Reactieve zuurstofdeeltjes (zoals zuurstofradicalen of waterstofperoxide) worden voortdurend in het lichaam gevormd als bijproducten van de oxidatieve ademhaling of als een gevolg van stress, uv-straling etc. Deze zijn een vrij groot gevaar voor talrijke cel bestanddelen.

Bronnen

 1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Glutathion#Antioxidant

S-Adenosylmethionine

Vanaf 2012 was het bewijs niet overtuigend of S-Adenosyl methionine (SAM), de pijn van artrose kan verzachten; klinische studies die waren uitgevoerd waren te klein om te generaliseren.

De SAM-cyclus is sinds 1947 nauw verbonden met de lever omdat mensen met alcoholische cirrose van de lever grote hoeveelheden methionine in hun bloed zouden accumuleren.

Hoewel meerdere bewijslijnen uit laboratoriumtests op cellen en diermodellen suggereren dat SAM nuttig zou kunnen zijn om verschillende leverziekten te behandelen, was SAM vanaf 2012 niet bestudeerd in grote gerandomiseerde placebogecontroleerde klinische onderzoeken die een beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid ervan mogelijk zouden maken.

Bronnen

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19821403/
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/S-Adenosyl_methionine
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9175157/

Vitamine B6

Vitamine B6 is een groep van natuurlijke pyridinederivaten die in het lichaam van belang zijn voor diverse fysiologische processen. Vitamine B6 fungeert als co-factor in meer dan 140 biochemische reacties. De meeste van deze reacties hebben betrekking op de stofwisseling van aminozuren en andere stikstofhoudende verbindingen.

Voedingstekort  is zeldzaam. Klassieke klinische symptomen zijn huiduitslag en ontsteking rond de mond en ogen, plus neurologische effecten waaronder slaperigheid en perifere neuropathie  die sensorische en motorische zenuwen in de handen en voeten beïnvloeden. Naast een tekort aan voeding kan een tekort het gevolg zijn van anti-vitaminegeneesmiddelen. Er zijn ook zeldzame genetische defecten die vitamine  B6-deficiëntie-afhankelijke epileptische aanvallen bij zuigelingen  kunnen veroorzaken. Deze reageren op pyridoxale 5′-fosfaattherapie.

Bij langdurig dagelijks gebruik van hoog gedoseerde supplementen met vitamine B6 kunnen aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen ontstaan.

Bronnen

 1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B6
 2. https://www.semanticscholar.org/paper/Inborn-errors-in-the-vitamin-B6-salvage-enzymes-and-Ghatge-Mughram/a225ec450d06a4d936e6daaf3d381322493c913a
 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6
 4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b6.aspx

Vitamine B2

Riboflavine (vitamine B2) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. Het wordt ook gebruikt als achtergrondbehandeling voor migraine .

Bronnen

 1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b2.aspx
 2. https://fr.wikipedia.org/wiki/Riboflavine

Vitamine B1

Thiamine (vitamine B1) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B1 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Bronnen

 1. https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-b1
 2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b1.aspx

Voordelen

Geen

Nadelen

Je hebt er geen baat bij Sanaliver en je ben je geld kwijt

Stof om over na te denken Sanaliver

 1. Waarom schrijft de huisarts dit voedingssupplement niet voor?
 2. Waarom maakt Sanaliver gebruik van fictieve wetenschappers hebben ze iets te verbergen ?
 3. Waarom wordt het alleen online verkocht?
 4. Waarom hebben wij het gevoel dat het kwakzalverij is?
 5. Waarom wordt in de video een medisch advies gegeven?

Is Sanaliver veilig?

Sanaliver is volgens ons niet veilig. Het is onbekend wat er echt in de pillen zit en waar deze vandaan komen. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit supplement. Gebruikers lopen volgens ons een gezondheidsrisico als deze pillen gebruiken.

Conclusie Sanaliver

Onze conclusie is dat er niet veel klopt van het verkoopverhaal van Sanaliver. Het is te mooi om waar te kunnen zijn. Als wij kijken hoe de verkooppagina is opgebouwd, komt snel de indruk dat het een vorm van kwakzalverij is. Advies is dan ook, niet kopen!

Als je twijfelt, ga dan naar de huisarts of specialist.

31 REACTIES

 1. Zij plaatsen referenties welk jij als gebruiker wel moet gaan lezen en ook nog medisch aangelegd zijn. Ik geloof dit soort ads absoluut niet. Dit lijkt meer de snake-oil verkoop tactiek van Dr Oz die miljardair is geworden.

  Onderaan de video zie je dat steeds meer “Nederlanders” bij komen die deze video bekijken.
  Bullshit, dit variabel kan je automatisch met stappen laten oplopen in het website programma.

  Oplichters!!

 2. Goh, de disclaimer verteld heel iets anders dan de informatie op de verkooppagina. En erger nog, deze staat slecht leesbaar onderaan.

  Deze producten zijn niet bedoeld om een ​​ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Raadpleeg uw arts voordat u met een nieuw dieet of supplement begint. Dit voedingssupplement is geen wonderproduct. Supplementen moeten worden gebruikt als onderdeel van een gezonde levensstijl en mogen niet worden gebruikt als vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding.

 3. Toch een onnauwkeurigheid in dit artikel: “Intraveneuze en orale formuleringen van acetylcysteïne zijn beschikbaar voor de behandeling van paracetamol (paracetamol) overdosis. Wanneer paracetamol in grote hoeveelheden wordt ingenomen, hoopt zich een minder belangrijke metaboliet genaamd N-acetyl-p-benzoquinon imine (NAPQI) op in het lichaam.”

  Komt de metaboliet echt van paracetamol

 4. Zoals alle ‘wondermiddelen’ lijkt ook dit weer een samenvoeging van middelen waaraan al eeuwen een zekere werking aan wordt toegedicht zoals de leverreinigende werking van artisjok, en dan in een handig jasje met concentraatpoeder.

 5. Het wordt niet verkocht via bol.com. Je ziet ook weinig reviews van dit product. De YouTube film hier klopt niets van. Op de website zie geen informatie over hun wetenschappelijk onderzoek. Alle seinen staan op rood.

 6. De verkoopvideo is bangmakerij en in strijd met de regels van Youtube. Ik heb deze video gerapporteerd en ik hoop dat deze onzin snel offline is!

 7. Ik heb eigenwijs als ben jullie advies op gevolgd en contact gehad met mijn huisarts. Deze pillen, als er niet te veel van zou slikken, zou dit geen kwaad kunnen. M.b.t. de effecten, was zijn antwoord nihil. M.a.w. het kan geen kwaad, maar het helpt je ook niet.

  • Hoi, heb 3 maanden moeten wachten , na veel gebel en gemail eindelijk 14 dagen geleden gekregen.
   Nu na 14 dagen gebruik moet ik wel zeggen dat ik me al een pak beter voel.
   Ga elke dag naar wc, normaal om de zoveel dagen.
   Ben 2 kg afgevallen en voel me ook een stuk beter in mijn vel.
   Ben diabeet en artritus patient. Heb 4 stents en een vervette lever.
   Ik ga er mee verder, en zien of het werkelijk nog beter wordt 🤞🤞🤞

 8. Mijn huisarts was onbekend met dit soort pillen. Of deze zouden werken trok hij heel sterk in twijfel. Ik kon beter de schijf van 5 volgen, dan 70 euro per maand besteden aan een loze beloftes.

 9. Ik heb het product Sanalever voorgelegd aan mijn huisarts. Ik heb last van leververvetting. Zijn advies was afvallen en minder alcohol drinken. Sanalever is volgens haar echt een product van de commercie. En als je toch geld kwijt wil geef dit dan aan het Ronald Macdonald huis, dan gebeurt hier echt iets goed mee. Het is dus echt een kwakzalver product, te mooi om waar te kunnen zijn.

 10. Wederom wordt er zooi verkocht, onder de noemer van wetenschappelijk onderzoek. En ze durven er nog veel geld voor te vragen ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in