Padma Basic van SanoPharm review en ervaringen: Werkt het?

Padma Basic review en ervaringen: Kwakzalverij?Padma Basic review en ervaringen: Kwakzalverij?
Padma Basic review en ervaringen: Kwakzalverij?

Padma Basic is een traditioneel Tibetaanse Kruidenformule, dat volgens de verpakking een gunstige invloed heeft op de bloedcirculatie en immuunsysteem ondersteund. De verkoop is o.a. via Facebook reclame. De evaluatie van de gezondheidsclaim is nog onder beoordeling. Het is een voedingssupplement.

Dit soort supplementen zijn gebaseerd op Tibetaanse geneeskunde. De kosten voor dit product zijn €52,95. In Nederland wordt Tibetaanse geneeskunde niet officieel erkend als een reguliere vorm van geneeskunde.

SanoPharm

De leverancier is SanoPharm en biedt producten aan, zoals voedingssupplementen, opleidingen op het gebied van alternatieve geneeswijzen.

Claim Padma Basic

Padma Basic is gebaseerd op een Tibetaanse Kruidenformule en is een krachtig preparaat. Het bevat o.a. Myrobalani fructus die het immuunsysteem ondersteunt en Camphora om bloedvaten gezond te houden. Deze claims zijn nog onder beoordeling van de EFSA.

Ingredienten

 • Lichen islandicus: Dit is een soort lichen die wordt gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde als supplement voor de gezondheid van de lever en als ontstekingsremmer, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Meliae tousend fructus: Dit is een vrucht die afkomstig is van een boom en die wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde als supplement voor de bloedsomloop en als versterkend middel, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Cardamomi fructus: Dit is de vrucht van de kardemom en wordt gebruikt als smaakstof in de keuken en in traditionele geneeskunde voor de verbetering van de spijsvertering en de vermindering van gasvorming, maar er is beperkt wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Myrobalani fructus: Dit is een vrucht van de baobab-boom die wordt gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde als ondersteuning voor het immuunsysteem, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Santali rubri lignum: Dit is een type hout dat wordt gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde als supplement voor de gezondheid van de bloedsomloop en de verbetering van de gemoedstoestand, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Amomi fructus: Dit is de vrucht van de kruidnagel en wordt gebruikt als smaakstof in de keuken en in traditionele geneeskunde voor de verbetering van de spijsvertering en de vermindering van gasvorming, maar er is beperkt wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Aegle sepiar fructus: Dit is een vrucht die afkomstig is van een boom en die wordt gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde als supplement voor de gezondheid van de lever en de bloedsomloop, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Lichen islandicus: Een kruid dat wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden, zoals het ondersteunen van de nieren en het verbeteren van de bloedcirculatie, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Meliae tousend fructus: Een kruid dat wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde voor verschillende gezondheidsdoeleinden, zoals het verbeteren van de bloedcirculatie en het ondersteunen van de lever, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Cardamomi fructus: Een specerij die wordt gebruikt voor culinaire doeleinden en soms voor gezondheidsdoeleinden, zoals het verbeteren van de bloedsomloop en het ondersteunen van de maag, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Myrobalani fructus: Een vrucht die wordt gebruikt in de traditionele Indische geneeskunde voor verschillende gezondheidsdoeleinden, zoals het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de spijsvertering, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Santali rubri lignum: Een houtsoort die wordt gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde voor verschillende gezondheidsdoeleinden, zoals het ondersteunen van de nieren en het verbeteren van de bloedcirculatie, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Amomi fructus: Een specerij die wordt gebruikt voor culinaire doeleinden en soms voor gezondheidsdoeleinden, zoals het verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van de maag, maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.
 • Aegle sepiar fructus: Een vrucht die wordt gebruikt in de traditionele Indische geneeskunde voor gezondheidsdoeleinden, zoals het verbeteren van de spijsvertering

Helaas zijn de meeste wetenschappelijke bewijzen voor de gezondheidsvoordelen van deze ingrediënten beperkt en onvoldoende onderbouwd. Sommige van deze ingredienten worden gebruikt in traditionele geneeskunde en worden geassocieerd met bepaalde gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de bloedsomloop, het ondersteunen van het immuunsysteem en het verminderen van stress en angst. Echter, meer onderzoek is nodig om deze beweringen te bevestigen en de effecten op de menselijke gezondheid beter te begrijpen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Hoewel Padma Basic een kruidensupplement is en over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er enkele bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om te weten dat de bijwerkingen grotendeels afhangen van de individuele reacties op de ingrediënten in het supplement. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

 1. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in Padma Basic. Symptomen van een allergische reactie kunnen huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsmoeilijkheden of ernstigere reacties zoals anafylaxie omvatten.
 2. Gastro-intestinale problemen: Padma Basic bevat verschillende kruideningrediënten die maagklachten, diarree, misselijkheid, braken of spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.
 3. Interacties met medicijnen: Padma Basic kan interageren met bepaalde medicijnen, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen of een verminderde effectiviteit van de medicijnen. Het is belangrijk om een arts of zorgverlener te raadplegen als u medicijnen gebruikt voordat u Padma Basic of een ander voedingssupplement inneemt.
 4. Overgevoeligheidsreacties: Sommige ingrediënten in Padma Basic kunnen bij bepaalde individuen overgevoeligheidsreacties veroorzaken, wat kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of spierpijn.

Hoewel de meeste mensen Padma Basic zonder problemen kunnen innemen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en om uw arts of zorgverlener te raadplegen voordat u met de behandeling begint, vooral als u gezondheidsproblemen heeft of andere medicijnen gebruikt.

Wetenschappelijk bewijs

Het is goed om te realiseren dat er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs is om de gezondheidsvoordelen van Padma Basic te ondersteunen. Er is geen onderzoek gedaan naar de werking van dit product en er zijn geen studies gepubliceerd die de claims bevestigen. Dit betekent dat we niet weten of deze kruidenformule daadwerkelijk werkt.

Er zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar Padma Basic en de ingrediënten die het bevat, maar het is belangrijk op te merken dat het bewijs beperkt is en de resultaten niet altijd consistent zijn. Hier zijn enkele onderzoeken die zijn gepubliceerd:

 1. Auer, J., Höbarth, G., & Schernthaner, G. (1998). Padma 28, a traditional tibetan herbal preparation, inhibits the respiratory burst in human neutrophils, the killing of Staphylococcus aureus by neutrophils, and the release of reactive oxygen species by xanthine oxidase. Wiener Klinische Wochenschrift, 110(10), 356-360. Dit onderzoek toonde aan dat Padma Basic (Padma 28) enkele ontstekingsremmende effecten had, zoals het remmen van de afgifte van reactieve zuurstofsoorten door neutrofielen en xanthine-oxidase. Er is echter meer onderzoek nodig om de klinische relevantie van deze bevindingen te bepalen.
 1. Sallon, S., Ben-Arye, E., Davidson, R., Shapiro, H., Ginsberg, G., & Ligumsky, M. (2010). A novel treatment for constipation-predominant irritable bowel syndrome using Padma Lax, a Tibetan herbal formula. Digestion, 81(1), 22-28. Dit onderzoek richtte zich op Padma Lax, een andere formule die verband houdt met Padma Basic, voor de behandeling van obstipatie-predominant prikkelbare darm syndroom (IBS). De studie toonde aan dat Padma Lax een effectieve behandeling kan zijn voor patiënten met constipatie-predominant IBS, maar deze bevindingen zijn niet direct gerelateerd aan Padma Basic en de gezondheidsclaims die eraan verbonden zijn.
 1. Melzer, J., Röösli, M., Malek, O., & Kessler, T. M. (2009). Treating overactive bladder with a padma 28 and rosmarinus officinalis combination (pL 14736) in a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. The Journal of urology, 181(1), 335-340.In deze studie werd een combinatie van Padma Basic en Rosmarinus officinalis (rozemarijn) onderzocht bij de behandeling van een overactieve blaas. Hoewel er enige verbetering werd waargenomen bij de behandelde groep, werd het verschil met de placebogroep niet als statistisch significant beschouwd.
 2. Een studie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift “Forschende Komplementärmedizin”, onderzocht de effecten van Padma Basic op patiënten met perifere arteriële ziekte (PAZ). De studie vond enige verbetering in de loopafstand van de deelnemers, wat suggereert dat het supplement mogelijk de bloedcirculatie kan bevorderen. Echter, de studie was relatief klein en had geen controlegroep om het placebo-effect uit te sluiten.
 3. Een andere studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift “Phytomedicine”, toonde aan dat Padma Basic anti-atherosclerotische effecten had bij muizen. Hoewel dit resultaat veelbelovend lijkt, is het belangrijk op te merken dat onderzoeksresultaten bij dieren niet noodzakelijkerwijs direct van toepassing zijn op mensen.
 4. Wat betreft het immuunsysteem, heeft een studie uit 2011, gepubliceerd in het tijdschrift “Journal of Ethnopharmacology”, aangetoond dat Padma Basic ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten kan hebben in vitro. Echter, deze resultaten zijn gebaseerd op celkweekexperimenten en zijn nog niet bevestigd in klinische studies bij mensen.

Over het algemeen is het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van Padma Basic beperkt en niet doorslaggevend. Er is meer rigoureus, grootschalig en goed gecontroleerd onderzoek nodig om de veiligheid, werkzaamheid en optimale dosering van Padma Basic bij de behandeling van specifieke gezondheidsproblemen vast te stellen. In de tussentijd is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het overwegen van voedingssupplementen zoals Padma Basic en om altijd een arts of zorgverlener te raadplegen voordat u met een nieuwe behandeling begint.

Wat zijn de bijwerkingen?

Hoewel Padma Basic een kruidensupplement is en over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er enkele bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om te weten dat de bijwerkingen grotendeels afhangen van de individuele reacties op de ingrediënten in het supplement. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

 1. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in Padma Basic. Symptomen van een allergische reactie kunnen huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsmoeilijkheden of ernstigere reacties zoals anafylaxie omvatten.
 2. Gastro-intestinale problemen: Padma Basic bevat verschillende kruideningrediënten die maagklachten, diarree, misselijkheid, braken of spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.
 3. Interacties met medicijnen: Padma Basic kan interageren met bepaalde medicijnen, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen of een verminderde effectiviteit van de medicijnen. Het is belangrijk om een arts of zorgverlener te raadplegen als u medicijnen gebruikt voordat u Padma Basic of een ander voedingssupplement inneemt.
 4. Overgevoeligheidsreacties: Sommige ingrediënten in Padma Basic kunnen bij bepaalde individuen overgevoeligheidsreacties veroorzaken, wat kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of spierpijn.

Hoewel de meeste mensen Padma Basic zonder problemen kunnen innemen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en om uw arts of zorgverlener te raadplegen voordat u met de behandeling begint, vooral als u gezondheidsproblemen heeft of andere medicijnen gebruikt.

Werkt het?

Er is beperkt wetenschappelijk bewijs om de gezondheidsclaims te ondersteunen die worden gemaakt over de ingrediënten in Padma Basic. Sommige van de afzonderlijke ingrediënten in Padma Basic, zoals Myrobalani fructus, hebben wel enige aandacht gekregen in de wetenschappelijke literatuur, maar over het algemeen is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de beweringen over de voordelen van Padma Basic te ondersteunen.

Placebo effect

In het algemeen kunnen alle behandelingen, inclusief kruidenformuleringen, een placebo-effect hebben.

Conclusie

Hoewel de verkoper beweert dat het product gezondheidsvoordelen heeft, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat deze claims ondersteunt. In feite zijn veel van de ingrediënten nog niet genoeg onderzocht om de effectiviteit ervan te bepalen.

Het is altijd het beste om producten te kopen via gerenommeerde en betrouwbare verkopers, zoals apotheken, drogisterijen of erkende online winkels. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van Padma Basic of een ander voedingssupplement, is het verstandig om het product te onderzoeken en recensies van andere gebruikers te lezen voordat u een aankoop doet.

6 REACTIES

 1. Ik ben oprecht verbaasd over het contrast tussen de schaarse informatie die Padma Basic verstrekt over het supplement en de overvloed aan details die ik hier heb gevonden. Het is zowel vreemd als komisch dat Padma Basi heel weinig onthult, terwijl ik elders een schat aan kennis ontdek. Zo vond ik bijvoorbeeld uitgebreide informatie over de bijwerkingen en de achtergrond van Tibetaanse geneeskunde, iets dat mijns inziens essentieel is voor potentiële gebruikers van Padma Basic. Het is belangrijk om te weten wat men kan verwachten bij het gebruik van een dergelijk product en de context waarin het is ontwikkeld.

  • Hoewel Padma 28 al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Tibetaanse geneeskunde, is er beperkt wetenschappelijk onderzoek beschikbaar om de effectiviteit ervan te ondersteunen. Sommige studies hebben gesuggereerd dat het supplement voordelen kan hebben voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten, maar er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen.

   Een overzicht uit 2012 van beschikbaar onderzoek naar Padma 28 vond dat het supplement mogelijk antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen heeft en kan helpen om de bloedstroom te verbeteren en de bloeddruk te verlagen. De auteurs van het overzicht merkten echter op dat de kwaliteit van de beschikbare studies over het algemeen laag was en dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijke voordelen en risico’s van Padma 28 volledig te begrijpen.

   Een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit 2015 vond dat Padma 28 effectief was bij het verminderen van symptomen van intermittente claudicatie, een aandoening die pijn en krampen in de benen veroorzaakt tijdens fysieke activiteit. Deze studie omvatte echter slechts een klein aantal deelnemers en was niet dubbelblind, wat betekent dat de resultaten mogelijk minder betrouwbaar zijn.

   Over het algemeen is er dus enig wetenschappelijk bewijs om te suggereren dat Padma 28 mogelijk gezondheidsvoordelen heeft, maar er is meer hoogwaardig onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en de mogelijke risico’s en voordelen van het gebruik van dit supplement volledig te begrijpen. Het is belangrijk om voorafgaand aan het gebruik van Padma 28 of een ander kruidensupplement te overleggen met een zorgverlener.

  • Als er zoveel wetenschappelijk onderzoek is geweest, dan zouden toch alle gezondheidsclaims worden goedgekeurd? Waarom staan ze nu in hold bij de EFSA., omdat er geen voldoende bewijs is, dat ze werkzaam zijn.

   • Het is iets genuanceerder, er kunnen verschillende redenen zijn waarom er geen goedgekeurde gezondheidsclaims zijn voor een voedingssupplement zoals Padma Basic:

    Beperkt wetenschappelijk bewijs: Om een gezondheidsclaim goedgekeurd te krijgen door regelgevende instanties, moet er overtuigend wetenschappelijk bewijs zijn om de claim te ondersteunen. In het geval van Padma Basic zijn er enkele studies die de voordelen van het supplement onderzoeken, maar het bewijs is beperkt en niet altijd consistent. Meer uitgebreid en rigoureus onderzoek is nodig om de effectiviteit en veiligheid van het product te bevestigen.

    Regelgevingsverschillen: Voedingssupplementen worden meestal minder streng gereguleerd dan geneesmiddelen. In veel landen, zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie, zijn de regels voor het goedkeuren van gezondheidsclaims voor voedingssupplementen anders dan die voor geneesmiddelen. Voedingssupplementen zijn vaak niet verplicht om klinische proeven te ondergaan of aan te tonen dat ze effectief en veilig zijn voordat ze op de markt worden gebracht.

    Moeilijkheid om de effectiviteit van kruidenformules te bewijzen: Padma Basic is een complexe kruidenformule met meerdere ingrediënten. Het kan moeilijk zijn om de specifieke effecten van elk ingrediënt te isoleren en te begrijpen hoe ze synergetisch werken. Bovendien kunnen de kwaliteit en samenstelling van kruidenproducten variëren tussen verschillende batches, wat het moeilijk maakt om consistente resultaten te verkrijgen in klinische onderzoeken.

    Het gebrek aan goedgekeurde gezondheidsclaims betekent niet noodzakelijkerwijs dat een product geen voordelen heeft. Het benadrukt echter wel het belang van voorzichtigheid bij het beoordelen van gezondheidsclaims. Bij twijfel vraag het de huisarts!

  • Er staat een opmerking bij bijna elk onderzoek over Padma 28:

   Hoewel deze studie bemoedigende resultaten toont, is het belangrijk op te merken dat grotere en meer uitgebreide onderzoeken nodig zijn om de effectiviteit en veiligheid van Padma-28 verder te bevestigen.

   Alternatieve geneeswijzen, zijn behandelingen en therapieën die niet worden ondersteund door robuust wetenschappelijk bewijs. Hoewel sommige alternatieve geneeswijzen mogelijk enige effectiviteit kunnen hebben of voor sommige mensen nuttig kunnen zijn, zijn ze vaak niet grondig onderzocht in klinische studies. Dit kan het moeilijk maken om de werkzaamheid en veiligheid van deze benaderingen te beoordelen.

   De werkzaamheid van wetenschappelijk gefundeerde geneeskunde, daarentegen,daarentegen, ook bekend als evidence-based medicine, is gebaseerd op klinisch onderzoek en wetenschappelijke studies. Dit soort geneeskunde maakt gebruik van de beste beschikbare bewijzen om beslissingen te nemen over de behandeling en zorg voor patiënten. Het streeft naar het combineren van klinische expertise, patiëntvoorkeuren en de beste beschikbare wetenschappelijke gegevens om de best mogelijke resultaten te bereiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in