Prikkelbare Darmsyndroom (PDS): Wat zijn de Symptomen?

Prikkelbare Darmsyndroom (PDS): Wat zijn de Symptomen?
Prikkelbare Darmsyndroom (PDS): Wat zijn de Symptomen?

Een prikkelbare darm kan dagelijkse activiteiten belemmeren en de levenskwaliteit verminderen. In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen.

Wat is Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een functionele darmaandoening. Dit betekent dat de werking van de darm verstoord is, maar er geen structurele afwijkingen zijn. Personen met PDS ervaren buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, en veranderde stoelgang zonder duidelijke organische oorzaak.

Oorzaken van PDS

Hoewel de exacte oorzaken van PDS niet volledig worden begrepen, worden enkele factoren in verband gebracht met de aandoening:

 1. Darmbewegingen: Abnormale bewegingen van de dikke darm en dunne darm kunnen leiden tot symptomen van PDS.
 2. Darmgevoeligheid: Bij sommige mensen is de darmwand gevoeliger voor bepaalde prikkels, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stress.
 3. Infecties: Een hevige infectie in de darmen, zoals gastro-enteritis, kan leiden tot PDS.
 4. Overgroei van bacteriën: Een onbalans in de darmbacteriën kan bijdragen aan PDS.
 5. Genetische factoren: PDS kan in sommige families vaker voorkomen, wat suggereert dat genetische factoren een rol kunnen spelen.

Ontdekking door Wetenschappers van de KU Leuven

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een biologisch mechanisme ontdekt dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn ervaren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot betere behandelingen voor het prikkelbare darm syndroom (PDS) en andere voedselintoleranties.

Het onderzoek, uitgevoerd op muizen en een groep patiënten, toonde aan dat bepaalde voedingsmiddelen mestcellen activeren, die histamine vrijgeven en pijn veroorzaken. Ondanks dat tot 20% van de bevolking aan PDS lijdt, worden patiënten vaak niet serieus genomen door artsen.

De bevindingen, gepubliceerd in Nature, kunnen leiden tot nieuwe therapieën, met een vervolgstudie in UZ Leuven al onderweg. Momenteel doet de Universiteit van Leuven verder klinisch onderzoek naar het gebruik van antihistaminica in behandeling van PDS.

Zie: Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain | Nature

Symptomen van PDS

De symptomen van PDS variëren per persoon, maar de meest voorkomende zijn:

 • Buikpijn of krampen, vaak verlicht door een stoelgang.
 • Veranderde stoelgang: diarree, constipatie of een afwisseling van beide.
 • Een opgeblazen gevoel of overmatig winderigheid.
 • Het gevoel dat de darmen niet volledig zijn geleegd na een stoelgang.
 • Slijm bij de ontlasting.

Behandelingen en Leefstijladviezen

Hoewel er geen genezing is voor PDS, kunnen de symptomen vaak worden beheerst met leefstijlveranderingen en medicatie.

 1. Dieet en voeding: Het bijhouden van een voedingsdagboek kan helpen bij het identificeren van voedingsmiddelen die symptomen veroorzaken. Vezelrijke voeding en voldoende water drinken kan helpen bij constipatie. Het vermijden van gasvormende voedingsmiddelen zoals bonen, kool en bepaalde frisdranken kan ook helpen.
 2. Probiotica: Sommige mensen vinden verlichting met probiotica, die de balans van goede bacteriën in de darmen kan helpen herstellen.
 3. Medicijnen: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor PDS. Laxeermiddelen, antidiarree medicijnen, pijnstillers en zelfs sommige antidepressiva kunnen worden voorgeschreven, afhankelijk van de symptomen.
 4. Stressvermindering: Stress kan de symptomen van PDS verergeren. Technieken zoals meditatie, yoga en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het beheersen van stress.

Conclusie

Prikkelbare Darm Syndroom is een veelvoorkomende aandoening die de levenskwaliteit kan beïnvloeden. Door de oorzaken te begrijpen en symptomen te herkennen, kunnen patiënten met hun arts samenwerken om een behandeling te vinden die het beste bij hen past.

Bronnen en meer informatie

 1. Mayo Clinic. (2020). Irritable Bowel Syndrome
 2. PDS Prikkelbare Darm Syndroom – Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)
 3. NHS UK. (2018). Causes of IBS
 4. American College of Gastroenterology. (2019). IBS: Symptoms & Types
 5. Johns Hopkins Medicine. (2021). Irritable Bowel Syndrome: Controlling Symptoms With Diet
 6. Prikkelbaredarmsyndroom – Wikipedia
 7. Wetenschappers ontdekken mechanisme dat prikkelbaredarm-syndroom veroorzaakt | UZ Leuven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in