Persbericht Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2

Persbericht Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
Persbericht Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding de basis
voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de
staatssecretaris van VWS op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk
onderzoek. Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen en deze gewichtsvermindering in stand te houden. Het beperken van de koolhydraatinname kan helpen bij het afvallen, maar de toegevoegde waarde daarvan voor de gezondheid op de lange termijn is niet aangetoond.

In Nederland heeft ruim een miljoen mensen diabetes type 2. De Gezondheidsraad onderzocht of de Richtlijnen goede voeding ook geschikt zijn voor deze groep. Wetenschappelijk onderzoek naar voeding bij mensen met diabetes type 2 geeft geen aanleiding één of meer van deze richtlijnen aan te passen. In de multidisciplinaire commissie die het onderzoek beoordeelde zaten voedingskundigen, artsen en wetenschappers uit andere gebieden.

Een groot deel van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht of ernstig overgewicht. Afvallen en een lager gewicht vasthouden is voor hen van belang, wijst onderzoek uit. Een gewichtsverlies van 5% kan al aanzienlijke gezondheidswinst opleveren. Met goede begeleiding is een dergelijk gewichtsverlies bovendien haalbaar. Bij het afvallen kunnen de Richtlijnen goede voeding gevolgd worden, als onderdeel van een bredere aanpak, waarbij ook andere leefstijlfactoren zoals voldoende bewegen centraal staan.

Koolhydraatbeperkte voedingspatronen staan erg in de belangstelling en de raad heeft die
nader bekeken in relatie tot de gezondheid van mensen met diabetes type 2. Op korte termijn heeft koolhydraatbeperking een gunstig effect op het lichaamsgewicht en de
bloedsuikerwaarden, maar na een jaar zijn er geen verschillen meer meetbaar ten opzichte van andere voedingspatronen. Onderzoek op nog langere termijn is er nauwelijks. Het minderen van ongezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals suikerhoudende dranken en geraffineerde graanproducten, is onderdeel van de Richtlijnen goede voeding.

De raad benadrukt het belang daarvan voor mensen met diabetes type 2.
Bij veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een eventuele koolhydraatbeperking, is het belangrijk dat de inname van essentiële voedingsstoffen niet in het gedrang komt. Een diëtist kan, samen met andere zorgverleners, een advies op maat geven aan mensen met diabetes type 2.

Het Voedingscentrum biedt ondersteuning aan zorgverleners, bijvoorbeeld in de vorm van
brochures. Ook kan de Eetmeter worden ingezet om het voedingspatroon in kaart te brengen.  De publicatie Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 (nr. 2021/41) is te downloaden van www.gezondheidsraad.nl.

Bron: Persbericht Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in