Pijnboomschorsextract (Pycnogenol) Factsheet

Pijnboomschorsextract (Pycnogenol) Factsheet
Pijnboomschorsextract (Pycnogenol) Factsheet

Pijnboomschorsextract is een traditioneel supplement dat in de loop der jaren in populariteit is toegenomen vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Het is afgeleid van de schors van bepaalde pijnboomsoorten, zoals de Franse maritieme pijnboom.

Wat is Pijnboomschorsextract?

Pijnboomschorsextract, vaak aangeduid als Pycnogenol, is een gepatenteerd extract van de schors van de Franse maritieme pijnboom (Pinus pinaster). Het is rijk aan fenolische verbindingen, waaronder proanthocyanidinen, die antioxidant eigenschappen hebben.

Historisch Perspectief

De inheemse bevolking van Noord-Amerika en Europa heeft pijnboomschors eeuwenlang gebruikt voor diverse therapeutische doeleinden, van het genezen van wonden tot het behandelen van ademhalingsproblemen.

Mogelijke Gezondheidsvoordelen

 • Antioxidant Eigenschappen: Het extract staat bekend om zijn krachtige antioxidanten die helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren.
 • Cardiovasculaire Gezondheid: Er zijn aanwijzingen dat het extract kan bijdragen aan de gezondheid van het hart door de bloedcirculatie te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
 • Huidgezondheid: Pycnogenol wordt gepromoot voor het verbeteren van de huidgezondheid, met name voor anti-verouderingseffecten.
 • Astma en Allergieën: Enkele studies suggereren dat het extract kan helpen de symptomen van astma en bepaalde allergieën te verminderen.

Mogelijke Bijwerkingen

Hoewel pijnboomschorsextract over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige individuen bijwerkingen ervaren zoals duizeligheid, hoofdpijn of maagproblemen. Het is essentieel om een medisch professional te raadplegen voordat u met een nieuw supplement begint.

Wetenschappelijke Onderbouwing

Het wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van Pycnogenol (pijnboomschorsextract) is veelbelovend, maar niet onomstotelijk. Hier zijn enkele punten ter overweging:

 1. Verschillende Onderzoeken: Er zijn diverse studies uitgevoerd die de voordelen van Pycnogenol voor verschillende aandoeningen hebben onderzocht, zoals cardiovasculaire gezondheid, huidgezondheid, astma en chronische veneuze insufficiëntie. De resultaten van deze studies zijn over het algemeen positief.
 2. Kwaliteit van de Studies: De kwaliteit van de studies varieert. Terwijl sommige goed ontworpen en rigoureus zijn, hebben andere mogelijk beperkingen die de kracht van hun conclusies verminderen.
 3. Consistentie van de Resultaten: Hoewel veel studies positieve effecten laten zien, is niet elk onderzoek consistent in de mate van voordeel of in welke specifieke aandoeningen het meest profiteren van Pycnogenol.
 4. Mechanismen van Actie: De precieze mechanismen waarmee Pycnogenol werkt, zijn nog niet volledig begrepen, hoewel het bekend is dat het rijk is aan antioxidanten.
 5. Dosering en Veiligheid: Terwijl Pycnogenol over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is de optimale dosering voor verschillende aandoeningen niet altijd duidelijk vastgesteld.
 6. Regelgeving: Pycnogenol wordt als een voedingssupplement beschouwd en niet als een medicijn. Dit betekent dat het niet aan dezelfde strenge regelgevende normen is onderworpen als traditionele medicijnen.

Pycnogenol is een voedingssupplement!

Pycnogenol is een voedingssupplement en wordt inderdaad niet als medicijn beschouwd. Het wordt vaak verkocht als een over-the-counter supplement en wordt geprezen om zijn antioxiderende eigenschappen en mogelijke gezondheidsvoordelen.

Hoewel het niet als een medicijn wordt gebruikt, hebben sommige studies gesuggereerd dat Pycnogenol bepaalde gezondheidsvoordelen kan hebben, waaronder het ondersteunen van de cardiovasculaire gezondheid, het bevorderen van een gezonde huid en het helpen bij de bloedsuikerregulatie. Maar, zoals met veel voedingssupplementen, zijn deze claims niet altijd grondig geëvalueerd door regelgevende instanties zoals de FDA.

Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen hun arts moeten raadplegen voordat ze Pycnogenol of enig ander supplement aan hun dieet toevoegen, vooral als ze al andere medicijnen gebruiken of bestaande gezondheidsproblemen hebben.

Conclusie

Pijnboomschorsextract, of Pycnogenol, is een traditioneel supplement met een rijke geschiedenis en veelbelovend hedendaags onderzoek. Hoewel het bewijs voor de voordelen van Pycnogenol veelbelovend is, is het niet onomstotelijk. Meer rigoureuze klinische studies zijn nodig om de specifieke voordelen, doseringen en potentiële bijwerkingen duidelijker te definiëren. Zoals altijd moeten personen die overwegen om een nieuw supplement te nemen, eerst hun arts of zorgverlener raadplegen.

Bronnen en meer informatie

 1. L. Rohdewald, A review of the French maritime pine bark extract (Pycnogenol), a herbal medication with a diverse clinical pharmacology. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 2002.
 2. C. Cesarone et al., Improvement of diabetic microangiopathy with Pycnogenol: A prospective, controlled study. Angiology, 2006.
 3. S. Marini et al., Pycnogenol® effects on skin elasticity and hydration coincide with increased gene expressions of collagen type I and hyaluronic acid synthase in women. Skin Pharmacology and Physiology, 2012.
Vorig artikelAfrikaanse Pruimenschors (Pygeum Africanum) Factsheet
Volgend artikelLinolzuur (Omega-6) Factsheet: Voordelen en Nadelen
Redactie Team II
Het Redactie Team II is gespecialiseerd in het schrijven van algemene artikelen en onthoudt zich van het maken van reviews. De teamleden hebben een diverse achtergrond, maar hun gezamenlijke expertise ligt voornamelijk op het gebied van gewichtsbeheersing en voeding, vergelijkbaar met het kennisniveau van een gewichtsconsulent. Hun artikelen bieden inzicht en informatie over een breed scala aan onderwerpen, maar altijd met een weloverwogen en objectieve benadering. Het team streeft ernaar om lezers betrouwbare en relevante content te bieden zonder beïnvloeding van externe productbeoordelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in