Peulvruchten veroveren Nederlandse keuken

Peulvruchten als linzen, kikkererwten en kidneybonen zijn steeds vaker in de Nederlandse keukens te vinden.
Peulvruchten als linzen, kikkererwten en kidneybonen zijn steeds vaker in de Nederlandse keukens te vinden.

Peulvruchten als linzen, kikkererwten en kidneybonen zijn steeds vaker in de Nederlandse keukens te vinden. De laatste twee jaar zijn we in ons land bijna 30% meer van deze exotische bonen gaan eten. We eten inmiddels jaarlijks 7.3 miljoen kilo peulvruchten (t.o. 5,6 miljoen in 2012).* Dit maakt marktleider Bonduelle vandaag bekend.

Foodtrendwatcher Marjan Ippel herkent de trend: “Peulvruchten zijn behoorlijk hip. In de grote steden, dan. Daarbuiten denkt men bij peulen nog vooral aan bruine bonen”, aldus Ippel. Peulvruchten zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en mineralen. Omdat ze als vleesvervanger kunnen dienen zijn ze bovendien duurzamer. Partijen als het Voedingscentrum, Urgenda en NatuurMilieu promoten peulvruchten dan ook actief.

Schuldig na een snelle hap
Onderzoeksbureau GfK ondervroeg in opdracht van Bonduelle 1000 vrouwen over kookgedrag en peulvruchten. Een derde van de vrouwen die wel eens exotische bonen eet, is hier de laatste jaren meer van gaan eten. Wat opvalt is dat de meeste vrouwen (42%) peulvruchten als groentevervanger zien. Dat het ook als vleesvervanger kan dienen is een heel kleine groep bekend (10%). Gezondheid/voedingswaarde (39%) en de smaak (30%) zijn volgens vrouwen veruit de belangrijkste eigenschappen van de hoofdmaaltijd. Wat opvalt is dat het merendeel van de vrouwen groente beschouwt als het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Vlees/vis volgt op een tweede plek. De helft van de vrouwen wil op een doordeweekse dag maximaal 30 minuten besteden aan het koken van de hoofdmaaltijd. Meer dan de helft van de vrouwen kiest wekelijks of vaker voor een snelle hap zoals pizza, patat of een kant-of-klare maaltijd (56%). Een vijfde voelt zich hierna schuldig.

‘Big Bean’ en Tasty Saté’
Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten soms de inspiratie missen om snel een lekker gerecht met peulvruchten op tafel te zetten. Bonduelle wil consumenten inspireren snel en lekker met peulvruchten te koken en ontwikkelde daarvoor 8 ‘HappyBites’. Snelle, lekkere, gezonde recepten met bonen als basis en een knipoog naar bestaande fastfood. ‘Fast’ food waar je happy van wordt, zoals de Big Bean of een Tasty Saté. Deze recepten zijn gebundeld in een uniek receptenboekje dat in week 42 verkrijgbaar is bij Jumbo en Plus supermarkten. Daarnaast worden deze week op diverse plaatsen in het land Happy Bags uitgedeeld om zelf thuis een “Big Bean” op basis van Borlottibonen te maken. Ook zijn de koks van Thuisafgehaald gemobiliseerd om de bonenburgers onder de aandacht te brengen.

* IRI, volume Food Totaal Nederland, MAT 36-2014

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in